Dżem z jagód goji i nasion chia czyli raw food w praktyce
Dżem z jagód goji i nasion chia przygotowałam na podstawie przepisu znalezionego w w książce "Kuchnia Raw Food. Smaczne dania bez gotowania".
Ponieważ nigdy nie traktowałam przepisów kulinarnych jako wzorców, które powinnam ślepo naśladować, więc nie obyło się bez wprowadzenia kilku zmian.
Ponieważ nigdy nie traktowałam przepisów kulinarnych jako wzorców, które powinnam ślepo naśladować, więc nie obyło się bez wprowadzenia kilku zmian.
Dżem z jagód goji i nasion chia należy do tej grupy przepisów, które bez obaw możemy dostosować do własnych upodobań kulinarnych.
Poniżej znajdziecie więc dwa warianty pysznego dżemu z jagód goji i nasion chia – jeden oryginalny, drugi z moimi zmianami.
Dżem z jagód goji i nasion chia - składniki
Oryginalny przepis
opublikowany w
"Kuchnia Raw Food
Smaczne dania bez gotowania" | Przepis po moich modyfikacjach |
|
|
Dżem z jagód goji i nasion chia - przygotowanie
Zmiel truskawki, maliny i miód w robocie kuchennym z ostrzem w kształcie litery SDodaj namoczone jagody goji i nasiona chia, następnie kilka razy zmiksuj w trybie pulsacyjnym, aż jagody goji będą rozdrobnione, ale wciąż w kawałkach (ja rozdrobniłam wszystko dokładnie)
Przełóż dżem do wysterylizowanego słoika z nakrętką i przechowuj w lodówce do pięciu dni
bardzo pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńDorwałam jeszcze jedną książkę z przepisami z dodatkiem nasion chia :)
Usuńsuper
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuń