Babka jogurtowa - na Wielkanoc też doskonała
Wielkanoc coraz bliżej, na stołach pojawią się wszelkiej maści baby, babeczki i babki drożdżowe.
Może dla odmiany zaserwować babkę jogurtową ?
Jej przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż tradycyjnych babek drożdżowych, można ją wzbogacić przeróżnymi dodatkami np. skórką cytrynową lub pomarańczową, rodzynkami, drobno posiekaną czekoladą lub suszoną żurawiną, polać polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijać z cukrem i ekstraktem waniliowym na najwyższych obrotach miksera przez około 8-10 minut, aż masa nabierze lekkości. Po koniec miksowania wlać roztopione masło.
Dodać jogurt,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką do połączenia składników (ciasto powinno być gładkie, bez grudek mąki). Na koniec dodać ulubione dodatki i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy z kominem lub keksówki.
Piec przez około 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem albo udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
Może dla odmiany zaserwować babkę jogurtową ?
Jej przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż tradycyjnych babek drożdżowych, można ją wzbogacić przeróżnymi dodatkami np. skórką cytrynową lub pomarańczową, rodzynkami, drobno posiekaną czekoladą lub suszoną żurawiną, polać polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Babka jogurtowa - składniki
jako miarki używałam szklanki o pojemności 250 ml- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka naturalnego jogurtu
- 200 g drobnego brązowego cukru np. Demerara (jeśli babka ma mieć nieco ciemniejszy kolor można użyć ciemnego cukru trzcinowego Muscovado)
- 75 ml roztopionego i przestudzonego masła
- 2 bardzo duże lub 3 małe jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (bardzo dobry jest np.Eurovanille)
- opcjonalnie ulubione dodatki (np. skórka pomarańczowa lub rodzynki lub żurawina)
Prosty przepis na babkę jogurtową
Na około godzinę przed pieczeniem wyjąć z lodówki wszystkie niezbędne składniki. W przypadku babki jogurtowej bardzo ważne jest, aby miały one temperaturę pokojową.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijać z cukrem i ekstraktem waniliowym na najwyższych obrotach miksera przez około 8-10 minut, aż masa nabierze lekkości. Po koniec miksowania wlać roztopione masło.
Dodać jogurt,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką do połączenia składników (ciasto powinno być gładkie, bez grudek mąki). Na koniec dodać ulubione dodatki i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy z kominem lub keksówki.
Piec przez około 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem albo udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
bez babki nie ma Wielkanocy:)
OdpowiedzUsuńI obowiązkowo musi być też makowiec :)
Usuńdziękuję za przepis :-) jedna uwaga rodzynki jak i też inne dodatki przed wrzuceniem do ciasta należy obtoczyć w mące - wtedy nie opadają na dno i równomiernie układają się w cieście ;-)
OdpowiedzUsuńw tej babce, bez obtaczania też nie opadają :)
UsuńJaka make dodac,by ciasto bylo bezglutenowe? W jakiej wielkosci formie-keksowce piec z podanej ilosci składników, a w jakiej z polowy ?
OdpowiedzUsuńUżywałam okrągłej foremki z kominem o średnicy 23 cm. Nie wiem, jaką mąkę należy użyć aby ta babka była w wersji bezglutenowej, ja piekłam z mąki pszennej tortowej. Myślę, że można byłoby użyć mąki ryżowej, ale nigdy nie próbowałam i nie gwarantuję sukcesu.
Usuń