Świąteczny tort piernikowo - serowy
Przepis na to pyszne i pięknie prezentujące się na świątecznym stole ciasto dostaliśmy od Basi - czyli Mamy naszego ulubionego wędzarnika - Pana Boczka z forum wedlinydomowe.pl
Receptura na tort piernikowo - serowy przechodziła z ust do ust od wielu pokoleń. Piekły go i mama i babcia Basi.
Na szczęście Basia spisała kiedyś ten wyjątkowy przepis. Mama Basi przygotowywała go z pomocą prodiża i tylko na wyjątkowe święta rodzinne.
Wykonanie jest banalnie proste, choć wymaga nieco czasu.
Świąteczny tort piernikowo - serowy - składniki
Receptura na tort piernikowo - serowy przechodziła z ust do ust od wielu pokoleń. Piekły go i mama i babcia Basi.
Na szczęście Basia spisała kiedyś ten wyjątkowy przepis. Mama Basi przygotowywała go z pomocą prodiża i tylko na wyjątkowe święta rodzinne.
Wykonanie jest banalnie proste, choć wymaga nieco czasu.
Świąteczny tort piernikowo - serowy - składniki
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 5 dkg margaryny
- 3 łyżki kwaśnej śmietany (takiej jak do zupy)
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Miód i margarynę rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 6 równych części.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, placki piernikowe są
bardzo cienkie, wystarczy im 15-20 minut pieczenia w temperaturze 180 stopni. Zaraz po upieczeniu
blaty piernikowe przekładamy szybko na płaską powierzchnię, gdyż bardzo szybko stają
się kruche.
Jeżeli ktoś ma możliwości lepiej piec równocześnie na 2 tortownice.. czas skraca się o połowę
Składniki masy serowej
Jeżeli ktoś ma możliwości lepiej piec równocześnie na 2 tortownice.. czas skraca się o połowę
Składniki masy serowej
- 1,25 kg pełnotłustego białego sera (nie na sernik z wiaderka)
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru pudu
- 2 całe jajka
- kilka kropli aromatu - wg uznania: waniliowy, arakowy, cytrynowy lub rumowy
Wszystkie składniki (jeszcze zimne) dokładnie wymieszać, a następnie gotować na niewielkim ogniu 10 minut. Gorącą masą serową przekładać placki piernikowe
Polewa
Polewa
- 2 łyżki margaryny lub masła
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie polewy
Składniki połączyć w rondelku, zagotować mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tort można posypać orzeszkami, wiórkami kokosowymi, lub tym, co aktualnie przyjdzie do głowy
Tort można posypać orzeszkami, wiórkami kokosowymi, lub tym, co aktualnie przyjdzie do głowy
Przepis trochę podobny do mojego tortu z przekładkami miodowymi - wygląda mi na bardzo dobrą wersję ciasta dojrzewającego - zrobię na święta. :)
OdpowiedzUsuń