Pstrąg grillowany z piekarnika
Sezon na grillowanie mamy już za sobą, ale smak wakacji można odtworzyć korzystając z.... piekarnika.
Dziś proponuję Wam prosty przepis na grillowanego pstrąga
Smacznego 😋
Pstrąg grillowany z piekarnika - składniki
- 2 oczyszczone i wypatroszone pstrągi
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- ulubiona przyprawa do ryb
- sól i pieprz do smaku
Pstrąg grillowany z piekarnika - przygotowanie
Ryby dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cytrynę
sparzyć wrzątkiem i wyszorować. Z połowy cytryny wycisnąć sok, drugą połowę
pokroić w półplasterki. Tuszki ponacinać w poprzek z obu stron, skropić oliwą,
sokiem z cytryny, natrzeć na zewnątrz i
w środku przyprawą do ryb i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Odstawić na
minimum godzinę do lodówki. Przed pieczeniem w nacięcia włożyć cienie paski
skórki z cytryny lub pomarańczy, a do środka pokrojony w plasterki czosnek i
półplasterki cytryny. Ułożyć w naczyniu do grillowania. Papryki pokroić na kilka części i położyć skórką do dołu
obok ryb. Całość przykryć folią aluminiową
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25
minut, na 10-15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby ryby się zrumieniły.
Takiego pstrąga można tez przyrządzić w zimie na grillu ;p mam grilla gazowego z pokrywą z firmy Decofire i dzięki temu takie "smaki lata" mam tez w zimie. Grilla gazowego można używać w domu, nie ma popiołu oraz zapachu dymu więc polecam
OdpowiedzUsuńcytryna, sok z cytryny + pieczenie w foli aluminiowej... smacznego...
OdpowiedzUsuń