Libańska mieszanka siedmiu przypraw
Mieszanka przyprawowa 7 smaków jest bardzo popularna w krajach Zatoki Perskiej i w zależności od regionu różni się nieco składem, W Arabii Saudyjskiej są to zazwyczaj wymieszane w równych proporcjach czarny pieprz, kumin, kardamon, cynamon, kolendra, kozieradka i sól.
Samar w swojej książce "Hummus, za’atar i granaty" podała recepturę mieszanki używanej w Libanie, która nieco różni się od saudyjskiej, do której jestem przyzwyczajona. A ponieważ książka Samar mnie urzekła, więc postanowiłam wypróbować Jej przepis.
Przyprawa charakteryzuje się wyrazistym smakiem i intensywnym aromatem, doskonale pasuje jako dodatek do pieczonych i grillowanych mięs oraz warzyw.
Recenzja książki jest dostępna tutaj
Składniki
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i... gotowe :)
Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Używać do czerwonych mięs, drobiu i warzyw.
Uwaga
Jeżeli używamy całych nasion to dla wydobycia aromatu kolendrę, goździki, ziele angielskie i czarny pieprz warto przed zmieleniem podgrzać na patelni przez około 1 minutę, a dopiero później utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku do przypraw.
Samar w swojej książce "Hummus, za’atar i granaty" podała recepturę mieszanki używanej w Libanie, która nieco różni się od saudyjskiej, do której jestem przyzwyczajona. A ponieważ książka Samar mnie urzekła, więc postanowiłam wypróbować Jej przepis.
Przyprawa charakteryzuje się wyrazistym smakiem i intensywnym aromatem, doskonale pasuje jako dodatek do pieczonych i grillowanych mięs oraz warzyw.
Recenzja książki jest dostępna tutaj
Składniki
- 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry (czasem jest zastępowana zmielonymi nasionami wiśni wonnej)
- 1 łyżeczka mielonego suszonego imbiru
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i... gotowe :)
Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Używać do czerwonych mięs, drobiu i warzyw.
Uwaga
Jeżeli używamy całych nasion to dla wydobycia aromatu kolendrę, goździki, ziele angielskie i czarny pieprz warto przed zmieleniem podgrzać na patelni przez około 1 minutę, a dopiero później utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku do przypraw.
Libańska mieszanka siedmiu przypraw |
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych