Babka z ajerkoniakiem
Babka z ajerkoniakiem
najlepszy przepis na wilgotną babkę z likierem jajecznym.
Babka z ajerkoniakiem jest puszysta, wilgotna i bardzo łatwa do przygotowania. Lekkie ciasto z dodatkiem likieru jajecznego smakuje jak z najlepszej cukierni. Jest tak samo pyszne jak francuska babka ponczowa. Ten prosty przepis na babkę z ajerkoniakiem wykorzystuję od bardzo wielu lat, ponieważ moim zdaniem to najlepszy przepis na wielkanocną babkę z adwokatem. Delikatna babka ajerkoniakowa jest świetną propozycją nie tylko na Wielkanoc.
Babka z ajerkoniakiem
proporcje na 3 małe formy lub 1 bardzo dużą
Babka z ajerkoniakiem przepis
Wszystkie składniki na babkę ajerkoniakową powinny być w temperaturze pokojowej.
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 200 ml oleju
- 200 ml ajerkoniaku
- 200 g cukru pudru
- 4 duże jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- mąka do oprószenia formy
- opcjonalnie skórka pomarańczowa i rodzynki do dekoracji
Babka z ajerkoniakiem przepis
Wszystkie składniki na babkę ajerkoniakową powinny być w temperaturze pokojowej.1. Wymieszaj mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
2. .Jajka utrzyj cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę.
3. Nie przerywając ucierania powolutku, wąską stróżką lub za pomocą lejka stopniowo dodawać olej i ajerkoniak. Na koniec dodać wymieszane mąki i jeszcze przez chwilę ucieraj
4. Formę do babki posmaruj cieniutko masłem i oprósz mąką lub bułką tartą.
5. Masę przelej do formy i piecz w temperaturze 180 stopni. przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Zrobiłam, jest doskonała
OdpowiedzUsuńAnka