Bułki pszenne z automatu i ręcznie wyrabiane
Bułki pszenne z automatu i ręcznie wyrabiane
prosty przepis na domowe pieczywo
Bułki pszenne z automatu i ręcznie wyrabiane - najprostsze z możliwych do przygotowania, a przy tym pyszne i puszyste. Lubimy takie na śniadanie, problemem jest tylko to kto z nas ma wstać wcześniej, żeby je przygotować.Bułki pszenne z automatu i ręcznie wyrabiane
proporcje na 2 - 3 osoby czyli na 6 bułek- 250 g mąki pszennej typ 450 lub 500 lub 550 (im niższy typ mąki tym bardziej puszyste bułki)
- 150 do 170 ml mleka w zależności od rodzaju mąki
- 20 g masła
- 12 g drożdży świeżych lub 6 g drożdży instant
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
Bułki pszenne z automatu i ręcznie wyrabiane przepis
Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży, to najpierw musimy przygotować zaczyn - przepis na zaczyn.W automacie do chleba
Masło rozpuścić i jeszcze ciepłe dodać do mleka. W maszynie do chleba umieścić wszystkie składniki - najpierw płynne, następnie sól i cukier, później mąkę i na samym końcu zaczyn lub drożdże instant. Uruchomić program do wyrabiania ciasta.Po zakończeniu programu ciasto podzielić na 6 równych części, uformować bułeczki i każdą z nich przeciąć na pół niemal do samego spodu, ewentualnie obsypać górą odrobiną mąki lub makiem albo sezamem
Gotowe bułki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odległości koło 3-4 cm od siebie i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200 stopni przez około 20-25 minut
Ręcznie lub mikserem
Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami lub zaczynem i dodać pozostałe składniki, na końcu dolewając powoli rozpuszczone masło. Przez około 10-15 minut wyrabiać ręcznie lub mikserem gładkie, elastyczne ciasto. Po wyrobieniu ciasto odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość niemal dwukrotnie, ponownie krótko je wyrobić, podzielić na 6 równych części, uformować bułeczki i każdą z nich przeciąć na pół niemal do samego spodu, ewentualnie obsypać górą odrobiną mąki.
Gotowe bułki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odległości koło 3-4 cm od siebie i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200 stopni przez około 20-25 minut.
Uwaga - jeśli chcemy bułki udekorować makiem lub sezamem, to wówczas ich nie nacinamy, ale przed samym włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch jajkiem rozmąconym z łyżką mleka i posypujemy ziarnami.
Bułki pszenne z automatu i ręcznie wyrabiane
Bułki wyszły pyszne 😀 polecam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńBułeczki wyśmienicie. Nawet nasz wybredny pięciolatek wcina.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały :) Niedługo podam przepis na pyszną ciabattę
UsuńPrzepyszne. ciasto z automatu aksamitne. Od dziś obowiązkowy punkt weekendu - pieczenie bułeczek.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Ci smakują :)
UsuńA powiedzcie, ile trwa u Was program do wyrabiania ciasta? U mnie półtorej godziny. Za pierwszym razem bulki wyszły świetne, ale kolejne 4 razy były twarde i słabo wyrośnięte. Niedobre. Co robię źle?
OdpowiedzUsuńU nas wyrobienie ciasta tez zajmuje półtorej godziny
UsuńDzięki! Spróbuję jeszcze raz. Ciągle mam w pamięci te pierwsze bułki hihi.
Usuń10 minut. Można zwiększyc dowolnie, ale to wystarcza.
Usuń