TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Saudi champagne na upalne dni

Lato coraz bliżej, warto więc przypomnieć przepisy na orzeźwiające napoje na bazie świeżych owoców. Do naszych ulubionych należy saudi champagne - najpopularniejszy (nie tylko wśród ekspatów) koktajl w Arabii Saudyjskiej.
Przygotowywaliśmy go praktycznie o każdej porze roku -  latem, gdy temperatury często przekraczały +50 stopni i zimą, gdy termometr wskazywał wieczorami zaledwie +12 stopni Celsjusza.

Składniki
  • 1 litr soku jabłkowego 100%
  • 2 szklanki wody gazowanej
  • 2 pęczki świeżej mięty
  • 3 twarde czerwone jabłka
  • 2 pomarańcze
  • lód w kostkach
Przygotowanie
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i wyszorować szczoteczką, jabłka dokładnie umyć i wydrążyć gniazda nasienne.
Obie pomarańcze i jedno jabłko pokroić w półplasterki, pozostałe jabłka zmiksować na dość duże kawałki.
Miętę dokładnie umyć i osuszyć.
Połowę mięty rozdrobnić dokładnie w blenderze, aby wydobyć głębszy smak i aromat, z drugiego pęczka mięty poobrywać listki (kilka zostawić do dekoracji).
Wszystkie składniki umieścić w dzbanku, dodać sok jabłkowy i wodę mineralną i odstawić na godzinę do lodówki.
Przed podaniem dodać lód i..... spożywać, póki zimne :-D

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Warto, to najlepszy napój orzeźwiający jaki zanm. Szkoda, że nie jest popularny w Polsce

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych