TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Placki z jabłkami, racuchy czy jabłka w cieście

Placki z jabłkami, jabłka w cieście czy racuchy to nasz odwieczny dylemat, kiedy mamy ochotę na słodką kolację. Lubimy wszystkie trzy warianty, choć najsmaczniejsze zdaniem Pawła są racuchy wg przepisu Lulu (przepis na racuchy z jabłkami)
Jednak o wyborze decyduje zazwyczaj poziom naszego wygłodzenia, więc wczoraj padło na placki z jabłkami.
Chciałabym podzielić się z Wami tym przepisem, bo to moim zdaniem najszybsza i bardzo smaczna wersja tego jabłkowego smakołyku.

Placki z jabłkami - składniki 

proporcje dla 3 osób
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka lub maślanki lub kefiru
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 5-6 średniej wielkości jabłek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • opcjonalnie, jeśli ciasto ma być mocno słodkie można dodać 1 łyżkę stołową cukru
  • szczypta soli
  • cukier puder lub syrop klonowy lub miód
  • olej do smażenia 

Jak zrobić placki z jabłkami

Do mąki dodać cukier waniliowy (i ewentualnie zwykły cukier), sól, rozmącone w mleku żółtka i za pomocą miksera wyrobić gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany (w razie potrzeby można dodać nieco mąki lub mleka).
Białka ubić na sztywną pianę,*** dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Im sztywniejszą pianę uda Wam się ubić, tym bardziej puszyste będą placki. Dlatego bardzo przydaje się w tym wypadku mocny mikser.
Jabłka dokładnie umyć, obrać ze skórki, pokroić na plastry o grubości około 1 cm i wydrążyć gniazda nasienne (z jabłek powinny powstać krążki z dziurką w środku).
Każdy krążek zanurzyć w przygotowanym cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Podawać gorące posypane cukrem pudrem lub polane miodem albo syropem klonowym

*** Jeśli bardzo się śpieszę dodaję do ciasta całe jajka i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, zamiast ubijać pianę z białek. Ciasto jest nieco mniej puszyste, ale również bardzo smaczne.

Uwaga: gniazda nasienne najłatwiej usunąć za pomocą  specjalnego nożyka do drylowania jabłek


Komentarze

  1. zamieniłabym tylko mąkę pszenną na migdałową i niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  2. witam wspanialy blog zapraszam na moj nowy bloghttp://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych