Tradycyjne curry z kurczaka
Tradycyjne curry z kurczaka z przepisu Mriduli Baljekar należy do moich ulubionych.
Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać domową kuchnię indyjską z różnych regionów subkontynentu, a kurczak w sosie curry był jednym z najpopularniejszych dań. Moja sąsiadka z compoundu Panchami Bejbarua pochodzi z Assam, Dinesh Soman z Kerali, więc niejednokrotnie tą samą potrawę przygotowywali nieco inaczej. Część przepisów udało mi się spisać, ale oczywiście nie wszystkie. Często więc sięgam po książki poświęcone kuchni indyjskiej, staram się jednak wybierać te publikacje, których autorzy pochodzą z Indii i w których przeważają przepisy na proste regionalne dania.
Tradycyjne curry z kurczaka idealnie wpisuje się w moje oczekiwania. Jest aromatyczne, łatwe do przygotowania i pyszne. Niech Was nie zrazi ilość przypraw, to właśnie one stanowią kwintesencję kuchni Dekanu. Większość z nich, w tym suszone liście curry, można bez problemu kupić np. w sklepie internetowym KuchnieSwiata.pl
Tradycyjne curry z kurczaka, na które przepis znajdziecie poniżej smakuje także naszym przyjaciołom z Indii, a to dla mnie najlepsza rekomendacja.
Podaję z ryżem.lub chlebem naan
Czas wolnowarzenia
opcja high - około 1,5 do maksymalnie dwóch godzin
opcja low około 2,5 do 3,5 godziny
Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać domową kuchnię indyjską z różnych regionów subkontynentu, a kurczak w sosie curry był jednym z najpopularniejszych dań. Moja sąsiadka z compoundu Panchami Bejbarua pochodzi z Assam, Dinesh Soman z Kerali, więc niejednokrotnie tą samą potrawę przygotowywali nieco inaczej. Część przepisów udało mi się spisać, ale oczywiście nie wszystkie. Często więc sięgam po książki poświęcone kuchni indyjskiej, staram się jednak wybierać te publikacje, których autorzy pochodzą z Indii i w których przeważają przepisy na proste regionalne dania.
Tradycyjne curry z kurczaka idealnie wpisuje się w moje oczekiwania. Jest aromatyczne, łatwe do przygotowania i pyszne. Niech Was nie zrazi ilość przypraw, to właśnie one stanowią kwintesencję kuchni Dekanu. Większość z nich, w tym suszone liście curry, można bez problemu kupić np. w sklepie internetowym KuchnieSwiata.pl
Tradycyjne curry z kurczaka, na które przepis znajdziecie poniżej smakuje także naszym przyjaciołom z Indii, a to dla mnie najlepsza rekomendacja.
Tradycyjne curry z kurczaka - składniki
- około 1 kg mięsa z kurczaka pokrojonego na niewielkie kawałki
- 250 ml mleka kokosowego
- 400 g pomidorów z puszki lub 3 mięsiste pomidory (np. z gat. lima lub bawole serce) pokrojone w kostkę lub w ostateczności 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 duża cebula drobno posiekana
- 3 cm kawałek kory cynamonu
- 2-3 strąki zielonego kardamonu
- 3-4 liście curry
- 2 goździki
- 3 cm kawałek świeżego imbiru drobno posiekany
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- pół łyżeczki brązowego cukru
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju do smażenia
Jak zrobić tradycyjne curry z kurczaka
Na patelni rozgrzewam olej, dodaję goździki, kardamon, cynamon i liście curry i ciągle mieszając smażę około 3-4 minut. Dodaję drobno pokrojoną cebulę, posiekany imbir i czosnek i smażę kolejne 2 minuty. Dodaję pastę curry, kurkumę i smażę około 3 minut. Dorzucam kawałki kurczaka i smażę do czasu aż mięso się zetnie czyli około 5 - 8 minut.Dodaję pomidory, mleko kokosowe, cukier, doprawiam do smaku solą i pieprzem i gotuję pod przykryciem na niewielkim ogniu gotuję około 15-20 minut.Podaję z ryżem.lub chlebem naan
Jak przygotować tradycyjne curry z kurczaka w wolnowarze
Na patelni lub w misie wolnowaru (jeśli korzystacie z naczyń z powłoką DuraCeramic - takie misy mają wolnowary Crock-Pot) rozgrzać olej, dodać goździki, kardamon, cynamon i liście curry i ciągle mieszając smażyć około 3-4 minut. Dodać drobno pokrojoną cebulę, posiekany imbir i czosnek i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać pastę curry, kurkumę i smażyć około 3 minut. Dorzucić kawałki kurczaka i smażyć do czasu aż mięso się zetnie - około 5-8 minut. Dodać pomidory, mleko kokosowe, cukier, doprawić do smaku solą i pieprzem.Czas wolnowarzenia
opcja high - około 1,5 do maksymalnie dwóch godzin
opcja low około 2,5 do 3,5 godziny
Tradycyjne curry z kurczaka |
Ka za curry nie przepadam, ani za smakiem, ani za zapachem. Ale ciekawi mnie czy uzyte w przeposie liscie curry roznia sie od znanej mi przyprawy w torebce?
OdpowiedzUsuńMarta - liście curry i gotowe mieszanki curry, które można kupić w sklepach to dwa zupełnie inne dodatki do potraw indyjskich. Mieszanka przypraw, którą nazywamy curry - nie zawiera zazwyczaj w swoim składzie sproszkowanych liści curry czyli... jednego z gatunków bergery.
UsuńZapach liści przypomina nieco mieszaninę aromatu cytrusów z pieprzem. W Arabii Saudyjskiej używaliśmy często świeżych liści curry do aromatyzowania m.in. kurczaka, ryb i ryżu.
Jeśli chcesz, mogę napisać na ten temat osobny artykuł :)
Mam suszone liście curry ale nie sa tak aromatyczne. Ostatnio kupilam na ballon roslinke o nazwie curry ale ma srebrzyste podluzne listeczki zupelnie nie wygladaja jak liscie curry i troszke mnie to zmylilo:-)
UsuńWygląda tak że aż ślinka cieknie! Mniam!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! To ja czekam, aż znów będę mogła wsuwać kurczaka i biorę się do roboty :D
OdpowiedzUsuńzrobiłabym z podopiecznymi
OdpowiedzUsuńa;e nie lubią ostrego
Co roku dostaję od znajomej z Bahrajnu przyprawy, chyba poproszę tym razem o liście curry, bo podoba mi się ta potrawa.
OdpowiedzUsuńMmmm, brzmi smakowicie ��
OdpowiedzUsuńNigdy curry nie jadłyśmy, ale mamy ochotę to zmienić :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, mylące u nas to nazewnictwo. Curry to mnóstwo aromatów i to w tej potrawie cenię najbardziej. Pycha przepis.
OdpowiedzUsuń