Proste ciasteczka czekoladowo - waniliowe
Przepisy na proste ciasta
Mocno czekoladowe, z dobrze wyczuwalnym waniliowym aromatem, miękkie i pyszne ciasteczka, którym nikt się nie oprze.Na deszczową, jesienną niepogodę nie znajdziecie nic lepszego.
Do tego kubek aromatycznej herbaty, ciepły koc, ulubiona książka i mamy zagwarantowany miły wieczór :)
Składniki - na około 45 do 50 ciastek:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki drobnego brązowego cukru (w ostateczności można zastąpić białym)
- 2-3 łyżki stołowe dobrej jakości kakao np.VanHouten
- 110 g masła
- 2/3 szklanki maślanki
- 1,5 szklanki płatków czekoladowych lub drobno posiekanej czekolady (gorzkiej lub deserowej)
- półtorej łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam ekstraktu z ziarenkami- takiego jak tutaj)
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
Sprawdź inne przepisy na proste ciasta - czteryfajery.pl
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z sodą i solą, masło roztopić. Do gorącego masła dodać kakao i cukier i zmiksować na gładką jednolitą masę (niewielka ilość cukru może pozostać nierozpuszczona). Dodać ekstrakt waniliowy i maślankę ponownie zmiksować i stopniowo nie przerywając pracy miksera dodawać mąkę. Kiedy masa nabierze jednolitego koloru wsypać drobiny czekolady i całość delikatnie wymieszać łyżką.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Blachy do pieczenia wyłożyć pergaminem lub matą silikonową.
Za pomocą łyżki nakładać na blachę porcje ciasta o średnicy około 2,5 cm pozostawiając między nimi dość duże odstępy
Piec przez 10-15 minut. Po upieczeniu pozostawić kilka minut na blasze, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Inspirację do upieczenia tych ciasteczek stanowił przepis autorstwa Ashley Covelli
Przepisy na proste ciasta - czteryfajery.pl
Przepisy na proste ciasta - czteryfajery.pl
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych