Sernik wiedeński z rodzynkami
Sprawdzony przepis na sernik wiedeński z rodzynkami – najlepszy sernik na każdą okazję
Sernik wiedeński z rodzynkami nie jest ciastem dietetycznym, ale za to nad wyraz smacznym. Pewnie doskonale wiesz, że jak przychodzi do wyboru tego najlepszego sernika, to delikatny i kremowy sernik wiedeński z rodzynkami nie ma sobie równych – jest po prostu ciastem idealnym na każdą okazję.
Sernik wiedeński z rodzynkami doskonale pasuje do popołudniowej kawy, na wystawne przyjęcie lub świąteczny stół. Uprzedzam, że po pierwszym kawałku, reszta zniknie szybciej, niż się spodziewasz.
Sernik wiedeński z rodzynkami składniki
Proporcje na formę prostokątną o wymiarach 28x19x7 cm lub okrągłą o średnicy 26 cm. Moja szklanka ma 250 ml. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- 1 kg tłustego, 3-krotnie zmielonego twarogu lub dobrego sera sernikowego z "wiaderka",
- 1 szklanka cukru,
- 5 dużych albo 6 małych jajek,
- 90 g miękkiego masła,
- 1 czubata łyżka mąki pszennej,
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (a jeszcze lepiej ekstraktu waniliowego),
- rodzynki i ewentualnie drobno pokrojona skórka pomarańczowa,
- szczypta soli,
- opcjonalnie polewa czekoladowa.
Sernik wiedeński sprawdzony przepis krok po kroku na sernik z rodzynkami, który nigdy nie wychodzi z mody
Przygotowanie składników na sernik. Żółtka oddzielić od białek. Obie mąki przesiać i wymieszać ze sobą. Namocz rodzynki w rumie lub wodzie na około 30 minut. Dzięki temu będą soczyste i pełne aromatu.
Przygotowanie masy serowej. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym żółtku, a następnie niewielkimi porcjami zmielony twaróg. Na samym końcu dodać wymieszane ze sobą mąki, cukier waniliowy (lub ekstrakt waniliowy), rodzynki i jeszcze chwilę ucierać.
Dodawanie piany z białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, połączyć z masą serową i bardzo delikatnie wymieszać.
Pieczenie sernika wiedeńskiego. Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec bez termoobiegu w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 60-70 minut.
Po upieczeniu pozostawić lekko uchylonym piekarniku na około 30 minut, a kiedy już całkowicie wystygnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
W trakcie pieczenia sernik urośnie, ale po wystudzeniu zazwyczaj opada. Znacznie rzadziej opadają serniki, jeśli zamiast dodawać oddzielnie żółtka i pianę z białek, do ucieranego z cukrem masła będziemy dodawać kolejno całe jajka.
Udostępnij przepis na sernik wiedeński z rodzynkami
Spodobał Ci się nasz sprawdzony przepis na sernik wiedeński z rodzynkami? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem @Czteryfajery
Pyszny sernik wiedeński – najczęstsze błędy i porady jak upiec perfekcyjny sernik z rodzynkami
Każdy, kto choć raz piekł sernik, wie, że serniki potrafią być kapryśne. Opadający środek czy popękany wierzch mogą zepsuć najlepsze plany. Na szczęście, istnieją proste sposoby, aby temu zapobiec i cieszyć się idealnym sernikiem za każdym razem.
- Opadanie sernika: Zbyt gwałtowne schłodzenie powoduje opadanie. Zawsze schładzaj sernik powoli, najlepiej w uchylonym piekarniku.
- Pękanie wierzchu: Zbyt wysoka temperatura pieczenia często prowadzi do pęknięć. Piecz sernik na drugiej od dołu półce i obserwuj go w trakcie pieczenia.
Składniki sernika wiedeńskiego – dlaczego są ważne?
Aby sernik wiedeński był idealnie kremowy, użyj świeżego, tłustego twarogu. Wybierając twaróg, najlepiej postawić na ten dobrej jakości, bez zbędnych chemicznych dodatków i ulepszaczy. Rodzynki, namaczane wcześniej w rumie dodają sernikowi wiedeńskiemu smaku i odrobinę słodyczy. Inne ważne składniki to:
- Jajka – nadają sernikowi struktury i delikatności.
- Masło – dzięki niemu sernik jest idealnie kremowy.
- Cukier – najlepiej drobny, aby łatwo się rozpuścił.
- Ekstrakt z wanilii – dla pełniejszego aromatu.
Sernik wiedeński z rodzynkami – najczęściej zadawane pytania
Jak długo sernik wiedeński zachowuje świeżość? Sernik wiedeński przechowywany w lodówce zachowuje świeżość przez 3-4 dni. Należy go szczelnie przykryć folią spożywczą lub przechowywać w zamykanym pojemniku, aby nie pochłaniał zapachów z lodówki.
Czy można zamrozić sernik wiedeński z rodzynkami? Tak, sernik można zamrozić, ale najlepiej bez dodatku rodzynek.
Jak podawać sernik? Po wyjęciu z lodówki zostaw w temperaturze pokojowej na 20 minut przed podaniem, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.
Czy sernik wiedeński zawsze piecze się bez spodu? Tradycyjny sernik wiedeński z rodzynkami pieczony jest bez spodu. Jednak jeśli wolisz spód, możesz dodać cienką warstwę z pokruszonych herbatników lub biszkoptów.
Historia sernika wiedeńskiego
Sernik wiedeński wywodzi się z Wiednia, miasta pełnego kulinarnych tradycji i doskonałych wypieków. Od XVIII wieku stał się jednym z ulubionych deserów w domach i cukierniach, konkurując z innymi wiedeńskimi specjałami, takimi jak tort Sachera. Dodatek rodzynek jest ukłonem w stronę bogatych smaków, jakie kochała austriacka arystokracja.
Sernik wiedeński z rodzynkami.
Wygląda bardzo ładnie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2017/01/02/tagliatelle-z-lososiem-cukinia-i-mascarpone/
Dziękujemy :)
UsuńPysznie wygląda 😊
OdpowiedzUsuńI jest pyszny :)
UsuńŚlinka cieknie! U mnie już królewski wystawiony z piekarnika. Przyznam, że wiedeńskiego jeszcze nie robiła. Patrząc na efekt powyżej... chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować. Wiedeński jest delikatniejszy, bardziej puszysty.
UsuńUwielbiam sernik wiedeński! A ten przepis wydaje się idealny!
OdpowiedzUsuńOn jest idealny :)
UsuńUwielbiam serniki w każdej formie. Jeśli robię sama dodaję mąkę krupczatkę wtedy jest bardziej puszysty.
OdpowiedzUsuńCzy mąkę krupczatkę dajesz zamiast pszennej+ziemniaczana,czy tylko krupczatka.Jeżeli tak to jaką ilość?
UsuńA jakiś przepis na polewę czekoladową nie chce kupować gotowej ?
OdpowiedzUsuńIdealna polewa czekoladowa,sprawdzona wielokrotnie;
Usuń100 g masła- pół kostki
100 g gorzkiej czekolady,
100 g mlecznej czekolady,
Polewa czekoladowa powinna powstać z dobrej jakości czekolady mlecznej oraz czekolady gorzkiej min. 60
Jeśli masło całkowicie się roztopiło,to możesz je już zdjąć z palnika.
Do rondelka z gorącym,ale nie wrzącym masłem dodaj oba rodzaje czekolady.Polecam.
Dzięki serdeczne za podpowiedź :)
UsuńJuż mam ślinotok♥️
OdpowiedzUsuńNie dziwi mnie to, ten sernik jest pyszny :)
UsuńZrobię w najbliższym czasie
OdpowiedzUsuńserdecznie polecam :)
UsuńSernik zrobiony w 20min i pieczony przez 70 min
OdpowiedzUsuńWyszedl tak ze na drugi dzien wracajac z pracy zostaly tylko okruszki... polecam.
Dziękuję za miłe słowa :)
UsuńWitam czy można jakoś zastąpić mąkę ziemniaczana? I czy jest konieczna?
OdpowiedzUsuńmożna zastąpić budyniem śmietankowym
UsuńA czy można to zrobić z mniejsza ilością jajek?
OdpowiedzUsuńCzy zamiast maki ziemniaczanej mozna dodac budyn smietankowy, lub waniliowy?
OdpowiedzUsuńTak, może zastąpić mąkę ziemniaczaną budyniem
UsuńUwielbiam SERNIKI Super ciacho
OdpowiedzUsuń