TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Skałki rumowo czekoladowe

Skałki rumowo czekoladowe

A teraz spójrzcie na zegarki :)
Jeśli do godziny 5 po południu pozostało jeszcze trochę czasu, to możemy zabrać się do pracy i przygotować cudownie czekoladowe i przepełnione aromatem rumu ciasteczka do popołudniowej herbaty
Będą gotowe na...  5 o'clock!

Skałki rumowo czekoladowe

    • 420 g mąki pszennej
    • 200 g miękkiego niesolonego masła
    • 140-160 g drobnego brązowego cukru
    • 2 małe jajka
    • 2-3 łyżki rumu
    • 3-4 łyżki Cadbury Choc Spread lub 2-3 łyżki Hershey's Chocolate Syrup
    • 1-2 łyżki dobrej jakości kakao
    • kilka kropli aromatu rumowego
    • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

      Skałki rumowo czekoladowe 

      Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka i  aromat rumowy, ucierać przez chwilę, po czym wsypać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i dokładnie zmiksować. 

      Z misy miksera wyjąć połowę ciasta.  Do pozostałej części ciasta dodać kakao i krem (lub syrop) czekoladowy, wyrobić do uzyskania jednolitego koloru. Oba ciasta zagnieść ręcznie. Po połączeniu ciasto będzie wyglądało, jakby ktoś pomalował je nierównomiernie pędzelkiem. 

      Z ciasta  uformować wałek o średnicy około 2,5 cm i odcinać plastry o grubości 4-5 mm. Można też ugniatać w dłoniach ciasteczka  przypominające wyglądem niewielkie kamienie (pamiętając przy tym aby były mniej więcej tej samej wielkości) lub rozwałkować ciasto i wykrawać foremkami ulubione kształty.

      Piec około 15 minut  na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub macie silikonowej w piekarniku nagrzanym do 180 stopni,

      Smacznego :)


      Komentarze