Syrop z młodych pędów sosny na przeziębienie przepis na syrop sosnowy. Syrop z młodych pędów sosny na przeziębienie przygotowujemy od kilku lat. Początek maja to najlepszy czas na wykorzystanie darów Matki Natury. Można wtedy wzbogacić domową spiżarnię także o inne rarytasy jak angielski sos miętowy czy sok z młodej pokrzywy. Kopalnią wiedzy w tej dziedzinie stała się dla mnie książka Łukasza Łuczaja - "Dzika kuchnia". Książka fascynująca w swojej prostocie i zarazem zmuszająca do zastanowienia nad tym dlaczego w codziennym pędzie nie dostrzegamy, jak wiele bogactw mamy na wyciągnięcie ręki, a płacimy za nie niemałe kwoty w sklepach z tzw. "zdrową żywnością"
Przepis na syrop z młodych pędów sosny jest bardzo prosty i pochodzi właśnie z wyżej wspomnianej książki. Po przygotowaniu syropu
zrobiliśmy też nalewkę alkoholową na pędach młodej sosny zalewając je
spirytusem.
Syrop sosnowy jest na doskonały na wszelkie przeziębienia i nieżyty górnych dróg oddechowych.
Należy zawsze pamiętać, że wszelkiego typu zioła i suplementy mogą
wchodzić w interakcje z innymi lekami, nasilając lub osłabiając ich
działanie. Dlatego wszelkie tego typu preparaty powinny być stosowane po
konsultacji z lekarzem
Syrop z młodych pędów sosny ma działanie wykrztuśne i bakteriobójcze.
Syrop z młodych pędów sosny na przeziębienie
60 dag młodych pędów sosny (zbieranych w maju, mają jasnozielony kolor) albo miękkich szyszek sosnowych zebranych najpóźniej do połowy czerwca i pokrojonych na plasterki,
50 dag cukru (mój dopisek - połowę pędów zasypałam brązowym cukrem, a drugą połowę białym)
Syrop z młodych pędów sosny na przeziębienie przepis
Pędy bardzo drobno posiekać, wrzucić do litrowego słoika, zasypać cukrem, przykryć luźno wieczkiem lub złożoną gazą i odstawić na tydzień, żeby pościły sok. Raz dziennie zakręcamy słoik i potrząsamy jego zawartością. Pędy powinny być całkowicie przykryte syropem, aby nie spleśniały. W razie potrzeby można dosypać cukru. Po tygodniu syrop odcedzamy i rozlewamy do butelek.
Młode pędy sosny można jeść na surowo. Można używać ich też jako dodatek do słodyczy, ciast itp. Jeśli mają być przechowywane dłużej, trzeba je pasteryzować lub dosypać większą ilość cukru - do 1 kg. Można je też zalać alkoholem, najlepiej w stężeniu 70%. Można również oddzielić na sicie syrop od posiekanych gałązek.
Syrop sosnowy dawkowanie
Profilaktycznie: 1 łyżeczka dziennie, najlepiej rano
Podczas choroby: 3 do 4 razy dziennie po jednej łyżeczce
Młode majowe gałązki sosny oraz młode męskie kwiatostany są pyszne na surowo. Zawierają bardzo dużo witaminy C. Można też dodawać je do zup i sosów. Nadają się również na sos do spaghetti, świetnie imitujący pesto Taki sos robimy zalewając drobno posiekane młode pędy oliwą i
soląc do smaku (możemy też domieszać garść drobno zmielonych orzechów
laskowych lub włoskich).
Ha, podczytuję od czasu do czasu bloga Łukasza Łuczaja, więc mogę sobie wyobrazić zawartość książki. Skoro już macie dostęp do pędów młodej sosny, to zadbajcie również o pyłek z tychże pędów. Zmieszany z miodem, poprawia odporność.
Cześć! Ten syrop jeszcze przede mną. Nie mam pod domem iglastych drzew i muszę się wybrać do lasu. Już się nie mogę doczekać, bo 3 różne syropy już za mną. Pozdrawiam serdecznie i do usłyszenia!
Ha, podczytuję od czasu do czasu bloga Łukasza Łuczaja, więc mogę sobie wyobrazić zawartość książki. Skoro już macie dostęp do pędów młodej sosny, to zadbajcie również o pyłek z tychże pędów. Zmieszany z miodem, poprawia odporność.
OdpowiedzUsuńZadbaliśmy i o pyłek :)
UsuńCześć! Ten syrop jeszcze przede mną. Nie mam pod domem iglastych drzew i muszę się wybrać do lasu. Już się nie mogę doczekać, bo 3 różne syropy już za mną. Pozdrawiam serdecznie i do usłyszenia!
OdpowiedzUsuńJeśli chcesz go zrobić jeszcze w tym roku to zostały Ci maksymalnie dwa tygodnie.
UsuńTyle o nim słyszałam, ale jeszzce nie miałam okazji go zrobić
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem warto. Jest skuteczny i... smaczny :)
UsuńCzy po odcedzeniu syropu należy go pasteryzować? By na dłużej przechować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMożna go pasteryzować albo zalać alkoholem jeśli jest przeznaczony tylko dla dorosłych.
UsuńInnym sposobem jest zwiększenie ilości cukru
Syrop jest super, znam go od dziecka ;)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa. Czy ktoś wie ,,,,czy osoby z podejrzeniem zatorowości płuc mogą go pić,?
OdpowiedzUsuń