Migdałowy pudding z kaszy bulgur lub kuskus
Składniki
- 100 g suchej kaszy bulgur lub kuskus
- 150 g czekolady (gorzkiej, deserowej lub mlecznej)***
- 50 ml likieru amaretto
- 50 g miękkiego masła
- 3-5 łyżek cukru pudru
- po 2-3 łyżki zmielonych na pył orzechów i migdałów
- kilka kropli ekstraktu migdałowego
Do
dekoracji: sos czekoladowy i kilka czereśni
Przygotowanie
Kaszę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Połamaną na małe kawałki
czekoladę rozpuścić z dodatkiem masła, po czym dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Orzechy
i migdały bardzo drobno zmielić i wymieszać z cukrem pudrem
Przestudzoną kaszę zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką, aksamitną masę.
W
razie potrzeby dosłodzić i ponownie zmiksować. Przygotowaną masą napełnić foremki i odstawić do
lodówki do stężenia.
Nigdy nie jadłam czegoś takiego. Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńI jest całkiem smaczne :)
UsuńTrzeba tylko mocno schłodzić przed podaniem i delikatnie wyjmować z foremek
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńi proste do zrobienia :)
Usuń