Szarlotka z bezą
Doceniłem wreszcie smak polskich jabłek. Żadna szarlotka nie smakuje
tak dobrze, jak ta zrobiona z szarą renetą. Próbowaliśmy wiele razy
robić szarlotkę z dostępnych w danym kraju jabłek, ale mój patriotyzm
kulinarny zawsze okazywał się silniejszy od łakomstwa. Zawsze mi czegoś w
tych szarlotkach brakowało.
Dzisiaj upiekliśmy wreszcie taką szarlotkę za jaką tęskniłem- z dużą ilością jabłek z cynamonem, gałką muszkatołową i pyszną bezową pianką.
Był to też pierwszy test naszego nowego robota kuchennego r
Zależało nam na tym, aby robot spełniał kilka istotnych dla nas kryteriów - czyli posiadał takie funkcje jak ucieranie ciasta, ubijanie piany, blendowanie, ścieranie ziemniaków na placki ziemniaczane, które bardzo lubimy i szatkowanie, a przy tym nie zagracał kuchni czyli był niewielkich rozmiarów. W tym wypadku nasz nowy nabytek okazał się idealnym rozwiązaniem. Z jednej strony kompaktowy rozmiar, z drugiej ilość i różnorodność funkcji oraz silnik o ogromnej mocy doskonale spełniły nasze oczekiwania.
Składniki - proporcje na blachę o wymiarach 31 na 21 cm
Ciasto
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żółtka i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażalnika.
Na wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie do powierzchni blachy, a następnie ponakłuwać widelcem. Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i ponakłuwać.
Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru. W międzyczasie przygotować nadzienie z jabłek i bezę.
Uwaga - jeśli nie lubicie szarlotki z bezą możecie z ciasta oddzielić 1/3, zawinąć oddzielnie w folię i pozostawić do posypania szarlotki.
Nadzienie z jabłek
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę lub zetrzeć na tarce o bardzo dużych oczkach. Tak przygotowane jabłka przełożyć na patelnię, dodać cukier i przyprawy i cały czas mieszają smażyć około 5-10 minut. Jabłka nie powinny się rozgotować.
Beza
Białka ubić na sztywną pianę.. W trakcie ubijania stopniowo - po jednej łyżce - dodawać cukier puder. Kiedy piana będzie sztywna dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować.
Przygotowanie szarlotki
Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie z jabłek, a następnie warstwę bezy. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35-45 minut. Jeśli po tym czasie beza nie będzie jeszcze dostatecznie upieczona wyłączyć dolną grzałkę, zmniejszyć temperaturę do około 140 stopni i dopiekać do czasu aż beza będzie gotowa.
Uwaga - osoby, które nie lubią bezy, mogą zamrożoną uprzednio 1/3 ciasta zetrzeć na tarce i posypać nim jabłka.
Dzisiaj upiekliśmy wreszcie taką szarlotkę za jaką tęskniłem- z dużą ilością jabłek z cynamonem, gałką muszkatołową i pyszną bezową pianką.
Był to też pierwszy test naszego nowego robota kuchennego r
Zależało nam na tym, aby robot spełniał kilka istotnych dla nas kryteriów - czyli posiadał takie funkcje jak ucieranie ciasta, ubijanie piany, blendowanie, ścieranie ziemniaków na placki ziemniaczane, które bardzo lubimy i szatkowanie, a przy tym nie zagracał kuchni czyli był niewielkich rozmiarów. W tym wypadku nasz nowy nabytek okazał się idealnym rozwiązaniem. Z jednej strony kompaktowy rozmiar, z drugiej ilość i różnorodność funkcji oraz silnik o ogromnej mocy doskonale spełniły nasze oczekiwania.
Składniki - proporcje na blachę o wymiarach 31 na 21 cm
Ciasto
- 350 g mąki pszennej
- 180 g zimnego masła
- 90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru
- 2 jajka
- 16 g cukru waniliowego (jedno małe opakowanie)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żółtka i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażalnika.
Na wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie do powierzchni blachy, a następnie ponakłuwać widelcem. Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i ponakłuwać.
Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru. W międzyczasie przygotować nadzienie z jabłek i bezę.
Uwaga - jeśli nie lubicie szarlotki z bezą możecie z ciasta oddzielić 1/3, zawinąć oddzielnie w folię i pozostawić do posypania szarlotki.
Nadzienie z jabłek
- 2 - 2,5 kg jabłek z gatunku szara reneta (ewentualnie można też użyć antonówek)
- 80 - 100 gramów brązowego cukru
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- opcjonalnie 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę lub zetrzeć na tarce o bardzo dużych oczkach. Tak przygotowane jabłka przełożyć na patelnię, dodać cukier i przyprawy i cały czas mieszają smażyć około 5-10 minut. Jabłka nie powinny się rozgotować.
Beza
- 4 białka
- 200 g cukru pudru
- 1 płaska łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę.. W trakcie ubijania stopniowo - po jednej łyżce - dodawać cukier puder. Kiedy piana będzie sztywna dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować.
Przygotowanie szarlotki
Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie z jabłek, a następnie warstwę bezy. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35-45 minut. Jeśli po tym czasie beza nie będzie jeszcze dostatecznie upieczona wyłączyć dolną grzałkę, zmniejszyć temperaturę do około 140 stopni i dopiekać do czasu aż beza będzie gotowa.
Uwaga - osoby, które nie lubią bezy, mogą zamrożoną uprzednio 1/3 ciasta zetrzeć na tarce i posypać nim jabłka.
nasza dzisiejsza szarlotka :) |
Aż ślinka leci, takie ciacho to sama przyjemność.
OdpowiedzUsuńlulu
Nareszcie przepis na szarlotkę który spełnia moje smaki, kradnę 😊
OdpowiedzUsuńFajny ten twój robot
OdpowiedzUsuń....chyba sobie jutro upiekę....tylko muszę wysłać "starszego" po renety :)
OdpowiedzUsuń