Tosty francuskie czyli tosty z chałki
Tosty francuskie czyli innymi słowy tosty z chałki to doskonały pomysł na weekendowe śniadanie lub deser. Do przygotowania tostów francuskich zainspirował mnie przepis z książki "Romans z gotowaniem. Potrawy, w których się zakochasz!", jednak zamiast sosu truskawkowego użyłam całych owoców. Zresztą jeśli chodzi o dodatki, to ilość możliwości jest nieograniczona :)
Składniki – proporcje na 3 osoby
Jajka, mleko, cukier waniliowy i sól dokładnie wymieszać. Przelać masę jajeczną na głęboki talerz.
Niewielką ilość masła rozgrzać na patelni, kromki pieczywa zamaczać z obu stron w masie jajecznej i smażyć na patelni po około 2-3 minuty z każdej strony, aż tosty nabiorą złotego koloru.
Ubić śmietanę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na każdym z tostów położyć ulubione owoce i ozdobić bitą śmietaną.
Podawać gorące.
Smacznego :)
Składniki – proporcje na 3 osoby
- 9 kromek chałki, słodkiej bułki lub pszennego chleba tostowego o grubości około 1 cm
- pół szklanki mleka kokosowego lub migdałowego (można zastąpić zwykłym mlekiem)
- 3 jajka
- pół łyżeczki cukru waniliowego
- masło lub olej do smażenia
- szczypta soli
- 1 opakowanie bitej śmietany w proszku i 200 ml mleka
- ulubione owoce
Jajka, mleko, cukier waniliowy i sól dokładnie wymieszać. Przelać masę jajeczną na głęboki talerz.
Niewielką ilość masła rozgrzać na patelni, kromki pieczywa zamaczać z obu stron w masie jajecznej i smażyć na patelni po około 2-3 minuty z każdej strony, aż tosty nabiorą złotego koloru.
Ubić śmietanę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na każdym z tostów położyć ulubione owoce i ozdobić bitą śmietaną.
Podawać gorące.
Smacznego :)
Super pomysł, prosty i genialny :)
OdpowiedzUsuńi na dodatek smaczny :)
Usuń