Chleb farmerski z automatu
Przepyszny, delikatny w smaku chleb z chrupiącą skórkę. Doskonały na śniadanie i kolację, a przy tym smaczny także następnego dnia.
Po raz kolejny dochodzę do wniosku, że maszyna do wypieku chleba to sprzęt absolutnie idealny - zwłaszcza dla tych, którzy lubią mieć codziennie świeży, pachnący chleb, a zbytnio się przy tym nie napracować :)
W Arabii Saudyjskiej korzystaliśmy z wypiekacza firmy Palson, w domu mamy obecnie sprzęt firmy Tefal, ale coraz poważniej zastanawiam się nad zakupem nowego automatu do wypieku chleba.
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić maszynie do chleba w następującej kolejności: miód,olej, woda, sól, oba rodzaje mąki i na końcu drożdże.
W przypadku mojej maszyny wybieram program do wypieku chleba francuskiego (przy podanych proporcjach czas potrzebny na przygotowanie chleba to 3 i pół godziny).
Po raz kolejny dochodzę do wniosku, że maszyna do wypieku chleba to sprzęt absolutnie idealny - zwłaszcza dla tych, którzy lubią mieć codziennie świeży, pachnący chleb, a zbytnio się przy tym nie napracować :)
W Arabii Saudyjskiej korzystaliśmy z wypiekacza firmy Palson, w domu mamy obecnie sprzęt firmy Tefal, ale coraz poważniej zastanawiam się nad zakupem nowego automatu do wypieku chleba.
Składniki - proporcje na około 550g i 800 g bochenek
- 275g / 400 g mąki pszennej (typ od 550 do 650)
- 70 g / 100 g mąki żytniej (typ 720)
- 200 / 310 ml wody
- 1,5 łyżeczki / 1 łyżka stołowa płynnego miodu lub melasy z buraków
- 1,5 łyżeczki / 1 łyżka stołowa oleju
- 3/4 łyżeczki / 1 płaska łyżeczka soli
- 3g / 5 g suchych drożdży
Wszystkie składniki umieścić maszynie do chleba w następującej kolejności: miód,olej, woda, sól, oba rodzaje mąki i na końcu drożdże.
W przypadku mojej maszyny wybieram program do wypieku chleba francuskiego (przy podanych proporcjach czas potrzebny na przygotowanie chleba to 3 i pół godziny).
Chlebek pycha :-)
OdpowiedzUsuńwitam a jak ja mam maszyne silvercrest i tam nie mam francuskiego
OdpowiedzUsuńChlebek bardzo dobry, piekłam na programie 1 (normalny), waga 1000, czas pieczenia 3godz. i 5 min. Już połowa zjedzona. Dziękuję za przepis, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast miodu lub melasy może być cukier? Jeśli tak to ile?
OdpowiedzUsuńtak, może zastąpić cukrem - wystarczy 1 czubata łyżeczka
UsuńDziękuję 😉
UsuńWitam. Upiekłam już dwukrotnie ten chlebek. Moja maszyna jest na 900g i 1200g. Pierwszy nastawiłam na 900g z programem podstawowym. Drugim razem zwiększyłam ilość produktów o 1/3 i nastawiłam na 1200g. Wyszedł znakomity. Doskonale się kroi i nie kruszy się.
OdpowiedzUsuń