Grillowane gruszki z orzechami i migdałami
Grillowane gruszki z orzechami i migdałami
Deser z gruszek prosty przepis.
Grillowane gruszki z orzechami i migdałami to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Możemy je upiec na ruszcie podczas imprezy na świeżym powietrzu albo na zwykłej patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Za każdym razem będą urzekać smakiem.Grillowane gruszki z orzechami i migdałami będą też doskonałym dodatkiem do lodów, a w połączeniu z kremowym serkiem i granolą stanowią idealny pomysł na śniadanie lub podwieczorek.
Grillowane gruszki z orzechami i migdałami
proporcje dla 2 - 4 osób- 4 - 6 gruszek
- pół szklanki migdałów
- pół szklanki orzechów włoskich lub orzechów pekan
- około 100 ml syropu klonowego lub miodu
Grillowane gruszki z orzechami i migdałami przepis
Orzechy i migdały rozsypać na tacce do grillowania i prażyć około 8-10 minut mieszając od czasu do czasu, a następnie wymieszać z syropem klonowym.Gruszki przekroić na połówki lub ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć na ruszcie lub patelni grillowej przeciętą stroną do dołu.
Na gorące, zdjęte z grilla gruszki położyć uprażone i wymieszane z syropem klonowym lub miodem, orzechy i migdały
Ile czasu grillować gruszki
Połówki gruszek grillujemy około 10 -12 minutĆwiartki gruszek grillujemy około 4 minut na każdym boku
Grillowane gruszki z orzechami i migdałami
Super przepis.
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńGruszek w takiej wersji nigdy nie jadłam, ale bardzo zachęcający przepis! Mniam!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą Ci smakowały :)
UsuńCudeńka! Bardzo lubię :) Myślę, że syrop klonowy z orzechami to super wykończenie.
OdpowiedzUsuńSurop klonoway, to ta przysłowiowa kropka nad "i" - świetnie podkreśla smak :)
UsuńSuper połączenie. Dla mnie nawet sama gruszka i orzechy wystarczyłyby! :)
OdpowiedzUsuńZ syropem klonowym są absolutnie genialne :)
UsuńJak zobaczyłam te gruszki, to od razu wiedziałam, że przygotowałaś coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńKradnę! ;))))
Kradnij :) Na zdrowie !
UsuńI pamiętaj - kradzione nie tuczy :)
Szkoda, że wcześniej nie trafiłam na ten przepis, bo akurat szukałam czegoś oryginalnego i bezmięsnego na grilla :)
OdpowiedzUsuńTo bardzie pasuje jako deser niż danie główne
Usuń