Krokiety serowo szparagowe
Krokiety serowo szparagowe to nowość w naszej kuchni.
Zaczęło się od kilku kilogramów szparagów, które dostałam od znajomych. Szparagi mają wg mnie jedną zasadniczą wadę - trzeba dość szybko przerobić, jeśli zależy nam, aby zachowały swój niepowtarzalny smak. Ponieważ w zamrażalniku nie miałam już nawet odrobiny miejsca, więc na kilka dni przeszłam na dietę szparagową
Krokiety serowo szparagowe przygotowałam wg przepisu z książki "Poniedziałki bez mięs" autorstwa Paula, Stelli i Mary McCartney (tak, to ten Paul McCartney z The Beatles i jego córki), którzy w czerwcu 2009 roku zainicjowali kampanię Meat Free Monday. Połączenie ziemniaków i szparagów z serem mozzarella dało zaskakująco świetny efekt, więc mam nadzieję, że krokiety serowo szparagowe będą Wam smakowały.
Ps.
Moim zdaniem przepis powinien się nazywać krokiety ziemniaczano-serowe ze szparagami, bo to właśnie ziemniaki są dominującym składnikiem, ale widocznie autorzy książki byli odmiennego zdania.
*** do tych krokietów najlepsze są bardzo młode, cienkie szparagi, albo fragment łodygi bezpośrednio przy samej główce, wtedy nie trzeba ich gotować.
Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę.
Z masy uformować krokiety i obtaczać je w pokrojonej mozzarelli . W przepisie jest sugestia, aby nabierać łyżką porcję masy ziemniaczanej i obtaczać w jednaj łyżce sera, ale ja przygotowałam nieco większe krokiety. Przygotowane krokiety obtoczyć kolejno w mące, rozbełtanym jajku, bułce tartej i smażyć na oleju roślinnym do uzyskania złotego koloru.
Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Zaczęło się od kilku kilogramów szparagów, które dostałam od znajomych. Szparagi mają wg mnie jedną zasadniczą wadę - trzeba dość szybko przerobić, jeśli zależy nam, aby zachowały swój niepowtarzalny smak. Ponieważ w zamrażalniku nie miałam już nawet odrobiny miejsca, więc na kilka dni przeszłam na dietę szparagową
Krokiety serowo szparagowe przygotowałam wg przepisu z książki "Poniedziałki bez mięs" autorstwa Paula, Stelli i Mary McCartney (tak, to ten Paul McCartney z The Beatles i jego córki), którzy w czerwcu 2009 roku zainicjowali kampanię Meat Free Monday. Połączenie ziemniaków i szparagów z serem mozzarella dało zaskakująco świetny efekt, więc mam nadzieję, że krokiety serowo szparagowe będą Wam smakowały.
Ps.
Moim zdaniem przepis powinien się nazywać krokiety ziemniaczano-serowe ze szparagami, bo to właśnie ziemniaki są dominującym składnikiem, ale widocznie autorzy książki byli odmiennego zdania.
Składniki na krokiety serowo szparagowe
proporcje dla 3-4 osób- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 150 g szparagów (w oryginalnym przepisie było 50 g) ***
- 125 g sera mozzarella (w oryginalnym przepisie było 100 g)
- 2 żółtka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
*** do tych krokietów najlepsze są bardzo młode, cienkie szparagi, albo fragment łodygi bezpośrednio przy samej główce, wtedy nie trzeba ich gotować.
Jak przygotować krokiety serowo szparagowe
Ziemniaki obrać, ugotować, przełożyć do miski rozgnieść na puree i odstawić do ostygnięcia. Szparagi ugotować na parze, pokroić w cienki plasterki i dodać do puree ziemniaczanego. Dodać żółtka, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę.
Z masy uformować krokiety i obtaczać je w pokrojonej mozzarelli . W przepisie jest sugestia, aby nabierać łyżką porcję masy ziemniaczanej i obtaczać w jednaj łyżce sera, ale ja przygotowałam nieco większe krokiety. Przygotowane krokiety obtoczyć kolejno w mące, rozbełtanym jajku, bułce tartej i smażyć na oleju roślinnym do uzyskania złotego koloru.
Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Ja szparagów nie lubię, ale tym krokietom nie potrafiłabym się oprzeć.
OdpowiedzUsuńTeż kiedyś nie lubiłam szparagów, wyjątkiem była zupa krem
UsuńPierwsze widzę, ale wyglądają mega apetycznieee!
OdpowiedzUsuńW naszej kuchni to także nowość, ale bardzo smaczna :)
UsuńSzparagi uwielbiam - prezentuje się genialnie
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńI że ja jeszcze nigdy nie jadłam szparagów ;) dla tego przepisu chyba je kupię i przygotuje
OdpowiedzUsuńa ja nigdy wcześniej nie robiłam krokietów ze szparagami, ale te są świetne :)
UsuńJakie fajne danie na wykorzystanie szparagów. ja je uwielbiam i juz sie cieszę, bo to ich czas.
OdpowiedzUsuńNiebawem będzie więcej przepisów na szparagi :)
UsuńO kurcze, aż mi ślinka cieknie! ;D wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą Ci smakowały
UsuńDla mnie rewelacja! Zapisuję sobie przepis i mam zamiar wypróbować :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł! uwielbiam szparagi, muszę spróbować zrobić z nich takie krokiety :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, fakt. :)
OdpowiedzUsuńco prawda nie mój, ale i tak dziękuję :)
UsuńW zeszłym roku pierwszy raz jadłam szparagi i chyba nie zostanę ich wielką fanką. Były dobre, ale jak dla mnie nic specjalnego :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj je przygotować na kilka różnych sposobów, może któryś z nich okaże się idealny dla Ciebie
Usuńczy ziemniaki mozna czymś zastapić?
OdpowiedzUsuńNie wiem Aniu, robiłam te krokiety wg przepisu z ksiązki
UsuńBardzo mi podpasował ten przepis, zrobię! :))) Dziękuję <3
OdpowiedzUsuń