Kurczak tandoori / tandoori chicken
To m.in. jeden z powodów dla których w domowych warunkach tak trudno odtworzyć smak oryginalnego kurczaka tandoori.
Mimo, że miałam okazję wielokrotnie jeść to danie przygotowane w tradycyjnym piecu, to uważam, że nasz domowy tandoori chicken wcale nie jest gorszy, choć niestety nie ma dymnego aromatu ;)
Można oczywiście przygotować kurczaka tandoori na grillu, co także wielokrotnie robiliśmy.
Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Piekłam kiedyś pstrąga tandoori - był wyśmienity.
Kurczak tandoori / tandoori chicken |
Kurczak tandoori - składniki
proporcje dla 3-4 osób- około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka, czasami przygotowuję tandoori z piersi kurczaka (jak widać na zdjęciu) lub z całego kurczaka pokrojonego na kilka części.
- 2 łyżeczki mieszanki garam masala
- 2 łyżeczki mieszanki tandoori masala
- 1 łyżeczka kashmiri chilli (można zastąpić zwykłą mieloną papryką chili)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- ok. 150 do 200 ml gęstego jogurtu
- 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
- sól i pieprz do smaku
Garam masala i tandoori masala są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata
Kurczak tandoori - przygotowanie
Mięso pozbawiam skóry, kości*** i dokładnie myję. Większe kawałki udek lub podudzi dość głęboko nacinam w dwóch - trzech miejscach. Jeżeli przygotowuję tandoori chicken z piersi kurczaka, to kroję je na kawałki o wymiarach około 2x3 cm. Pokrojone mięso przekładam do dużej miski, skrapiam sokiem z limonki, oprószam solą i pieprzem.Pozostałe przyprawy mieszam z jogurtem, olejem, posiekanym czosnkiem i imbirem. Tak przygotowaną marynatą nacieram każdy kawałek kurczaka i odstawiam na noc do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki mięso pozostawiam na blacie w kuchni na około 30 minut, po czym układam kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na kratce.
Tandoori z piersi kurczaka piekę w piekarniku nagrzanym do 230-240 stopni przez około 15 minut, po czym przełączam na funkcję grillowania (tylko górna grzałka) i dopiekam jeszcze 3 do 5 minut. Tandoori z udek lub podudzi piekę około 20 - 25 minut i także dopiekam pod górną grzałką przez kilka minut.
Podaję najczęściej z ryżem basmati ugotowanym z dodatkiem kurkumy lub z ryżem jaśminowym. Doskonale smakuje też z chlebem naan
Przed podaniem można posypać posiekaną natką kolendry lub pietruszki.
Smacznego ;)
ps. jeżeli nie zjecie wszystkiego, mięso tandoori możecie użyć jako składnik nadzienia do samosów.
*** nie jest konieczne trybowania mięsa, ale mięso z kością musimy piec nieco dłużej.
Kurczak tandoori / tandoori chicken |
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńSmakuje znacznie lepiej niż wygląda :)
UsuńJadłam w Indiach, pyszne! Kupiłam sobie mieszankę i pieke w domu, ale chyba robiłam błąd, bo piekłam w dużo niższej temperaturze. Chętnie sprawdzę oba przepisy na tandori, dzięki:)
OdpowiedzUsuńJedną z najlepszych mieszanek tandoori masala robi brytyjska firma TRS.
Usuńps. Niebawem będzie jeszcze jedna wersja kurczaka tandoori
Widziałam kiedyś filmik na you tube, w ktorym pokazywano sztuczkę jak uzyskać smak jak z pieca. Wkładają do zamkniętego pojemnika kawałek dymiącego węgielka.
OdpowiedzUsuńMieszanka, którą kupiłam w jakimś sklepie z przyprawami i drogimi pamiatkami dla turystów, nadaje się również do innych mięs. Eksperyment z żeberkami bardzo udany. Jestem zachwycona działam PRZYPRAWY I MARYNATY. Serdeczne dzięki! Pozdrawiam gorąco.
W kuchni indyjskiej przyprawy i marynaty to podstawa :)
OdpowiedzUsuń