TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Kurczak tandoori / tandoori chicken

Kurczak tandoori jest specjalnością prowincji Pendżab. Tradycyjnie przygotowuje się go w wykonanych z gliny piecach tandoor, w których temperatura często przekracza 450 stopni (dla porównania mój piekarnik osiąga maksymalnie 300 stopni z włączoną funkcją termoobiegu).
To m.in. jeden z powodów dla których w domowych warunkach tak trudno odtworzyć smak oryginalnego kurczaka tandoori. 

Mimo, że miałam okazję wielokrotnie jeść to danie przygotowane w tradycyjnym piecu, to uważam, że nasz domowy tandoori chicken wcale nie jest gorszy, choć niestety nie ma dymnego aromatu ;) 
Można oczywiście przygotować kurczaka tandoori na grillu, co także wielokrotnie robiliśmy.
Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Piekłam kiedyś pstrąga tandoori - był wyśmienity.

Kurczak tandoori / tandoori chicken
Kurczak tandoori / tandoori chicken

Kurczak tandoori  - składniki

proporcje dla 3-4 osób
  • około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka, czasami przygotowuję tandoori z piersi kurczaka (jak widać na zdjęciu) lub z całego kurczaka pokrojonego na kilka części.
  • 2 łyżeczki mieszanki garam masala
  • 2 łyżeczki mieszanki tandoori masala
  • 1 łyżeczka kashmiri chilli (można zastąpić zwykłą mieloną papryką chili)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • ok. 150 do 200 ml gęstego jogurtu
  • 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
  • sól i pieprz do smaku
Ps. 
Garam masala i tandoori masala są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata


Kurczak tandoori - przygotowanie 

Mięso pozbawiam skóry, kości*** i dokładnie myję. Większe kawałki udek lub podudzi dość głęboko nacinam w dwóch - trzech miejscach. Jeżeli przygotowuję tandoori chicken z piersi kurczaka, to kroję je na kawałki o wymiarach około 2x3 cm. Pokrojone mięso przekładam do dużej miski, skrapiam sokiem z limonki, oprószam solą i pieprzem.
Pozostałe przyprawy mieszam z jogurtem, olejem, posiekanym czosnkiem i imbirem. Tak przygotowaną marynatą nacieram każdy kawałek kurczaka i odstawiam na noc do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki mięso pozostawiam na blacie w kuchni na około 30 minut, po czym układam kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na kratce.
Tandoori z piersi kurczaka piekę w piekarniku nagrzanym do 230-240 stopni  przez około 15 minut, po czym przełączam na funkcję grillowania (tylko górna grzałka) i dopiekam jeszcze 3 do 5 minut. Tandoori z udek lub podudzi piekę około 20 - 25 minut i także dopiekam pod górną grzałką przez kilka minut.
Podaję najczęściej z ryżem basmati ugotowanym z dodatkiem kurkumy lub z ryżem jaśminowym. Doskonale smakuje też z chlebem naan
Przed podaniem można posypać posiekaną natką kolendry lub pietruszki.
Smacznego ;) 

ps. jeżeli nie zjecie wszystkiego, mięso tandoori możecie użyć jako składnik nadzienia do samosów.

*** nie jest konieczne trybowania mięsa, ale mięso z kością musimy piec nieco dłużej.

Kurczak tandoori / tandoori chicken
Kurczak tandoori / tandoori chicken


Komentarze

  1. Jadłam w Indiach, pyszne! Kupiłam sobie mieszankę i pieke w domu, ale chyba robiłam błąd, bo piekłam w dużo niższej temperaturze. Chętnie sprawdzę oba przepisy na tandori, dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedną z najlepszych mieszanek tandoori masala robi brytyjska firma TRS.
      ps. Niebawem będzie jeszcze jedna wersja kurczaka tandoori

      Usuń
  2. Widziałam kiedyś filmik na you tube, w ktorym pokazywano sztuczkę jak uzyskać smak jak z pieca. Wkładają do zamkniętego pojemnika kawałek dymiącego węgielka.
    Mieszanka, którą kupiłam w jakimś sklepie z przyprawami i drogimi pamiatkami dla turystów, nadaje się również do innych mięs. Eksperyment z żeberkami bardzo udany. Jestem zachwycona działam PRZYPRAWY I MARYNATY. Serdeczne dzięki! Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  3. W kuchni indyjskiej przyprawy i marynaty to podstawa :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych