Kotlety mielone z mięsa mieszanego
Kotlety mielone z mięsa mieszanego
Bardzo dobry i sprawdzony przepis na kotlety mielone.
Kotlety mielone z mięsa mieszanego przepis zaczerpnęłam z mojej ulubionej książki kucharskiej czyli z wydanej w 1963 roku "Kuchni polskiej" pod redakcją dr Stanisława Bergera. I bynajmniej nie dlatego, że nie potrafię zrobić smacznych "mielonych", ale po to, aby przypomnieć sobie, jak się gotowało ponad 50 lat temu. Kotlety mielone z mięsa mieszanego dość często goszczą na naszym stole, ale ze wstydem przyznaję, że zdarza mi się iść na łatwiznę i kupować mięso już zmielone.Tym razem jednak postawiłam sobie za cel przypomnieć sobie smaki dzieciństwa i przygotować kotlety mielone z mięsa mieszanego wg przepisu mojej babci, od której "Kuchnię polską" dostałam.
Kotlety mielone z mięsa mieszanego - składniki
wg przepisu z 1963 roku- 30 dag wołowiny z kością (łopatka)
- 20 dag wieprzowiny z kością
- 5 dag cebuli
- 6 dag czerstwej bułki (w całości)
- jedna ósma litra wody lub mleka (czyli 125 ml)
- 2 dag tłuszczu
- 1 jajko
- 4 dag tartej bułki
- 6 dag tłuszczu do smarowania
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować kotlety mielone z mięsa mieszanego
Bułkę namoczyć w mleku (lub w wodzie), odcisnąć. Mięso oddzielić od kości, opłukać, odsączyć, obrać z błon i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić na krążki, usmażyć. Mięso, bułkę, cebulę przepuścić dwa razy przez maszynkę, osolić, dodać całe jajko, wyrobić na pulchną masę (najlepiej ręką), jeśli potrzeba, dodawać stopniowo wodę lub mleko i wyrabiać do połączenia w jednolitą masę. Uformować z masy mielonej 8 kul, spłaszczyć na grubość 1,5 cm, panierować w tartej bułce, nadać formę owalną,Jak smażyć kotlety mielone z mięsa mieszanego
Kotlety mielone z mięsa mieszanego smażyć na rozgrzanym tłuszczu na niezbyt silnym ogniu z dwóch stron na rumiano. Pod koniec smażenia, na każdy kotlet dać trochę tłuszczu i dosmażyć w piekarniku około 10 minut. Podawać z ziemniakami, z jarzyną z wody, kalafiorem, marchewką i surówką z warzyw.
Przepyszny klasyk :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
http://pelen-brzuszek.blogspot.com/?m=1
Pozdrawiam :)
Hmm... moja babcia też robiła mielone w podobny sposób, ale nie mam pojęcia, czy mieszała mięso...
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne.
OdpowiedzUsuńPrzepisy ze starych książek są najlepsze. Nasi przodkowie wiedzieli co dobre, my niestety niepotrzebnie czasami udziwnianiu i zmieniamy klasyki.
OdpowiedzUsuńNawet najstarsi ludzie lizali paluszki zz kuchni naszej babci :)
Usuń