Ciastka piernikowe
Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc pomyśleć, co zaserwować naszym najbliższym w ten piękny czas. Mamy dziś dla Was kolejną propozycję - to niewielkie ciastka piernikowe - wilgotne, przepełnione magiczną wonią korzennych przypraw. Ich zaletą jest prostota przygotowania i ogólnie dostępne składniki. To kolejny z przepisów, który w naszej rodzinie jest wykorzystywany od wielu, wielu lat w niezmienionej wersji.
Można je udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem - zawsze smakują doskonale i błyskawicznie znikają ze stołu.
Składniki - na 4 do 6 kokilek (ramekinów) w zależności od pojemności
Jako miarki używałam szklanki o pojemności 250 ml
Można je udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem - zawsze smakują doskonale i błyskawicznie znikają ze stołu.
Składniki - na 4 do 6 kokilek (ramekinów) w zależności od pojemności
Jako miarki używałam szklanki o pojemności 250 ml
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka,
- 40 dag margaryny
- 1 jajko,
- 1 łyżka gęstych powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka kakao,
- 1 niepełna łyżka przyprawy do piernika
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 50 gramów rodzynek
- 30 gramów posiekanych orzechów
- masło i mąka do wysmarowania i posypania kokilek
Przygotowanie
Margarynę roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Jajo zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać mleko, kakao oraz mąkę wymieszaną wcześniej z sodą oczyszczoną i przyprawą piernikową. Całość delikatnie wymieszać i dodać powidła śliwkowe. Miksując na najniższych obrotach wlać powoli, cienkim strumieniem rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Kiedy składniki się połączą dodać rodzynki i orzechy i lekko wymieszać (najlepiej pomocą łyżki).
Tak przygotowaną masą napełniać wysmarowane uprzednio masłem i posypane mąką kokilki.
Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C (góra - dół, bez termoobiegu) przez około 35 do 45 minut.
Ozdobić polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Margarynę roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Jajo zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać mleko, kakao oraz mąkę wymieszaną wcześniej z sodą oczyszczoną i przyprawą piernikową. Całość delikatnie wymieszać i dodać powidła śliwkowe. Miksując na najniższych obrotach wlać powoli, cienkim strumieniem rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Kiedy składniki się połączą dodać rodzynki i orzechy i lekko wymieszać (najlepiej pomocą łyżki).
Tak przygotowaną masą napełniać wysmarowane uprzednio masłem i posypane mąką kokilki.
Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C (góra - dół, bez termoobiegu) przez około 35 do 45 minut.
Ozdobić polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Ja nam sprawdzony przepis na świąteczne rogacze do barszczu czerwonego które robiła moja babcia i teraz mama
OdpowiedzUsuńSkładniki:
200 g mąki pszennej
200 g zmielonego twarogu
125g smalcu
1 jajko
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
Sól,pieprz
Dodatkowo jajko do smarowania ,żólty ser
Wykonanie:
Na stolnicy wysyp przesiana make,dodaj do niej miękki smalec,zmielony twaróg na koniec wbij jedno jajko.Calosc dopraw solą i pieprzem ,dodaj tez proszek do pieczenia.Ciasto na rogacze zagnieść,wyrobione ciasto wstaw do lodówki na godz.Schlodzone ciasto rozwalkuj na grubość 2 cm podsupuj mąka.Z ciasta wycinaj gwiazdki,smaruj jajkiem i posypuj żoltym serem.Gotowe ciasteczka piec 5 moinut w 200stopniach.
A jak ty je chcesz przygotować w ramekinach ?
UsuńTylko nie margarynę, błagam... Toż to przednie świństwo. Mój Chłop, chemik z wykształcenia, by się ze mną rozwiódł gdybym to do domu przyniosła...
OdpowiedzUsuńWilgotne, orkiszowe ciasta marchewkowe z kremem cynamonowym
OdpowiedzUsuńSkładniki na ciasto:
– 3 szklanki startej marchewki
– 2 szklanki mąki orkiszowej
– 1 szklanka rodzynek
– 1 szklanki orzechów włoskich
– 0,5 szklanki oleju rzepakowego/kokosowego
– 2 banany
– 3 łyżki cynamonu
– 2-3 łyżki ksylitolu
– 2 łyżki masła orzechowego
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
– 125g serka kremowego naturalnego
– 1-2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego
Banany obieramy, kroimy na kawałki, umieszczamy wraz z ksylitolem i masłem orzechowym w misie blendera i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji (można zrobić to widelcem). Dodajemy mąkę, olej, proszek, sodę i cynamon, ponownie miksujemy lub mieszamy za pomocą widelca, czy trzepaczki do połączenia wszystkich składników. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, bądź rozdrabniamy w malakserze. Orzechy włoskie drobno siekamy i wraz z rodzynkami oraz startą marchwią dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i porządnie mieszamy. Za pomocą pędzelka natłuszczamy olejem nasze kokilki, ciasto przekładamy. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Serek, cynamon i miód miksujemy do połączenia składników. Ostudzone ciasta smarujemy z wierzchu kremem. Przechowujmy w lodówce.
Smacznego!
W kokilkach świetnie zapiecze się karp pod ziemniaczano-marchewkowym puree - to moja alternatywa dla ryby po grecku za którą nie przepada Mąż :) puree pięknie się przypieka i ma chrupiącą skórkę a karp jest delikatny i soczysty.
OdpowiedzUsuńSkładniki na 4 kokilki:
mały płat karpia
sól, pieprz
2 ziemniaki
2 marchewki
gałązka rozmarynu
sok z połówki cytryny
łyżeczka masła
pół szklanki mleka
Ziemniaki i marchewkę obieramy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ubijamy tłuczkiem z masłem i mlekiem na puree.
Karpia dzielimy na 4 części, układamy w kokilkach, posypujemy lekko solą i pieprzem, dodajemy kilka igieł rozmarynu i skrapiamy sokiem z cytryny. Przykrywamy puree i zapiekamy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.
W tym cudnym zestawie do przystawek Staub przygotowałabym zapiekaną z parmezanem roladę naleśnikową z polskimi grzybami, beszamelem i zieloną pietruszką.
OdpowiedzUsuńNaleśniki:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
Do przesianej mąki dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie dodać do ciasta wodę gazowaną, trochę oleju i smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
Sos beszamelowy:
1 l mleka
150 g masła
150 g mąki
gałka muszkatołowa
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać i dolać mleko. Mieszając doprowadzić do zagotowania, dodać przyprawy i odstawić do przestudzenia.
500 g mrożonych lub świeżych (w sezonie) grzybów (borowiki, podgrzybki, kurki…)
2 łyżki klarowanego masła
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
świeża natka pietruszki
Świeże grzyby oczyścić, mrożone w całości rozmrozić – w obu przypadkach pokroić na średniej wielkości kawałki. Podsmażyć na maśle, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku.
Na stole rozłożyć folię aluminiową. Usmażone naleśniki ułożyć w jednym rzędzie na „domino”, a następnie obok, nachodzący na pierwszy – drugi rząd naleśników. Powierzchnia naleśnikowa powinna mieć kształt prostokąta. Następnie na naleśniki wylać lekko ciepły, ale nie zimny sos beszamelowy i równomiernie go rozprowadzić. Podsmażone grzyby ułożyć na całej powierzchni i obficie posypać posiekaną natką pietruszki. Teraz zwinąć roladę: od dłuższej strony chwycić folię, na której leży ciasto z nadzieniem i delikatnie podnosząc do góry zawinąć całość w rulon. Roladę owinąć folią spożywczą, docisnąć i zawinąć końcówki tak jak cukierek. Odstawić do lodówki na minimum 8 godzin. Po wyciągnięciu z lodówki zdjąć folię, roladę pokroić na kawałki i pokrojone plastry rolady umieścić pod około 2-3 sztuki w wyjątkowych kokilkach z zestawu do przystawek Staub. Kawałki rolady posypać parmezanem i zapiekać około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Podawać z domowym sosem grzybowym lub śmietanowym z dodatkiem parmezanu.
Ale cudo!!!!!!
OdpowiedzUsuńTen boski zestaw do przystawek firmy Staub będzie idealny na wytrawne, warzywne serniczki z łososiem i kaparami na krakersowym spodzie. Idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia.
Składniki:
Spód:
- 200 g solonych krakersów
- 100 g masła
Masa:
- 700 g mielonego twarogu
- 300 g ziemniaków
- 450 g łososia (świeżego fileta)
- 1 por (biała część)
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 100 g parmezanu lub grana padano
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- garść kaparów
- sól morska i świeżo mielony kolorowy pieprz
- papryka (słodka i ostra)
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżki drobno posiekanego lubczyku
Krakersy zmielić w maszynce lub rozdrobnić. Zmielone krakersy dodać do rozpuszczonego masła. Całość wymieszać i masą wyłożyć dno każdego ramekina tego boskiego zestawu do przystawek firmy Staub. Masę wyrównać i mocno docisnąć. W garnku ugotować obrane ziemniaki. Na patelni na odrobinie masła podsmażyć starte na tarce lub drobno pokrojone czosnek, cebulę, pora i marchewkę. Na patelni grillowej (lub zwykłej patelni) rozpuścić masło i usmażyć oprószonego solą i pieprzem łososia. Ugotowane i ostudzone ziemniaki oraz podsmażone warzywa zmielić w maszynce lub rozdrobnić w blenderze. Do dużej miski dodać zmielony twaróg, zmielone warzywa, żółtka, parmezan, mąkę ziemniaczaną, doprawić solą morską, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, papryką ostrą i słodką. Masę dokładnie wymieszać i dodać ubite na sztywno białka. Całość delikatnie wymieszać, dodać kapary, posiekane zioła i wylać do przygotowanych ramekinów na krakersowy spód. Serniczki piec przez około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 175C. Studzić w piekarniku i całą noc w lodówce. Serniczki udekorować świeżym zielonym ogórkiem, drobno posiekanym koperkiem i kwaśną śmietaną.