Indyjska zupa z czerwonych buraków i pomidorów
Panchami moja sąsiadka z compoundu w Al-Khobar jest prawdziwą kopalnią wiedzy na temat kuchni indyjskiej. Mimo, że pochodzi ze stanu Assam (północno-wschodnie Indie), to ze względu na pracę męża miała okazję mieszkać w wielu zakątkach subkontynentu.
To właśnie od Panchami dostałam przepis na zupę krem z buraków i.... pomidorów.
A tutaj znajdziecie więcej naszych zdjęć, nie tylko kulinarnych :)
Składniki - proporcje na dwie - trzy osoby
Buraki, pomidory i marchew umyć, obrać ze skórki i drobno pokroić.
Cebulę i czosnek posiekać. W garnku o grubym dnie lub w szybkowarze rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek i smażyć przez 4-5 minut, aż cebula nieco zmięknie.
Dodać pokrojone buraki i marchewkę i ciągle mieszając smażyć smażyć przez 3-5 minut. Po tym czasie dodać pomidory i podsmażać przez kolejne 5-6 minut, a następnie zalać warzywa bulionem, doprawić do smaku i gotować aż buraki będą miękkie (w tradycyjnym garnku zajmuje to około 40 minut, w szybkowarze około 10 minut)
Kiedy zupa przestygnie całość zmiksować na krem.
Przed podaniem podgrzać, udekorować gęstym jogurtem lub śmietaną i listkami kolendry lub mięty.
To właśnie od Panchami dostałam przepis na zupę krem z buraków i.... pomidorów.
A tutaj znajdziecie więcej naszych zdjęć, nie tylko kulinarnych :)
Składniki - proporcje na dwie - trzy osoby
- 2 średniej wielkości buraki
- 3 średniej wielkości pomidory (lub pomidory z puszki)
- 1-2 nieduże marchewki
- 1 duża czerwona cebula (w Indiach czerwona cebula jest znacznie tańsza niż biała)
- 700 - 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2-3 ząbki czosnku, posiekane
- 2-3 łyżki oleju lub oliwy
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz i szczypta cynamonu do smaku
Buraki, pomidory i marchew umyć, obrać ze skórki i drobno pokroić.
Cebulę i czosnek posiekać. W garnku o grubym dnie lub w szybkowarze rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek i smażyć przez 4-5 minut, aż cebula nieco zmięknie.
Dodać pokrojone buraki i marchewkę i ciągle mieszając smażyć smażyć przez 3-5 minut. Po tym czasie dodać pomidory i podsmażać przez kolejne 5-6 minut, a następnie zalać warzywa bulionem, doprawić do smaku i gotować aż buraki będą miękkie (w tradycyjnym garnku zajmuje to około 40 minut, w szybkowarze około 10 minut)
Kiedy zupa przestygnie całość zmiksować na krem.
Przed podaniem podgrzać, udekorować gęstym jogurtem lub śmietaną i listkami kolendry lub mięty.
mmm nie ma to jak pyszna zupa z buraczków :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do udziału w konkursie! http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html
Przypomniałaś mi smak tej zupy! Zajadałem się nią w dzieciństwie
OdpowiedzUsuń