Saudi champagne na upalne dni
Lato coraz bliżej, warto więc przypomnieć przepisy na orzeźwiające napoje na bazie świeżych owoców. Do naszych ulubionych należy saudi champagne - najpopularniejszy (nie tylko wśród ekspatów) koktajl w Arabii Saudyjskiej.
Przygotowywaliśmy go praktycznie o każdej porze roku - latem, gdy temperatury często przekraczały +50 stopni i zimą, gdy termometr wskazywał wieczorami zaledwie +12 stopni Celsjusza.
Składniki
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i wyszorować szczoteczką, jabłka dokładnie umyć i wydrążyć gniazda nasienne.
Obie pomarańcze i jedno jabłko pokroić w półplasterki, pozostałe jabłka zmiksować na dość duże kawałki.
Miętę dokładnie umyć i osuszyć.
Połowę mięty rozdrobnić dokładnie w blenderze, aby wydobyć głębszy smak i aromat, z drugiego pęczka mięty poobrywać listki (kilka zostawić do dekoracji).
Wszystkie składniki umieścić w dzbanku, dodać sok jabłkowy i wodę mineralną i odstawić na godzinę do lodówki.
Przed podaniem dodać lód i..... spożywać, póki zimne :-D
Przygotowywaliśmy go praktycznie o każdej porze roku - latem, gdy temperatury często przekraczały +50 stopni i zimą, gdy termometr wskazywał wieczorami zaledwie +12 stopni Celsjusza.
Składniki
- 1 litr soku jabłkowego 100%
- 2 szklanki wody gazowanej
- 2 pęczki świeżej mięty
- 3 twarde czerwone jabłka
- 2 pomarańcze
- lód w kostkach
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i wyszorować szczoteczką, jabłka dokładnie umyć i wydrążyć gniazda nasienne.
Obie pomarańcze i jedno jabłko pokroić w półplasterki, pozostałe jabłka zmiksować na dość duże kawałki.
Miętę dokładnie umyć i osuszyć.
Połowę mięty rozdrobnić dokładnie w blenderze, aby wydobyć głębszy smak i aromat, z drugiego pęczka mięty poobrywać listki (kilka zostawić do dekoracji).
Wszystkie składniki umieścić w dzbanku, dodać sok jabłkowy i wodę mineralną i odstawić na godzinę do lodówki.
Przed podaniem dodać lód i..... spożywać, póki zimne :-D
muszę spróbować
OdpowiedzUsuńWarto, to najlepszy napój orzeźwiający jaki zanm. Szkoda, że nie jest popularny w Polsce
Usuń