Ziemniaczane kuleczki z czosnkiem i ziołami czyli "Apetyt na Francję"
Ziemniaczane kuleczki z czosnkiem i ziołami to prawdziwy hit w naszej kuchni. Powstały na bazie przepisu blogerki kulinarnej Mimi Thorisson, Jej książka zatytułowana "Apetyt na Francję" jest moim zdaniem jednym z nielicznych poradników kulinarnych, który oprócz podawania Czytelnikowi gotowych przepisów, stanowią zarazem nieustanne źródło inspiracji.
Z Autorką "Apetytu na Francję" łączy mnie pasja do kulinarnych eksperymentów i w ten sposób na bazie Jej przepisu powstało zupełnie nowe danie - ziemniaczane kuleczki z czosnkiem i ziołami.
Co najważniejsze, nie musimy do tych kuleczek dodawać mąki.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ulubione zioła lub podsmażoną cebulkę i ewentualnie 3-4 łyżki stopionego masła lub 0,5 szklanki mleka. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i ubić w zwartą gładką masę.
Za pomocą łyżki do lodów, zwykłej łyżki stołowej albo ręcznie uformować kule lub półkule, obtoczyć je w rozmąconym jajku, bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Przygotowane w ten sposób ziemniaki będą świetnym dodatkiem do mięs i wszelkiego rodzaju dipów, a przy okazji nie marnujemy jedzenia.
Z Autorką "Apetytu na Francję" łączy mnie pasja do kulinarnych eksperymentów i w ten sposób na bazie Jej przepisu powstało zupełnie nowe danie - ziemniaczane kuleczki z czosnkiem i ziołami.
Co najważniejsze, nie musimy do tych kuleczek dodawać mąki.
Ziemniaczane kuleczki z czosnkiem - składniki
proporcje na 3-4 osoby- 1 kg ugotowanych ziemniaków (mogą być, te które zostały z wczorajszego obiadu)
- 4-6 ząbków czosnku
- 2 jajka
- bułka tarta do panierowania
- podsmażona na złoty kolor cebulka lub ulubione zioła - tymianek, rozmaryn, cząber albo świeży posiekany koperek
- opcjonalnie 3-4 łyżki stopionego masła lub około 0.5 szklanki mleka
- tłuszcz do smażenia (najsmaczniejsze są smażone na maśle)
- sól, czarny pieprz (ewentualnie ostra papryka) i szczypta gałki muszkatołowej do smaku
Ziemniaczane kuleczki z czosnkiem - przygotowanie
Ugotowane ziemniaki bardzo dokładnie ugnieść w garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę. Ważne jest, aby w ziemniaczanym puree nie pozostawić grudek.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ulubione zioła lub podsmażoną cebulkę i ewentualnie 3-4 łyżki stopionego masła lub 0,5 szklanki mleka. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i ubić w zwartą gładką masę.
Za pomocą łyżki do lodów, zwykłej łyżki stołowej albo ręcznie uformować kule lub półkule, obtoczyć je w rozmąconym jajku, bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Przygotowane w ten sposób ziemniaki będą świetnym dodatkiem do mięs i wszelkiego rodzaju dipów, a przy okazji nie marnujemy jedzenia.
Ziemniaczane kuleczki z czosnkiem i ziołami |
Super muszę koniecznie wypróbować!Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńProste, tanie i nic się nie zmarnuje :)
Usuń