Sernik tradycyjny z rodzynkami
Sernik tradycyjny z rodzynkami zazwyczaj przygotowuję kiedy mamy gości. Jeśli mam nieco więcej czasu ser mielę sama, ale zdarza mi się także kupować już gotowy ser sernikowy. Problem w tym, że najczęściej jest on dostępny w kilogramowych wiaderkach, a taka porcja sernika to dla nas zbyt duże wyzwanie.
Dotychczas byłam wierna serom w "wiaderkach" z Piątnicy lub Zott. Ale kobieta zmienną jest i pokochałam twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony produkowany przez SDM Wieluń. Powodów tej nagłej, niespodziewanej miłości było kilka. Po pierwsze jest dostępny w idealnych dla nas opakowaniach po 450 gramów (ale są tez opakowania 200 g i wiaderka 1 kg). Po drugie nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i konserwantów, a skład wygląda następująco:
- śmietanka,
- kultury bakterii fermentacji mlekowej
A po trzecie jest wyjątkowo smaczny.
Sernik tradycyjny z rodzynkami przygotowany z 450 gramów tego sera to dla nas idealna porcja - znika z lodówki, zanim zdąży nam się znudzić.
Proporcje na sernik tradycyjny z rodzynkami z poniższego przepisu są dostosowane do podłużnej formy o wymiarach 31 na 11,5 cm, ale możecie z powodzeniem użyć kilka centymetrów krótszej.
PS. Opinia na temat wspomnianego sera sernikowego jest jak najbardziej subiektywna.
- wszystkie składniki powinny być wyjęte z lodówki co najmniej godzinę przed pieczeniem
Po wystudzeniu ozdobić polewą czekoladową.
Dotychczas byłam wierna serom w "wiaderkach" z Piątnicy lub Zott. Ale kobieta zmienną jest i pokochałam twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony produkowany przez SDM Wieluń. Powodów tej nagłej, niespodziewanej miłości było kilka. Po pierwsze jest dostępny w idealnych dla nas opakowaniach po 450 gramów (ale są tez opakowania 200 g i wiaderka 1 kg). Po drugie nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i konserwantów, a skład wygląda następująco:
- śmietanka,
- kultury bakterii fermentacji mlekowej
A po trzecie jest wyjątkowo smaczny.
Sernik tradycyjny z rodzynkami przygotowany z 450 gramów tego sera to dla nas idealna porcja - znika z lodówki, zanim zdąży nam się znudzić.
Proporcje na sernik tradycyjny z rodzynkami z poniższego przepisu są dostosowane do podłużnej formy o wymiarach 31 na 11,5 cm, ale możecie z powodzeniem użyć kilka centymetrów krótszej.
PS. Opinia na temat wspomnianego sera sernikowego jest jak najbardziej subiektywna.
Sernik tradycyjny z rodzynkami - składniki
- proporcje na formę podłużną o wymiarach 31 x 11,5 cm- wszystkie składniki powinny być wyjęte z lodówki co najmniej godzinę przed pieczeniem
- 450 g sera sernikowego tzw z wiaderka lub tłustego sera twarogowego zmielonego co najmniej dwukrotnie
- 90 g masła
- 100 -110 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 2 duże jajka
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli do ubijania piany z białek
- około 3/4 szklanki rodzynek namoczonych w wodzie lub rumie
Jak upiec idealny sernik tradycyjny z rodzynkami
Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno po jednym żółtku. Dodać ekstrakt waniliowy i nadal miksując stopniowo po jednej łyżce dodawać ser. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować. Do powstałej masy dodać odsączone rodzynki i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 - 170 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i pozostawić sernik do wystygnięcia (sernik lekko opadnie i jest to naturalne zjawisko).Po wystudzeniu ozdobić polewą czekoladową.
Składniki i przygotowanie polewy czekoladowej
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki cukru pudru
- 70 g masła
- 2 łyżki dobrej jakości kakao
- opcjonalnie kilka kropli ulubionego aromatu
Mniam! Pysznie wygląda ten sernik, ale wolę wersję bez rodzynek.
OdpowiedzUsuńMożesz ich nie dodawać, albo zastąpić np. skórką pomarańczową
UsuńNowa nazwa świetna ale skąd pomysł na zmianę Olu?
OdpowiedzUsuńEwelina - przeszliśmy wreszcie na własną domenę, po pięciu latach prowadzenia bloga. Nazwę wymyśliła nasza koleżanka
UsuńO kurczę, jadłabym - mimo że nie lubię rodzynek ;)
OdpowiedzUsuńNie musiusz dodawać rodzynek:)
UsuńSernik to jedno z moich ulubionych ciast. Słodkie wspomnienie z dzieciństwa. Ten na zdjęciu wygląda fantastycznie. Może następnym razem, oprócz rodzynek, dodasz jeszcze orzechy i skórkę pomarańczową? Jeśli tak samo smakuje jak wygląda to gratuluję.
OdpowiedzUsuńTen sernik jest wynikiem kompromisu - ja nie lubię orzechów, a Paweł skórki pomarańczowej, natomiast rodzynki oboje uwielbiamy :)
Usuńfajny blog, będę wchodził i będę gotował
OdpowiedzUsuńSerniki uwielbiam pod każdą postacią. Chętnie bym zjadła kawałeczek Twojego :)
OdpowiedzUsuńO pyszności... uwielbiam serniki, a wersja z rodzynkami i polewą czekoladową idealnie trafia w gusta moich domowników:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny serniczek :) Uwielbiam serniki i wiem, że dobry sernik powstanie tylko z prawdziwego sera twarogowego bez dziwnych dodatków. Mam swój ulubiony, ale reklamy nie będę robić :)
OdpowiedzUsuń