Przepis na żeberka z miodem z wolnowaru
Przepis na żeberka z miodem z wolnowaru
Bardzo dobre żeberka w marynacie z miodu i musztardy
Przepis na żeberka z miodem z wolnowaru należy do naszych ulubionych dań. Marynatę zawsze przygotowuje Paweł, a moja rola ogranicza się do obrania czosnku. Kiedyś przyrządzaliśmy je w piekarniku, ale od kilku lat żeberka w miodzie robimy w wolnowarze.
Żeberka z wolnowaru są znacznie lepsze, bardziej soczyste i aromatyczne, niż te pieczone w piekarniku. Zwłaszcza, jeśli kupię żeberka kąty. Wspaniale smakują z opiekanymi ziemniakami.
Przepisy na wolnowar znajdziesz na czteryfajery.pl
Ps. Jeżeli szukacie więcej informacji na temat wolnowarów - czym są, jak działają i do czego można je wykorzystać, to tutaj znajdziecie przygotowany przez mnie opis "Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać"
Przepis na żeberka z miodem z wolnowaru
Żeberka z wolnowaru są znacznie lepsze, bardziej soczyste i aromatyczne, niż te pieczone w piekarniku. Zwłaszcza, jeśli kupię żeberka kąty. Wspaniale smakują z opiekanymi ziemniakami.
Przepisy na wolnowar znajdziesz na czteryfajery.pl
Ps. Jeżeli szukacie więcej informacji na temat wolnowarów - czym są, jak działają i do czego można je wykorzystać, to tutaj znajdziecie przygotowany przez mnie opis "Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać"
Źeberka z miodem z wolnowaru
- 1,5 kg żeberek
- olej do smażenia
- Marynata - wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj.
- 5 łyżek miodu (lipowy, wielokwiatowy)
- 1 łyżka musztardy
- 5 łyżek wody
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub bardzo drobno posiekane, ale możesz zastąpić granulowanym)
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki lub mała papryczka chili drobno posiekana
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- opcjonalnie pół łyżeczki pieprzu cayenne
- sól, pieprz do smaku (my zazwyczaj dodajemy po 1 niepełnej łyżeczce)
Ps. Jeżeli nie chce Wam się samodzielnie przygotowywać marynaty możecie użyć gotowych, dostępnych w sklepach mieszanek przypraw do żeberek z miodem.
Przepis na żeberka z miodem z wolnowaru
1. Żeberka myję, osuszam papierowym ręcznikiem i kroję na porcje.
2. Każdy kawałek obtaczam w marynacie i układam ciasno obok siebie w głębokim naczyniu. Naczynie zawijam folią i wstawiam na noc do lodówki.
3. Następnego dnia podsmażam mięso (układając je najpierw kością do góry) na bardzo gorącym oleju. 4. Smażę do czasu, aż każda porcja dość mocno zbrązowieje. Odwracam żeberka na drugą stronę i smażę jeszcze 2-3 minuty. Wlewam pozostałą po marynowaniu marynatę, wstawiam misę wolnowaru do podstawy grzewczej i uruchamiam wolnowar.
5. Czas wolnowarzenia
3. Następnego dnia podsmażam mięso (układając je najpierw kością do góry) na bardzo gorącym oleju. 4. Smażę do czasu, aż każda porcja dość mocno zbrązowieje. Odwracam żeberka na drugą stronę i smażę jeszcze 2-3 minuty. Wlewam pozostałą po marynowaniu marynatę, wstawiam misę wolnowaru do podstawy grzewczej i uruchamiam wolnowar.
5. Czas wolnowarzenia
- opcja low - od 6 do 7 godzin
- opcja high - od 4 do 5 godzin
Narobiliście mi apetytu, aż się chce zjeść te ze zdjęcia. To było w wolnowarze smażone czy na patelni ?
OdpowiedzUsuńAnka
Usmażone w wolnowarze wyposażonym w misą z powłoką DuraCeramic.
UsuńTe misy można też wykorzystywać w piekarniku i na wszelkiego rodzaju płytach kuchennych - od gazowych po indukcyjne.
dziś się za nie zabieram! wszędzie widziałam raczej przepisy na wolnowar, aby mięso podpiec przed podaniem w piekarniku, ale wlasnie fajnie, ze ktoś zrobił opcję z samym wolnowarem i będę mogła wasz przepis przetestowac.
OdpowiedzUsuńNie widzę potrzeby podpiekania mięsa w piekarniku. Dla mnie to zupełnie bez sensu
Usuńuwielbiam przepisy do wolnowaru, nie ma przy tym duzo roboty, nie msuze pilnować, mam taki duzy Crock-Pot 5,7 litra polecam
OdpowiedzUsuńTakże uwielbiam moje wolnowary - mam aktualnie 2 z misą kamionkową (4,7 litra i 5,7 litra) i jeden z powłoką DuraCeramic o pojemności 6 litrów
UsuńHej! Można obsmażyć mięso dzień wcześniej i rano wrzucić do crock pota? Lub pominąć smażenie?
OdpowiedzUsuńAniu można obsmażyć dzień wcześniej. Można też pominąć smażenie, ale podsmażone są moim zdaniem smaczniejsze.
Usuńmożna podsmażyć pod warunkiem i przechowywać pod warunkiem że nie będą cześciowo surowe.
UsuńJaki wolnowar? Jaka pojemność ? Ja mam o crock pot 5,7l i zupełnie wystarcza na żeberka dla całej rodziny
OdpowiedzUsuńDo podanej w przepisie ilości wystarczy wolnowar o pojemności 4,5 litra
UsuńCzy do tych żeberek można dorzucić do wolnowaru warzywa pokrojone w kostkę?
OdpowiedzUsuńTak, można
Usuń