TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii"

Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii" to prawdziwa rewelacja.
Tak samo smaczna na ciepło, jak i na zimno. Wyśmienita, mięciutka i soczystą. Jednym słowem genialna.
Przepis pochodzi z książki Łukasza Modelskiego Kuchnia na plebanii. Książki niezwykłej, pełnej dawnych receptur, polskich, zapomnianych już często, smaków i bezcennych porad, które nadają potrawom, to "coś", czego nie znajdziemy w rosole "z kostki" czy w zupie "z kartonika".
Przepis na soczystą karkówkę, który widzicie poniżej jest autorstwa Ilony Kilian z plebanii w Kołczygłowach na Kaszubach. W nawiasach kwadratowych podałam użyte przeze mnie ilości poszczególnych składników. 

Karkówka na zimno z sosem tatarskim z Kuchni na plebanii
Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii"

Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii" - składniki

  • karkówka [1,2 kg]
  • sól peklowa [1 łyżeczka]
  • sól zwyczajna [2 łyżeczki]
  • pieprz [1 płaska łyżeczka]
  • czosnek [5 dużych ząbków]
  • majeranek [2 łyżki stołowe]
  • papryka [1 płaska łyżeczka]
  • olej [4 łyżki stołowe]

Sos tatarski - składniki

  • cebula  [1 średniej wielkości]
  • ogórek konserwowy [2 sztuki]
  • majonez [4 łyżki ]
  • kwaśna śmietana [3 łyżki ]
  • starty czosnek [2 małe ząbki ]
  • sól
  • pieprz
Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii"
Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii"

Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii" - przygotowanie

Karkówkę myję, suszę i pekluję dzień wcześniej: sól zwyczajna, sól do peklowania, pieprz czosnek, majeranek i papryczka, nic więcej
Polewam mięso trochę olejem i nacieram mieszanką przypraw. Na noc wstawiam do lodówki zawinięte w folię, żeby nadać kształt. Piekę w rękawie - ile waży tyle się piecze. Godzinę na kilogram [w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni] Wyłączam, odlewam sos, sprawdzam wykałaczką, czy krew nie wypływa i czy lekko wchodzi. Po wyjęciu studzę i wkładam do lodówki, żeby się dobrze schłodziło, wtedy się lepiej kroi.
Potem robię sos tatarski: drobno siekam surową cebulę, ogórek konserwowy, do tego dodaję majonez, kwaśną śmietanę, starty czosnek, sól i pieprz. Przed podaniem karkówkę kroję w cienkie plastry i polewam sosem.

Tytuł: Kuchnia na plebanii
Autor:
Wydawnictwo:  Wydawnictwo Literackie
Data wydania polskiego: grudzień 2016
Liczba stron: 240










Komentarze