Wigilijne śledzie w śmietanie
Nie wyobrażam sobie świąt bez śledzi pod śmietankową pierzynką, a matiasy to dla mnie prawdziwy rarytas, tym bardziej, że wcale nie jest tak łatwo je kupić.
W większości sklepów spotykamy zazwyczaj "filety a'la matias" albo "śledzie a'la matias", ale z prawdziwym delikatnym w smaku matiasem nie ma to nic wspólnego.
Matias to młody śledź, jeszcze przed pierwszym tarłem, odławiany w maju i czerwcu.
Kupując śledzie warto pamiętać, że matiasy nie mają ikry ani mlecza.
Składniki
Śledzie umyć, zalać zimnym mlekiem**** lub wodą, tak aby wszystkie były przykryte i pozostawić na 1-2 godziny. Jeśli po tym czasie nadal są zbyt słone, moczyć przez kolejną godzinę sprawdzając co pewien czas czy mają już odpowiedni smak.
Wymoczone śledzie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny
Śmietanę wymieszać z majonezem. Ogórki i obrane ze skórki jabłko pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę***** pokroić w piórka lub w kostkę, dodać śmietanę z majonezem, doprawić do smaku.
Śledzie ułożyć na półmisku, zalać przygotowanym sosem i odstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki.
Przed podaniem udekorować koperkiem lub szczypiorkiem
*** Jeśli nie mamy mielonych liści laurowych i mielonego ziela angielskiego można włożyć je do śmietany w całości (po 2-3 liście laurowe i 2-3 ziarna ziela angielskiego) i odstawić na 2-3 godziny do lodówki, żeby śmietana nabrała aromatu. Po tym czasie przyprawy wyjąć ze śmietany.
**** Śledzie namoczone w mleku mają delikatniejszy smak.
***** Cebulę przed dodaniem do śledzi można zblanszować przelewając ją na sitku gorącą wodą
W większości sklepów spotykamy zazwyczaj "filety a'la matias" albo "śledzie a'la matias", ale z prawdziwym delikatnym w smaku matiasem nie ma to nic wspólnego.
Matias to młody śledź, jeszcze przed pierwszym tarłem, odławiany w maju i czerwcu.
Kupując śledzie warto pamiętać, że matiasy nie mają ikry ani mlecza.
Składniki
- 0,5 kg matiasów lub filetów a'la matias
- 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone
- 1 duża lub 2 małe cebule (mogą być czerwone - są łagodniejsze w smaku)
- 1 duże, twarde, kwaskowe jabłko
- 250-350 ml gęstej śmietany 12% lub 18%
- opcjonalnie 5-6 łyżek majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz, cukier i ewentualnie po szczypcie mielonego ziela angielskiego i mielonych liści laurowych do smaku***
- szczypiorek lub koperek do dekoracji
Śledzie umyć, zalać zimnym mlekiem**** lub wodą, tak aby wszystkie były przykryte i pozostawić na 1-2 godziny. Jeśli po tym czasie nadal są zbyt słone, moczyć przez kolejną godzinę sprawdzając co pewien czas czy mają już odpowiedni smak.
Wymoczone śledzie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny
Śmietanę wymieszać z majonezem. Ogórki i obrane ze skórki jabłko pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę***** pokroić w piórka lub w kostkę, dodać śmietanę z majonezem, doprawić do smaku.
Śledzie ułożyć na półmisku, zalać przygotowanym sosem i odstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki.
Przed podaniem udekorować koperkiem lub szczypiorkiem
*** Jeśli nie mamy mielonych liści laurowych i mielonego ziela angielskiego można włożyć je do śmietany w całości (po 2-3 liście laurowe i 2-3 ziarna ziela angielskiego) i odstawić na 2-3 godziny do lodówki, żeby śmietana nabrała aromatu. Po tym czasie przyprawy wyjąć ze śmietany.
**** Śledzie namoczone w mleku mają delikatniejszy smak.
***** Cebulę przed dodaniem do śledzi można zblanszować przelewając ją na sitku gorącą wodą
najbardziej lubię śledzie w śmietanie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)