Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii"
Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii" to prawdziwa rewelacja.
Tak samo smaczna na ciepło, jak i na zimno. Wyśmienita, mięciutka i soczystą. Jednym słowem genialna.
Przepis pochodzi z książki Łukasza Modelskiego Kuchnia na plebanii. Książki niezwykłej, pełnej dawnych receptur, polskich, zapomnianych już często, smaków i bezcennych porad, które nadają potrawom, to "coś", czego nie znajdziemy w rosole "z kostki" czy w zupie "z kartonika".
Przepis na soczystą karkówkę, który widzicie poniżej jest autorstwa Ilony Kilian z plebanii w Kołczygłowach na Kaszubach. W nawiasach kwadratowych podałam użyte przeze mnie ilości poszczególnych składników.
Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii" - składniki
Polewam mięso trochę olejem i nacieram mieszanką przypraw. Na noc wstawiam do lodówki zawinięte w folię, żeby nadać kształt. Piekę w rękawie - ile waży tyle się piecze. Godzinę na kilogram [w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni] Wyłączam, odlewam sos, sprawdzam wykałaczką, czy krew nie wypływa i czy lekko wchodzi. Po wyjęciu studzę i wkładam do lodówki, żeby się dobrze schłodziło, wtedy się lepiej kroi.
Potem robię sos tatarski: drobno siekam surową cebulę, ogórek konserwowy, do tego dodaję majonez, kwaśną śmietanę, starty czosnek, sól i pieprz. Przed podaniem karkówkę kroję w cienkie plastry i polewam sosem.
Tytuł: Kuchnia na plebanii
Tak samo smaczna na ciepło, jak i na zimno. Wyśmienita, mięciutka i soczystą. Jednym słowem genialna.
Przepis pochodzi z książki Łukasza Modelskiego Kuchnia na plebanii. Książki niezwykłej, pełnej dawnych receptur, polskich, zapomnianych już często, smaków i bezcennych porad, które nadają potrawom, to "coś", czego nie znajdziemy w rosole "z kostki" czy w zupie "z kartonika".
Przepis na soczystą karkówkę, który widzicie poniżej jest autorstwa Ilony Kilian z plebanii w Kołczygłowach na Kaszubach. W nawiasach kwadratowych podałam użyte przeze mnie ilości poszczególnych składników.
Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii" |
Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii" - składniki
- karkówka [1,2 kg]
- sól peklowa [1 łyżeczka]
- sól zwyczajna [2 łyżeczki]
- pieprz [1 płaska łyżeczka]
- czosnek [5 dużych ząbków]
- majeranek [2 łyżki stołowe]
- papryka [1 płaska łyżeczka]
- olej [4 łyżki stołowe]
Sos tatarski - składniki
- cebula [1 średniej wielkości]
- ogórek konserwowy [2 sztuki]
- majonez [4 łyżki ]
- kwaśna śmietana [3 łyżki ]
- starty czosnek [2 małe ząbki ]
- sól
- pieprz
Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii" |
Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii" - przygotowanie
Karkówkę myję, suszę i pekluję dzień wcześniej: sól zwyczajna, sól do peklowania, pieprz czosnek, majeranek i papryczka, nic więcejPolewam mięso trochę olejem i nacieram mieszanką przypraw. Na noc wstawiam do lodówki zawinięte w folię, żeby nadać kształt. Piekę w rękawie - ile waży tyle się piecze. Godzinę na kilogram [w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni] Wyłączam, odlewam sos, sprawdzam wykałaczką, czy krew nie wypływa i czy lekko wchodzi. Po wyjęciu studzę i wkładam do lodówki, żeby się dobrze schłodziło, wtedy się lepiej kroi.
Potem robię sos tatarski: drobno siekam surową cebulę, ogórek konserwowy, do tego dodaję majonez, kwaśną śmietanę, starty czosnek, sól i pieprz. Przed podaniem karkówkę kroję w cienkie plastry i polewam sosem.
Tytuł: Kuchnia na plebanii
Autor: Łukasz Modelski
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania polskiego: grudzień 2016
Liczba stron: 240
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych