TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Pstrąg grillowany z piekarnika

Sezon na grillowanie mamy już za sobą, ale smak wakacji można odtworzyć korzystając z.... piekarnika.
Dziś proponuję Wam prosty przepis na grillowanego pstrąga
Smacznego 😋


Pstrąg grillowany z piekarnika - składniki

  • 2 oczyszczone i wypatroszone pstrągi
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 żółta papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • ulubiona przyprawa do ryb
  • sól i pieprz do smaku

Pstrąg grillowany z piekarnika - przygotowanie

Ryby dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i wyszorować. Z połowy cytryny wycisnąć sok, drugą połowę pokroić w półplasterki. Tuszki ponacinać w poprzek z obu stron, skropić oliwą, sokiem z cytryny,  natrzeć na zewnątrz i w środku przyprawą do ryb i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Odstawić na minimum godzinę do lodówki. Przed pieczeniem w nacięcia włożyć cienie paski skórki z cytryny lub pomarańczy, a do środka pokrojony w plasterki czosnek i półplasterki cytryny. Ułożyć w naczyniu do grillowania. Papryki pokroić na kilka części i położyć skórką do dołu obok ryb. Całość przykryć folią aluminiową
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, na 10-15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby ryby się zrumieniły.

Komentarze

  1. Takiego pstrąga można tez przyrządzić w zimie na grillu ;p mam grilla gazowego z pokrywą z firmy Decofire i dzięki temu takie "smaki lata" mam tez w zimie. Grilla gazowego można używać w domu, nie ma popiołu oraz zapachu dymu więc polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. cytryna, sok z cytryny + pieczenie w foli aluminiowej... smacznego...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych