Skałki rumowo czekoladowe
Skałki rumowo czekoladowe
Jeśli do godziny 5 po południu pozostało jeszcze trochę czasu, to możemy zabrać się do pracy i przygotować cudownie czekoladowe i przepełnione aromatem rumu ciasteczka do popołudniowej herbaty
Będą gotowe na... 5 o'clock!
Skałki rumowo czekoladowe
- 420 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego niesolonego masła
- 140-160 g drobnego brązowego cukru
- 2 małe jajka
- 2-3 łyżki rumu
- 3-4 łyżki Cadbury Choc Spread lub 2-3 łyżki Hershey's Chocolate Syrup
- 1-2 łyżki dobrej jakości kakao
- kilka kropli aromatu rumowego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Skałki rumowo czekoladowe
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka i aromat rumowy, ucierać przez chwilę, po czym wsypać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i dokładnie zmiksować.
Z misy miksera wyjąć połowę ciasta. Do pozostałej części ciasta dodać kakao i krem (lub syrop) czekoladowy, wyrobić do uzyskania jednolitego koloru. Oba ciasta zagnieść ręcznie. Po połączeniu ciasto będzie wyglądało, jakby ktoś pomalował je nierównomiernie pędzelkiem.
Z ciasta uformować wałek o średnicy około 2,5 cm i odcinać plastry o grubości 4-5 mm. Można też ugniatać w dłoniach ciasteczka przypominające wyglądem niewielkie kamienie (pamiętając przy tym aby były mniej więcej tej samej wielkości) lub rozwałkować ciasto i wykrawać foremkami ulubione kształty.
Piec około 15 minut na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub macie silikonowej w piekarniku nagrzanym do 180 stopni,
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych