Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym
Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym
cytrusy na zimę.
Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym to doskonały dodatek do herbaty i drinków. Pachnące goździkami i cynamonem cytrusy rozgrzeją Was w zimne zimowe wieczory.
Świetnie smakują jako dodatek do herbat Richmont Earl Grey Blue i Richmont English Breakfast, a przygotowany wg poniższego przepisu syrop karmelowy możecie też dodawać do ulubionej kawy.
Słoiczek własnoręcznie przygotowanych cytrusów i opakowanie dobrej herbaty to zarazem świetny prezent pod choinkę :)
Przepisy na różne warianty cytryn i pomarańczy w aromatycznych syropach (dobrych także na przeziębienie)
Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym |
Składniki - syrop karmelowy
- 35 dag cukru
- 200 ml wody
- 1 mała łyżeczka ekstraktu z wanilii
Cukier zrumienić na patelni, uważając, aby się nie przypalił. Kiedy nabierze złotego koloru cienkim strumieniem wlać wrzącą wodę (uwaga - będzie mocno pryskać) i zagotować. Zmniejszyć płomień, dodać ekstrakt waniliowy i gotować jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Gotowy syrop pozostawić do ostygnięcia, jeśli po całkowitym wystudzeniu będzie zbyt gęsty dodać nieco wrzącej wody i ponownie zagotować.
Składniki podstawowe
- 4-5 cytryn
- 1 lub 2 pomarańcze pomarańcze
- po około 3 cm kawałek laski cynamonu na słoik
- po 2 goździki na słoik
- syrop karmelowy
Wszystkie cytrusy należy sparzyć wrzątkiem i bardzo dokładnie wyszorować. Wrzątkiem wyparzamy też słoiki. Umyte owoce kroimy w plastry o grubości około 2-4 mm, układamy w słoiku, dodajemy kawałek laski cynamonu, goździki i zalewamy syropem.
Smacznego :)
Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym |
Pomarańcze niewątpliwie kojarzą mi się z grudniem :) Przepis i pomysł bardzo fajny - chętnie z niego skorzystam przed świętami!
OdpowiedzUsuńMiło nam, że przepis Ci się spodobał :)
UsuńPrzepis zacny, tylko mnie żałość ogarnia, że mam szlaban od lekarza na słodkie :-(
OdpowiedzUsuńTo zamiast syropu karmelowego użyj rumu lub soku z cytryny
UsuńŚwietny dodatek do herbaty :) Piękne zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję - jestem straszny łasuch na.... komplementy :)
UsuńFantastyczny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńI sprawdzony od wielu lat :)
UsuńPycha, ale aromatycznie :)
OdpowiedzUsuńWariantów jest bardzo dużo, można poeksperymentować i znaleźć swój ulubiony :)
UsuńŚwietny pomysł na dodatek do herbaty 😍 z takim syropem i owocami musi pyszna, rozgrzewająca i aromatyczna
OdpowiedzUsuńJeśli je ładnie zapakować, to są też świetnym prezentem "od serca"
UsuńAleż to pięknie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńFajny przepis, ja mam ostatnio smaka na herbatę z imbirem i pomarańczami :)
OdpowiedzUsuńTeż czasami taką robimy :)
UsuńAleż mi zapachniało świętami! Świętny pomysł, może sama spróbuję?
OdpowiedzUsuńPolecam. Koszt niewielki, możesz zrobić na początek mały słoiczek
UsuńIle czasu mogą stać na wierzchu? Czy muszą słoiczki stać w lodówce
OdpowiedzUsuńNAsze zawsze stoją w lodówce, zazwyczaj około 2-3 tygodni, ale można też zapasteryzować.
Usuń