Ogórkowa z quinoa
Nie obyło się oczywiście bez naszych modyfikacji.
Ponieważ w oryginalnym przepisie był m.in. ryż, a Paweł od jakiegoś czasu jest wielkim fanem quinoa, postanowiliśmy sprawdzić jak będzie smakowała ogórkowa z takim dodatkiem.
Zwłaszcza, że komosa ryżowa jest bardzo uniwersalna i można ją dodawać do większości potraw jako zamiennik ziemniaków, kaszy czy właśnie ryżu.
Pomysł okazał się bardzo dobry i z pewnością nie poprzestaniemy na tym jednym eksperymencie.
Składniki
w nawiasach podałam modyfikacje, które wprowadziliśmy
- 2 litry klasycznego bulionu warzywnego (dodaliśmy wywar mięsny)
- 4 średnie ziemniaki (zmniejszyłam ilość ziemniaków o połowę)
- 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach
- 2 szklanki startych ogórków kiszonych lub podobna ilość gotowego przecieru
- 1 łyżka sosu sojowego (dodaliśmy ciemny sos sojowy)
- sól i pieprz
- świeży koperek
ugotowany ryż pełnoziarnisty lub biała fasola.
Jak pisałam, dodaliśmy komosę ryżową, ale wydaje mi się że doskonałym dodatkiem będzie też fasola mung.
Ogórkowa z quinoa |
Do gotującego się bulionu dodaję obrane, pokrojone ziemniaki i startą na tarce marchewkę. Gotuję, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaję ogórki kiszone i sos sojowy. Całość doprawiam solą i pieprzem. W międzyczasie oddzielnie gotuję komosę ryżową (na trzy - cztery osoby wystarcza ok. 80 do 110 g suchego ziarna), którą dodaję do zupy bezpośrednio przed podaniem.
Już na talerzach obficie posypuję zupę koperkiem.
Nie próbowaliśmy jeszcze zupy ogórkowej z ryżem, ale zamierzamy to niebawem zrobić. Myślę, że najbardziej odpowiedni będzie ryż basmati, ale strasznie mnie kusi, aby wypróbować ten przepis z dodatkiem dzikiego ryżu kanadyjskiego.
Ps. Fasolę mung, quinoa i różne rodzaje naprawdę doskonałego ryżu można znaleźć m.in. w sklepie Kuchnie Świata
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych