Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi
Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi
najlepszy krem szparagowy.
Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi pojawia się u nas zawsze, kiedy tylko dostępne są świeże szparagi. Chociaż w marketach szparagi możemy kupić przez cały rok, to jednak najlepsze są te z przełomu maja i czerwca oraz początków lipca.
Wypróbowaliśmy w tym roku kilkanaście nowych przepisów z wykorzystaniem szparagów i będziemy się nimi z Wami dzielić w najbliższym czasie.
Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi to jeden z naszych faworytów.
Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi - składniki
proporcje dla 2-3 osób- 500 g szparagów (po odcięciu końcówek zostanie około 400 g)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej (lub do smaku)
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- kilka łyżek śmietany do dekoracji
Grzanki ziołowe
Kilka kromek czerstwej bułki pszennej pokroić w niewielką kostkę, mocno skropić oliwą i wymieszać. Posypać ulubionymi ziołami, mielonym czosnkiem, ostrą papryką i ponownie przemieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 stopni do zrumienienia (około 10-15 minut).Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi przepis
Szparagi umyć (zielonych szparagów nie musimy obierać), odciąć zdrewniałe końcówki i wyrzucić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Masło roztopić w garnku, dodać cebulę i zeszklić, pod konic dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.Dodać pokrojone w około 1 centymetrowe kawałki szparagi (kilka główek zostawić do dekoracji) i mieszając poddusić przez około 3 minuty.
Dodać bulion, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i całość zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować około 25 minut.
Całość zmiksować blenderem.
Zupę krem ze szparagów podajemy z grzankami ziołowymi i kleksem śmietany.
Czy szparagi są zdrowe
Nie bez kozery pełna nazwa tej byliny brzmi szparag lekarski (Asparagus officinalis L.) W dawnych czasach szparagi były uważane za afrodyzjak. Współczesne badania naukowe potwierdziły ich działanie moczopędne oraz zapobiegające zaparciom. Zawarta w szparagach asparagina obniża nadciśnienie tętnicze. Szparagi zawierają także wiele cennych dla zdrowa witamin i minerałów m.in. witaminę C, witaminę E, witaminę K, potas, magnez i fosfor. Są również bogatym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy opóźniających procesy starzenia się i kwasu foliowego (10 ugotowanych pędów zaspakaja niemal 50% dziennego zapotrzebowania).Szparagi są niskokaloryczne 100 g świeżych szparagów dostarcza zaledwie 17 kilokalorii.
Prażone nasiona szparagów są uważane za zamiennik kawy.
Co można zrobić ze szparagów
Ze szparagów możemy przyrządzić zupy krem, takie jak ta z poniższego przepisu. Mogą też stanowić składnik rozmaitych sałatek i krokietów (tutaj znajdziecie przepis na. krokiety serowo - szparagowe) Ugotowane szparagi można podawać z jajkiem sadzonym (tzw. szparagi po mediolańsku), z masłem, sosem holenderskim, beszamelem, sosem vinegret. Szparagi można także zapiekać w piekarniku lub zgrillować.Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi
Zupa wygląda wspaniale - już bardzo dawno nie jadłam szparagów, może to dobry moment? :D Niedawno jadłam pyszny krem pomidorowy w restauracji pod Karpaczem - wszelkie znaki na niebie i ziemi mówią, żebym sama coś w końcu zrobiła :3 Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńTrochę eksperymentów ze szparagami w tym sezonie przeprowadziliśmy, ale ta zupa istotnie jest świetna. Polecam i czekam na Twoją opinię :)
UsuńJak ktoś leniwy, to może gotowy groszek ptysiowy dodać.
OdpowiedzUsuńlulu
Owszem, ale po co. Robiąc grzanki wykorzystasz czerstwe pieczywo
Usuń