TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Sernik wiedeński z rodzynkami

Sprawdzony przepis na sernik wiedeński z rodzynkami – najlepszy sernik na każdą okazję

Sernik wiedeński z rodzynkami nie jest ciastem dietetycznym, ale za to nad wyraz smacznym. Pewnie doskonale wiesz, że jak przychodzi do wyboru tego najlepszego sernika, to delikatny i kremowy sernik wiedeński z rodzynkami nie ma sobie równych – jest po prostu ciastem idealnym na każdą okazję.

Sernik wiedeński z rodzynkami doskonale pasuje do popołudniowej kawy, na wystawne przyjęcie lub świąteczny stół. Uprzedzam, że po pierwszym kawałku, reszta zniknie szybciej, niż się spodziewasz.

sernik-wiedenski-z-rodzynkami

Sernik wiedeński z rodzynkami składniki

Proporcje na formę prostokątną o wymiarach 28x19x7 cm lub okrągłą o średnicy 26 cm. Moja szklanka ma 250 ml. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  • 1 kg tłustego, 3-krotnie zmielonego twarogu lub dobrego sera sernikowego z "wiaderka",
  • 1 szklanka cukru,
  • 5 dużych albo 6 małych jajek,
  • 90 g miękkiego masła,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (a jeszcze lepiej ekstraktu waniliowego),
  • rodzynki i ewentualnie drobno pokrojona skórka pomarańczowa,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie polewa czekoladowa.
 

Sernik wiedeński sprawdzony przepis krok po kroku na sernik z rodzynkami, który nigdy nie wychodzi z mody

Przygotowanie składników na sernik. Żółtka oddzielić od białek. Obie mąki przesiać i wymieszać ze sobą. Namocz rodzynki w rumie lub wodzie na około 30 minut. Dzięki temu będą soczyste i pełne aromatu.

Przygotowanie masy serowej. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym żółtku, a następnie niewielkimi porcjami zmielony twaróg. Na samym końcu dodać wymieszane ze sobą mąki, cukier waniliowy (lub ekstrakt waniliowy), rodzynki i jeszcze chwilę ucierać.

Dodawanie piany z białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,  połączyć z masą serową i bardzo delikatnie wymieszać.

Pieczenie sernika wiedeńskiego. Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec bez termoobiegu w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 60-70 minut.

Po upieczeniu pozostawić lekko uchylonym piekarniku na około 30 minut, a kiedy już całkowicie wystygnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

W trakcie pieczenia sernik urośnie, ale po wystudzeniu zazwyczaj opada. Znacznie rzadziej opadają serniki, jeśli zamiast dodawać oddzielnie żółtka i pianę z białek, do ucieranego z cukrem masła będziemy dodawać kolejno całe jajka.

Udostępnij przepis na sernik wiedeński z rodzynkami

Spodobał Ci się nasz sprawdzony przepis na sernik wiedeński z rodzynkami? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem @Czteryfajery

sernik-wiedenski-z-rodzynkami

Pyszny sernik wiedeński – najczęstsze błędy i porady jak upiec perfekcyjny sernik z rodzynkami 

Każdy, kto choć raz piekł sernik, wie, że serniki potrafią być kapryśne. Opadający środek czy popękany wierzch mogą zepsuć najlepsze plany. Na szczęście, istnieją proste sposoby, aby temu zapobiec i cieszyć się idealnym sernikiem za każdym razem.

  • Opadanie sernika: Zbyt gwałtowne schłodzenie powoduje opadanie. Zawsze schładzaj sernik powoli, najlepiej w uchylonym piekarniku.
  • Pękanie wierzchu: Zbyt wysoka temperatura pieczenia często prowadzi do pęknięć. Piecz sernik na drugiej od dołu półce i obserwuj go w trakcie pieczenia.

 

Składniki sernika wiedeńskiego – dlaczego są ważne?

Aby sernik wiedeński był idealnie kremowy, użyj świeżego, tłustego twarogu. Wybierając twaróg, najlepiej postawić na ten dobrej jakości, bez zbędnych chemicznych dodatków i ulepszaczy. Rodzynki, namaczane wcześniej w rumie dodają sernikowi wiedeńskiemu smaku i odrobinę słodyczy. Inne ważne składniki to:

  • Jajka – nadają sernikowi struktury i delikatności.
  • Masło – dzięki niemu sernik jest idealnie kremowy.
  • Cukier – najlepiej drobny, aby łatwo się rozpuścił.
  • Ekstrakt z wanilii – dla pełniejszego aromatu.
 

Sernik wiedeński z rodzynkami – najczęściej zadawane pytania

Jak długo sernik wiedeński zachowuje świeżość? Sernik wiedeński przechowywany w lodówce zachowuje świeżość przez 3-4 dni. Należy go szczelnie przykryć folią spożywczą lub przechowywać w zamykanym pojemniku, aby nie pochłaniał zapachów z lodówki.

Czy można zamrozić sernik wiedeński z rodzynkami? Tak, sernik można zamrozić, ale najlepiej bez dodatku rodzynek.

Jak podawać sernik? Po wyjęciu z lodówki zostaw w temperaturze pokojowej na 20 minut przed podaniem, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.

Czy sernik wiedeński zawsze piecze się bez spodu? Tradycyjny sernik wiedeński z rodzynkami pieczony jest bez spodu. Jednak jeśli wolisz spód, możesz dodać cienką warstwę z pokruszonych herbatników lub biszkoptów.

 

Historia sernika wiedeńskiego

Sernik wiedeński wywodzi się z Wiednia, miasta pełnego kulinarnych tradycji i doskonałych wypieków. Od XVIII wieku stał się jednym z ulubionych deserów w domach i cukierniach, konkurując z innymi wiedeńskimi specjałami, takimi jak tort Sachera. Dodatek rodzynek jest ukłonem w stronę bogatych smaków, jakie kochała austriacka arystokracja.

sernik-wiedenski-z-rodzynkami
Sernik wiedeński z rodzynkami.
 

Komentarze

  1. Wygląda bardzo ładnie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/2017/01/02/tagliatelle-z-lososiem-cukinia-i-mascarpone/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka cieknie! U mnie już królewski wystawiony z piekarnika. Przyznam, że wiedeńskiego jeszcze nie robiła. Patrząc na efekt powyżej... chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować. Wiedeński jest delikatniejszy, bardziej puszysty.

      Usuń
  3. Uwielbiam sernik wiedeński! A ten przepis wydaje się idealny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam serniki w każdej formie. Jeśli robię sama dodaję mąkę krupczatkę wtedy jest bardziej puszysty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy mąkę krupczatkę dajesz zamiast pszennej+ziemniaczana,czy tylko krupczatka.Jeżeli tak to jaką ilość?

      Usuń
  5. A jakiś przepis na polewę czekoladową nie chce kupować gotowej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idealna polewa czekoladowa,sprawdzona wielokrotnie;
      100 g masła- pół kostki
      100 g gorzkiej czekolady,
      100 g mlecznej czekolady,
      Polewa czekoladowa powinna powstać z dobrej jakości czekolady mlecznej oraz czekolady gorzkiej min. 60
      Jeśli masło całkowicie się roztopiło,to możesz je już zdjąć z palnika.
      Do rondelka z gorącym,ale nie wrzącym masłem dodaj oba rodzaje czekolady.Polecam.

      Usuń
    2. Dzięki serdeczne za podpowiedź :)

      Usuń
  6. Zrobię w najbliższym czasie

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik zrobiony w 20min i pieczony przez 70 min
    Wyszedl tak ze na drugi dzien wracajac z pracy zostaly tylko okruszki... polecam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam czy można jakoś zastąpić mąkę ziemniaczana? I czy jest konieczna?

    OdpowiedzUsuń
  9. A czy można to zrobić z mniejsza ilością jajek?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy zamiast maki ziemniaczanej mozna dodac budyn smietankowy, lub waniliowy?

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam SERNIKI Super ciacho

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych