TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Świąteczny tort piernikowo - serowy

Przepis na to pyszne i pięknie prezentujące się na świątecznym stole ciasto dostaliśmy od Basi - czyli Mamy naszego ulubionego wędzarnika - Pana Boczka z forum wedlinydomowe.pl
Receptura na tort piernikowo - serowy przechodziła z ust do ust od wielu pokoleń. Piekły go i mama i babcia Basi.
Na szczęście Basia spisała kiedyś ten wyjątkowy przepis. Mama Basi przygotowywała go z pomocą prodiża i tylko na wyjątkowe święta rodzinne.
Wykonanie jest banalnie proste, choć wymaga nieco czasu.

Świąteczny tort piernikowo - serowy - składniki
  • 4 szklanki mąki pszennej 
  • 2 szklanki cukru pudru 
  • 2 jajka 
  • 5 dkg margaryny 
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (takiej jak do zupy)
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Świąteczny tort piernikowo - serowy - przygotowanie
Miód i margarynę rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. 
Ciasto podzielić na 6 równych części. 
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, placki piernikowe są bardzo cienkie, wystarczy im 15-20 minut pieczenia w temperaturze 180 stopni. Zaraz po upieczeniu blaty piernikowe przekładamy szybko na płaską powierzchnię, gdyż bardzo szybko stają się kruche.
Jeżeli ktoś ma możliwości lepiej piec równocześnie na 2 tortownice..  czas skraca się o połowę

Składniki masy serowej
  • 1,25 kg pełnotłustego białego sera (nie na sernik z wiaderka)
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru pudu
  • 2 całe jajka  
  • kilka kropli aromatu -  wg uznania: waniliowy, arakowy, cytrynowy lub rumowy
Przygotowanie masy serowej
Wszystkie składniki (jeszcze zimne) dokładnie wymieszać, a następnie gotować na niewielkim ogniu 10 minut. Gorącą masą serową przekładać placki piernikowe

Polewa
  • 2 łyżki margaryny lub masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru pudru 
Przygotowanie polewy
Składniki połączyć w rondelku, zagotować mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tort można posypać orzeszkami, wiórkami kokosowymi, lub tym, co aktualnie przyjdzie do głowy


Komentarze

  1. Przepis trochę podobny do mojego tortu z przekładkami miodowymi - wygląda mi na bardzo dobrą wersję ciasta dojrzewającego - zrobię na święta. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych