TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Babka drożdżowa parzona

Babka drożdżowa parzona 

Najlepsza babka drożdżowa na Wielkanoc.

Babka drożdżowa parzona przepis na babkę wielkanocną, najlepszą babkę z ciasta parzonego.Właśnie nadchodzi czas na babki drożdżowe. Obok takich przysmaków jak makowiec zawijany na naszym stole musi się też pojawić babka drożdżowa z ciasta parzonego. Babka drożdżowa zawsze kojarzą mi się ze nadchodzącą wiosną i smakami dzieciństwa. Nie potrafię niestety odtworzyć przepisu, z którego korzystała moja babcia, ale często posiłkuję się recepturami Tadeusza Barowicza, choć niektóre z nich modyfikuję. Także poniższy przepis jest jego autorstwa. W nawiasach kursywą zaznaczyłam moje modyfikacje. Babka drożdżowa parzona jest dość pracochłonna, ale warto poświęcić czas na jej przygotowanie.

babka-drozdzowa-parzona
Babka drożdżowa parzona przepis na babkę wielkanocną, najlepszą babkę z ciasta parzonego.

Babka drożdżowa parzona

z podanej niżej ilości składników upiekłam dwie niewielkie babki (forma o średnicy 17 cm i wysokości 9 cm), ale można też piec w formie z kominem o średnicy 23-24 cm
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 1 szklanka mleka plus kilka łyżek więcej w razie potrzeby
  • 4 żółtka 
  • 1 jajko 
  • 75 g drożdży 
  • 75 g masła 
  • 150 g cukru  (dodałam cukier brązowy)
  • 100 g rodzynek 
  • cukier waniliowy (dodałam ekstrakt waniliowy)
  • skórka cytrynowa (dodałam skórkę pomarańczową)
*** Jeśli w przepisie występuje cukier waniliowy, to niemal zawsze zastępuję go ekstraktem waniliowym. Można go kupić m.in. w sklepie Kuchnie Świata.

babka-drozdzowa-parzona
Babka drożdżowa parzona

Babka drożdżowa parzona przepis

1. Zagotuj 3/4 szklanki mleka, zalej wrzącym mlekiem szklankę mąki. Drożdże rozkrusz, rozpuść w pozostałym letnim mleku, dodaj 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki (z tych przygotowanych na ciasto). Dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek i odstaw do wyrośnięcia.

2. Gdy drożdże wyrosną, dodaj je do zaparzonego i wystudzonego ciasta a następnie wyrabiaj dosypując pozostałą mąkę. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek mlekaPrzykryj ściereczką i odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.

3. Żółtka i całe jajko ubij na prze na jednolitą masę. Wymieszaj ją z ciastem i cukrem i znowu odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.  Następnie dodaj cukier waniliowy, skórkę z cytryny, stopione masło i rodzynki.

4. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie odstawało od ręki.

5. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Wypełnij ją do połowy wysokości ciastem i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Wstaw do średnio rozgrzanego piekarnika ( u mnie to 175-180 stopni, grzałka góra - dół) i piecz przez 40 minut lub tzw. suchego patyczka.

6. Łakomczuchy mogą przygotować lukier.

 
babka-drozdzowa-parzona
Babka drożdżowa parzona.

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych