Sałatka jerozolimska z granatem

Przepis, który widzicie poniżej jest jednym z niezliczonej ilości wariantów na bardzo popularne i lubiane na Bliskim Wschodzie sałatki warzywne. Warto ich spróbować. Doskonale pasują nie tylko do falafeli, ale też do większości dań kuchni polskiej.
Składniki - proporcje dla 6 - 8 osób
- 6 małych ogórków
- 4-5 dojrzałych mięsistych pomidorów
- 1 mała czerwona papryka (dość często zastępujemy ją papryczką chili)
- 1 mała żółta papryka
- 1 granat
- kilka liści sałaty
- garść świeżo posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- 1-2 łyżki świeżego soku z cytryny
- pół łyżeczki soli morskiej (świetna jest Maldon Sea salt)
Przepis na sałatkę jerozolimską z granatem
Ogórki kroję w drobną kostkę. Pomidory przekrawam na pół, usuwam miąższ z pestkami, a resztę siekam na małe kawałki. Z papryki usuwam gniazda nasienne i białe części i także kroję w drobną kostkę. Z owocu granatu wyłuskuję ziarenka, a liście sałaty rozrywam na małe kawałki.Wszystkie składniki mieszam w dużej misce, dodaję natkę, skrapiam sokiem z cytryny i doprawiam do smaku solą. Odstawiam do lodówki na 10-15 minut, aby smaki się połączyły.
Podaję ze świeżym białym chlebem, chlebem naan albo pitą i dressingiem z oleju sezamowego.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych