Kurczak w marynacie teriyaki
Kurczak w marynacie teriyaki należy do naszych ulubionych potraw z grilla, a kiedy sezon grillowy się kończy, pieczemy go na patelni lub w piekarniku - zawsze jest wyśmienity. Pikantny i bardzo aromatyczny stanowi miłą odmianę w polskiej kuchni. Kurczak w marynacie teriyaki może być podawany z ryżem, makaronem ryżowym lub z warzywami. Można też, zamiast w marynacie, przygotować kurczaka w sosie teriyaki.
Marynata teriyaki pasuje do krewetek, ryb i wieprzowiny, zwłaszcza do żeberek i karkówki pieczonej na grillu. Wyśmienita jest też wołowina teriyaki. Na blogu znajdziecie uproszczony przepis na marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb, dziś jednak chciałabym Wam podać wariant wzbogacony o mirin, rodzaj wina ryżowego stosowanego w kuchni japońskiej.
Bardzo dobrt, gotowy sos lub marynatę teriyaki można kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata. Tam też dostępny jest mirin i olej sezamowy
Piec na średnio rozgrzanym grillu przez około 15-20 minut z każdej strony od czasu do czasu smarując pozostałą marynatą.
Kurczaka w marynacie teriyaki można też piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40-50 minut, smarując od czasu do czasu marynatą.
Marynata teriyaki pasuje do krewetek, ryb i wieprzowiny, zwłaszcza do żeberek i karkówki pieczonej na grillu. Wyśmienita jest też wołowina teriyaki. Na blogu znajdziecie uproszczony przepis na marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb, dziś jednak chciałabym Wam podać wariant wzbogacony o mirin, rodzaj wina ryżowego stosowanego w kuchni japońskiej.
Bardzo dobrt, gotowy sos lub marynatę teriyaki można kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata. Tam też dostępny jest mirin i olej sezamowy
Kurczak w marynacie teriyaki
proporcje dla dwóch osób- 2 udka z kurczaka lub dwa filety z piersi kurczaka
Jak zrobić kurczaka w marynacie teriyaki
Mięso umyć osuszyć papierowym ręcznikiem i obficie posmarować marynatą. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc,Piec na średnio rozgrzanym grillu przez około 15-20 minut z każdej strony od czasu do czasu smarując pozostałą marynatą.
Kurczaka w marynacie teriyaki można też piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40-50 minut, smarując od czasu do czasu marynatą.
Składniki marynaty teriyaki
- pół szklanki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki przyprawy mirin
- 2 łyki sake
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki startego na tarce imbiru
Moja ulubiona marynata :) palce lizać
OdpowiedzUsuńMy też bardzo ją lubimy :)
UsuńMignęła mi taka marynata w sklepie, ale nie ma to jak zrobienie jej samemu :) na pewno chętnie skorzystam z Twojego przepisu
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, ta ze sklepu również jest wyśmienita
UsuńMięsko musi być super soczyste w takiej marynacie :)
OdpowiedzUsuńZgadza się, kurczak w marynacie teriyaki jest wyśmienity
UsuńAż się głodna zrobiłam. Często robię kurczaka w sosie teriyaki, ale kurczak w wersji pierś w kawałkach.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zaryzykuj i zrób udka, są bardzo soczyste
UsuńTak się składa, że mam gotową , dobrą marynatę. Już wiem co dziisja zrobię na obiad:)
OdpowiedzUsuńTrochę drogie składniki ;) ale warto samemu się postarać
OdpowiedzUsuń