Babka drożdżowa parzona
Babka drożdżowa parzona
Najlepsza babka drożdżowa na Wielkanoc.
Babka drożdżowa parzona przepis na babkę wielkanocną, najlepszą babkę z ciasta parzonego.Właśnie nadchodzi czas na babki drożdżowe. Obok takich przysmaków jak makowiec zawijany na naszym stole musi się też pojawić babka drożdżowa z ciasta parzonego. Babka drożdżowa zawsze kojarzą mi się ze nadchodzącą wiosną i smakami dzieciństwa. Nie potrafię niestety odtworzyć przepisu, z którego korzystała moja babcia, ale często posiłkuję się recepturami Tadeusza Barowicza, choć niektóre z nich modyfikuję. Także poniższy przepis jest jego autorstwa. W nawiasach kursywą zaznaczyłam moje modyfikacje. Babka drożdżowa parzona jest dość pracochłonna, ale warto poświęcić czas na jej przygotowanie.
Babka drożdżowa parzona
z podanej niżej ilości składników upiekłam dwie niewielkie babki (forma o średnicy 17 cm i wysokości 9 cm), ale można też piec w formie z kominem o średnicy 23-24 cm- 500 g mąki pszennej typ 500
- 1 szklanka mleka plus kilka łyżek więcej w razie potrzeby
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 75 g drożdży
- 75 g masła
- 150 g cukru (dodałam cukier brązowy)
- 100 g rodzynek
- cukier waniliowy (dodałam ekstrakt waniliowy)
- skórka cytrynowa (dodałam skórkę pomarańczową)
Babka drożdżowa parzona |
Babka drożdżowa parzona przepis
1. Zagotuj 3/4 szklanki mleka, zalej wrzącym mlekiem szklankę mąki. Drożdże rozkrusz, rozpuść w pozostałym letnim mleku, dodaj 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki (z tych przygotowanych na ciasto). Dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek i odstaw do wyrośnięcia.
2. Gdy drożdże wyrosną, dodaj je do zaparzonego i wystudzonego ciasta a następnie wyrabiaj dosypując pozostałą mąkę. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek mlekaPrzykryj ściereczką i odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
3. Żółtka i całe jajko ubij na prze na jednolitą masę. Wymieszaj ją z ciastem i cukrem i znowu odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie dodaj cukier waniliowy, skórkę z cytryny, stopione masło i rodzynki.
4. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie odstawało od ręki.
5. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Wypełnij ją do połowy wysokości ciastem i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Wstaw do średnio rozgrzanego piekarnika ( u mnie to 175-180 stopni, grzałka góra - dół) i piecz przez 40 minut lub tzw. suchego patyczka.
6. Łakomczuchy mogą przygotować lukier.
Babka drożdżowa parzona.
Jak ja lubie takie babki :)
OdpowiedzUsuńTo moim zdaniem jedna z najlepszych
UsuńUwielbiam ten ekstrakt! A jak nastawiasz piekarnik, na dolną grzałkę tylko?
OdpowiedzUsuńObie grzałki, górna i dolna
Usuń