TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Tosty francuskie czyli tosty z chałki

Tosty francuskie czyli innymi słowy tosty z chałki to doskonały pomysł na weekendowe śniadanie lub deser. Do przygotowania tostów francuskich zainspirował mnie przepis z książki "Romans z gotowaniem. Potrawy, w których się zakochasz!", jednak zamiast sosu truskawkowego użyłam całych owoców. Zresztą jeśli chodzi o dodatki, to ilość możliwości jest nieograniczona :)

Składniki – proporcje na 3 osoby
  • 9 kromek chałki, słodkiej bułki lub pszennego chleba tostowego o grubości około 1 cm
  • pół szklanki mleka kokosowego lub migdałowego (można zastąpić zwykłym mlekiem)
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki cukru waniliowego
  •  masło lub olej do smażenia
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie bitej śmietany w proszku i 200 ml mleka
  • ulubione owoce
Przygotowanie
Jajka,  mleko, cukier waniliowy i sól  dokładnie wymieszać. Przelać masę jajeczną na głęboki talerz.
Niewielką ilość masła rozgrzać na patelni, kromki pieczywa zamaczać z obu stron w masie jajecznej i smażyć na patelni po około 2-3 minuty z każdej strony, aż tosty nabiorą złotego koloru.
Ubić śmietanę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na każdym z tostów położyć ulubione owoce i ozdobić bitą śmietaną.
Podawać gorące.
Smacznego :)

http://platon24.pl/ksiazki/romans-z-gotowaniem-101624/



Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych