Spiralki waniliowo - kakaowe
Proste do przygotowania, bardzo efektowne i super smaczne ciasteczka waniliowo - kakaowe urozmaicą każde towarzyskie spotkanie. Spodobają się dzieciom i dorosłym.
Wybornie smakują z kakao lub kawą "wzmocnioną" likierem Amaretto
Składniki
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać jajko (opcjonalnie także aromat waniliowy), ucierać przez chwilę, po czym wsypać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i dokładnie zmiksować.
Z misy miksera wyjąć połowę ciasta, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki. Do pozostałej części ciasta dodać kakao i wyrobić do uzyskania jednolitego koloru, po czym także odłożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Stolnicę podsypać mąką. Każdy z kawałków ciasta rozwałkować na kwadrat o wymiarach około 20 x 20 cm, nałożyć jeden na drugi, zwinąć w roladę i zawinięty w folię odłożyć na około 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto pokroić ostrym nożem na plastry o grubości około 4-5 mm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Smacznego :)
Wybornie smakują z kakao lub kawą "wzmocnioną" likierem Amaretto
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 150 g miękkiego niesolonego masła
- 125 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 1-2 łyżki dobrej jakości kakao
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (ewentualnie także kilka kropli aromatu waniliowego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać jajko (opcjonalnie także aromat waniliowy), ucierać przez chwilę, po czym wsypać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i dokładnie zmiksować.
Z misy miksera wyjąć połowę ciasta, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki. Do pozostałej części ciasta dodać kakao i wyrobić do uzyskania jednolitego koloru, po czym także odłożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Stolnicę podsypać mąką. Każdy z kawałków ciasta rozwałkować na kwadrat o wymiarach około 20 x 20 cm, nałożyć jeden na drugi, zwinąć w roladę i zawinięty w folię odłożyć na około 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto pokroić ostrym nożem na plastry o grubości około 4-5 mm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Smacznego :)
Dzieci były zachwycone! Idealne na kinderbal, oczywiście w wersji bez likierku :)
OdpowiedzUsuńMiło słyszeć, że smakowały :)
Usuń