Tzatziki z kalarepą czyli kuchnia grecka w nowej odsłonie
Sos tzatziki jest niezastąpionym dodatkiem do shoarmy, (przepis na shoarmę) dań z grilla, warzyw (zarówno świeżych, jak i grillowanych) czy też wyśmienitych chlebków pita.
Tzatziki podajemy mocno schłodzony.
Poniższy przepis został nico zmodyfikowany przez Lulu poprzez dodanie kalarepy, która nadała tzatiki nieco więcej ostrości.
Składniki:
Przygotowanie
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na ok. 30 minut
Po tym czasie delikatnie odcisnąć i wylać sok. Kalarepę również zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ogórków.
Dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek,drobno posiekany koperek i dokładnie wymieszać.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Na koniec można delikatnie skropić tzatziki oliwą lub udekorować oliwkami.
Tzatziki podajemy mocno schłodzony.
Poniższy przepis został nico zmodyfikowany przez Lulu poprzez dodanie kalarepy, która nadała tzatiki nieco więcej ostrości.
Składniki:
- 0,4-0,5 litra bardzo gęstego jogurtu typu greckiego***
- 0,4 - 05 kg ogórków
- 2-6 ząbki czosnku (w zależności od upodobań, my lubimy mocno czosnkowy)***
- 1 bardzo duży pęczek koperku lub 2 mniejsze
- 1 bardzo mała kalarepa lub 1/2 dużej
- sól i pieprz do smaku
- ewentualnie kilka kropli oliwy
- ewentualnie jedna - dwie oliwki do dekoracji
Przygotowanie
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na ok. 30 minut
Po tym czasie delikatnie odcisnąć i wylać sok. Kalarepę również zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ogórków.
Dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek,drobno posiekany koperek i dokładnie wymieszać.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Na koniec można delikatnie skropić tzatziki oliwą lub udekorować oliwkami.
z kalarepą jeszcze nie jadłam..
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Jest nieco ostrzejsza i ma bardziej wyrazisty smak :)
Usuń