TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Syrop z młodych pędów sosny na przeziębienie

Syrop z młodych pędów sosny na przeziębienie

Przepis na syrop sosnowy

Syrop z młodych pędów sosny na przeziębienie przepis na syrop sosnowy.  Syrop z młodych pędów sosny na przeziębienie przygotowujemy od kilku lat. Początek maja to najlepszy czas na wykorzystanie darów Matki Natury. Można wtedy wzbogacić domową spiżarnię także o inne rarytasy jak angielski sos miętowy czy sok z młodej pokrzywy. Kopalnią wiedzy w tej dziedzinie stała się dla mnie książka Łukasza Łuczaja - "Dzika kuchnia". Książka fascynująca w swojej prostocie i zarazem zmuszająca do zastanowienia nad tym dlaczego w codziennym pędzie nie dostrzegamy, jak wiele bogactw mamy na wyciągnięcie ręki, a płacimy za nie niemałe kwoty w sklepach z tzw. "zdrową żywnością"

Przepis na syrop z młodych pędów sosny jest bardzo prosty i pochodzi właśnie z wyżej wspomnianej książki. Po przygotowaniu syropu zrobiliśmy też nalewkę alkoholową na pędach młodej sosny zalewając je spirytusem.

Syrop sosnowy jest na doskonały na wszelkie przeziębienia i nieżyty górnych dróg oddechowych.

Należy zawsze pamiętać, że wszelkiego typu zioła i suplementy mogą wchodzić w interakcje z innymi lekami, nasilając lub osłabiając ich działanie. Dlatego wszelkie tego typu preparaty powinny być stosowane po konsultacji z lekarzem
Syrop-z-mlodych-pedow-sosny-na-przeziebienie

Syrop z młodych pędów sosny ma działanie wykrztuśne i bakteriobójcze.

Syrop z młodych pędów sosny na przeziębienie

  • 60 dag młodych pędów sosny (zbieranych w maju, mają jasnozielony kolor) albo miękkich szyszek sosnowych zebranych najpóźniej do połowy czerwca i pokrojonych na plasterki,
  • 50 dag cukru (mój dopisek - połowę pędów zasypałam brązowym cukrem, a drugą połowę białym)

Syrop z młodych pędów sosny na przeziębienie przepis

Pędy bardzo drobno posiekać, wrzucić do litrowego słoika, zasypać cukrem, przykryć luźno wieczkiem lub złożoną gazą i odstawić na tydzień, żeby pościły sok. Raz dziennie zakręcamy słoik i potrząsamy jego zawartością. Pędy powinny być całkowicie przykryte syropem, aby nie spleśniały. W razie potrzeby można dosypać cukru.  Po tygodniu syrop odcedzamy i rozlewamy do butelek.

Młode pędy sosny można jeść na surowo. Można używać ich też jako dodatek do słodyczy, ciast itp. Jeśli mają być przechowywane dłużej, trzeba je pasteryzować lub dosypać większą ilość cukru - do 1 kg. Można je też zalać alkoholem, najlepiej w stężeniu 70%. Można również oddzielić na sicie syrop od posiekanych gałązek.


Syrop sosnowy dawkowanie

  • Profilaktycznie: 1 łyżeczka dziennie, najlepiej rano
  • Podczas choroby: 3 do 4 razy dziennie po jednej łyżeczce

Młode majowe gałązki sosny oraz młode męskie kwiatostany są pyszne na surowo. Zawierają bardzo dużo witaminy C.  Można też dodawać je do zup i sosów. Nadają się  również na sos do spaghetti, świetnie imitujący pesto Taki sos robimy zalewając drobno posiekane młode pędy oliwą i soląc do smaku (możemy też domieszać garść drobno zmielonych orzechów laskowych lub włoskich).


Syrop-z-mlodych-pedow-sosny-na-przeziębienie

Syrop-z-mlodych-pedow-sosny-na-przeziebienie
Syrop z młodych pędów sosny na przeziębienie
G
M
T
Y
Funkcja mowy jest ograniczona do 200 znaków

Komentarze

  1. Ha, podczytuję od czasu do czasu bloga Łukasza Łuczaja, więc mogę sobie wyobrazić zawartość książki. Skoro już macie dostęp do pędów młodej sosny, to zadbajcie również o pyłek z tychże pędów. Zmieszany z miodem, poprawia odporność.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć! Ten syrop jeszcze przede mną. Nie mam pod domem iglastych drzew i muszę się wybrać do lasu. Już się nie mogę doczekać, bo 3 różne syropy już za mną. Pozdrawiam serdecznie i do usłyszenia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chcesz go zrobić jeszcze w tym roku to zostały Ci maksymalnie dwa tygodnie.

      Usuń
  3. Tyle o nim słyszałam, ale jeszzce nie miałam okazji go zrobić

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy po odcedzeniu syropu należy go pasteryzować? By na dłużej przechować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można go pasteryzować albo zalać alkoholem jeśli jest przeznaczony tylko dla dorosłych.
      Innym sposobem jest zwiększenie ilości cukru

      Usuń
  5. Syrop jest super, znam go od dziecka ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem ciekawa. Czy ktoś wie ,,,,czy osoby z podejrzeniem zatorowości płuc mogą go pić,?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych