Podwójnie czekoladowe ciasteczka z wiśniami
O tym, że wiśnie i czekolada to połączanie doskonałe nie trzeba chyba nikogo przekonywać, a że sezon na wiśnie mamy w pełni, warto więc przygotować smakowite ciasteczka z dodatkiem tych pysznych owoców.
Składniki
Przygotowanie
Czekoladę pokruszyć lub posiekać nożem na drobniutkie kawałeczki. Masło roztopić, dodać cukier, kakao i połowę czekolady. Podgrzewać na niewielkim ogniu do czasu, aż czekolada całkowicie się rozpuści (cukier nie musi rozpuścić się całkowicie).
Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Do wystudzonej masy, cały czas mieszając, dodawać kolejno po jednym jajku, pozostałą czekoladę i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli mąkę. Na koniec dodać wypestkowane, przekrojone na pół wiśnie i ponownie delikatnie wymieszać, starając się, aby wiśnie pozostały w miarę możliwości, nieuszkodzone. Ciasto będzie miało lekko płynną konsystencję.
Tak przygotowaną masę przykryć folią i odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia z zimnego ciasta uformować niewielkie ciasteczka. Najwygodniej zrobić to za pomocą dwóch łyżeczek do herbaty - jedną nabieramy ciasto, a drugą zsuwamy je do miseczki z cukrem. Dopiero z obtoczonego w cukrze ciasta formować kuleczki o średnicy około 2 do 2,5 cm.
i obtaczać je w cukrze pudrze.
Ciasteczka układać w papilotkach lub foremkach do mini muffinek i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 9-11 minut, aż na ciastkach pojawią się pęknięcia, ale nadal będę wilgotne w środku.
Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce.
Składniki
- 280-300 g mąki pszennej
- 170 g roztopionego niesolonego masła
- 120-140 g bardzo drobnego brązowego cukru (w zależności od tego jak słodkie ciastka lubicie)
- 150 g czekolady (deserowej lub gorzkiej)
- 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka kakao
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
Przygotowanie
Czekoladę pokruszyć lub posiekać nożem na drobniutkie kawałeczki. Masło roztopić, dodać cukier, kakao i połowę czekolady. Podgrzewać na niewielkim ogniu do czasu, aż czekolada całkowicie się rozpuści (cukier nie musi rozpuścić się całkowicie).
Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Do wystudzonej masy, cały czas mieszając, dodawać kolejno po jednym jajku, pozostałą czekoladę i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli mąkę. Na koniec dodać wypestkowane, przekrojone na pół wiśnie i ponownie delikatnie wymieszać, starając się, aby wiśnie pozostały w miarę możliwości, nieuszkodzone. Ciasto będzie miało lekko płynną konsystencję.
Tak przygotowaną masę przykryć folią i odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia z zimnego ciasta uformować niewielkie ciasteczka. Najwygodniej zrobić to za pomocą dwóch łyżeczek do herbaty - jedną nabieramy ciasto, a drugą zsuwamy je do miseczki z cukrem. Dopiero z obtoczonego w cukrze ciasta formować kuleczki o średnicy około 2 do 2,5 cm.
i obtaczać je w cukrze pudrze.
Ciasteczka układać w papilotkach lub foremkach do mini muffinek i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 9-11 minut, aż na ciastkach pojawią się pęknięcia, ale nadal będę wilgotne w środku.
Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce.
Piękne!
OdpowiedzUsuńi bardzo smaczne :)
UsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńI takie są :)
UsuńCześć :) bardzo proszę, popraw banerek tak, aby po kliknięciu przenosił na stronę akcji lub na mojego bloga (na razie jest to sam obrazek jako .jpg). Wówczas będę mogła zaakceptować te ciacha w akcji :)
OdpowiedzUsuńJuż zrobione :)
UsuńTwoje ciasteczka wyglądają nadzwyczajnie !
OdpowiedzUsuńMiło czytać takie słowa :)
UsuńTwoje ciasteczka wyglądają nadzwyczajnie !
OdpowiedzUsuńWyglądają przepięknie :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
Usuń