Tort na waflach z masą czekoladową - przepis z 1956 roku
Jako dziecko uwielbiałam andruty. Do dziś pamiętam, jak Tata ucierał w makutrze aksamitny
kakaowy krem.
Poniższy przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" wydanej w 1956 roku. Zachowałam oryginalną pisownię, ale... wprowadziłam jednak kilka udogodnień - czekoladę rozpuściłam w kuchence mikrofalowej, zamiast trzepaczki użyłam miksera, a warstwę środkowa posmarowałam kremem z białej czekolady z dodatkiem pasty waniliowej.
kakaowy krem.
Poniższy przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" wydanej w 1956 roku. Zachowałam oryginalną pisownię, ale... wprowadziłam jednak kilka udogodnień - czekoladę rozpuściłam w kuchence mikrofalowej, zamiast trzepaczki użyłam miksera, a warstwę środkowa posmarowałam kremem z białej czekolady z dodatkiem pasty waniliowej.
Składniki tortu na waflach z masą czekoladową
- 35 dkg cukru-pudru
- 35 dkg masła
- 3 żółtka
- 1 paczka wafli
- 10–15 dkg czekolady lub 5 dkg kakao
- wanilia
- kieliszek spirytusu
- 10 dkg orzechów włoskich
Przygotowanie tortu na waflach z masą czekoladową
Orzechy przebrać, zemleć. Czekoladę rozgrzać na parze lub w piekarniku. Masło utrzeć na pulchną masę trzepaczką w kształcie rózgi, dodać żółtka, po trochu cukru, czekoladę lub kakao (zagotowane z 5–6 łyżkami wody albo mleka), wanilię, spirytus, zmielone orzechy. Wszystkie składniki bardzo starannie utrzeć. Wafle podsuszyć w piekarniku, wyjąć, ostudzić, przekładać masą czekoladową. Za każdym przełożeniem wierzch dokładnie przycisnąć, boki wyrównać. Na wierzch położyć deseczkę, obciążyć. Gdy masa zastygnie, można torcik polukrować polewą czekoladową.
Przepis stary, ale jary.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to najlepszy z przepisów z których korzystalismy
UsuńŚwietny torcik, super pomysł.
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
Usuń