Mięso ze strusia - zdrowie na talerzu
Mięso ze strusia - zdrowie na talerzu
Od setek lat ludzie polowali na strusie ze względu na ich wyjątkowo delikatne i smaczne mięso, pióra i skóry. Nasilenie polowań doprowadziło do tego, że w XVIII wieku strusiom groziło wyginięcie. W Polsce fermy strusie zaczęły powstawać około 30 lat temu. Na dzień dzisiejszy Polska jest największym producentem i eksporterem mięsa strusiego w Europie. Warto żeby częściej gościło także na polskich stołachJak wygląda i smakuje mięso strusia
Mięso strusia ma intensywny czerwony kolor i smak podobny do cielęciny lub chudej wołowiny z delikatną, ledwo wyczuwalną słodkawą nutą. Jest przy tym soczyste, kruche i bardzo delikatne. To idealne połączenie wyśmienitego smaku i wymogów zdrowej zrównoważonej diety (mięso strusie z polskich hodowli nie zawiera hormonów, sterydów i konserwantów). Strusina jest mięsem niskokalorycznym, 100 gramów mięsa strusia to zaledwie 145 kalorii, tym samym polecana jest osobom z nadwagą.Czy mięso strusie jest zdrowe
Strusina charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu i tłuszczu (ma go mniej niż kurczak czy indyk), a wysoką białka i żelaza. W zależności od elementu, mięso strusie zawiera od 20,00 aż do 23,5 % wysokiej jakości białka. Ma także najwyższą zawartość żelaza ze wszystkich dostępnych dla ludzi źródeł mięsa, a co za tym idzie powinno być składnikiem diety pacjentów z niedokrwistością, anemią oraz kobiet w ciąży.Mięso strusia zawiera także znaczne ilości witaminy E, uważanej za jeden z najskuteczniejszych naturalnych przeciwutleniaczy oraz witamin z grupy B (zwłaszcza B6 i B12), jest więc polecane osobom cierpiącym na syndrom chronicznego zmęczenia.
Bardzo niska zawartość sodu (32-36 mg / 100 g) powoduje, że mięso strusie jest wskazane dla osób z nadciśnieniem i chorobami układu krążenia.
Strusina zawiera także cenne dla organizmu człowieka wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią około 35% ogólnej zawartości tłuszczu (dla porównania w mięsie kurczaków jest to 20%, a w wołowinie zaledwie 5%.) Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędnym elementem diety człowieka (stanowią grupę tzw. witamin F).
Cechą charakterystyczną mięsa strusiego jest również stosunkowo duża zawartość kwasu arachidonowego. Zapotrzebowanie na ten kwas tłuszczowy jest najwyższe u niemowląt, u kobiet ciężarnych i karmiących oraz u osób starszych. Kwas arachidonowy jest niezbędny do prawidłowej budowy układu nerwowego oraz wzmacniania odporności organizmu. Jego niedobór zwiększa ryzyko wystąpienia alergii oraz chorób autoimmunologicznych (reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń).
Co można przygotować z mięsa strusia
Łatwiej byłoby odpowiedzieć na pytanie czego nie można. Ze strusiny można przyrządzić praktycznie te same dania, do których wykorzystujemy wołowinę lub cielęcinę. Wyśmienite są steki i pieczenie, tatar, Boeuf Stroganow, gulasze i burgery. Strusie mięso doskonale podkreśla smak dań kuchni azjatyckiej, zwłaszcza przygotowywanych metodą stir fry. Świetnie sprawdza się jako mięso do przyrządzenia w wolnowarze lub metodą sous vide.Strusie jajo
Jajecznica z jaja strusia to nie lada wyzwanie. Jeśli zamierzacie ją przygotować zaproście większe grono znajomych – 8-10 osób to optymalna liczba. Strusie znoszą jaja tylko pomiędzy marcem a końcem sierpnia. W tym czasie struś może znieść do 50 jaj, których waga często przekracza półtora kilograma i odpowiada objętością 25-30 jajkom kurzym. Żółtko waży około 30-35 dag, a białko około kilograma. Do rozbicia skorupki, która ma około2,5 mm grubości przyda się młotek lub bardzo ostry ząbkowany nóż. Czas gotowania na miękko wynosi około 45 minut, a na twardo nawet półtorej godziny. Podobnie jak strusina, także jaja strusie są źródłem cennych składników odżywczych Niska zawartość cholesterolu (13 mg/g żółtka) powoduje że są one chętnie polecane przez dietetyków. Jajo strusie jest nieco bogatsze niż jajko kurze w kwas foliowy, witaminę B1, magnez, selen i żelazo.Gdzie kupić mięso strusie
Restauracje, które serwują dania z mięsa strusia
Jak pisałam na wstępie, Polska należy do grona największych producentów i eksporterów mięsa strusia w Europie. Najłatwiej kupić je przez Internet, ale coraz częściej pojawia się także w dobrze zaopatrzonych sklepach, w Warszawie jest to m.in. sklep Befsztyk przy ul. Dygata.Jedyną warszawską restauracją serwującą dania z mięsa strusi jest Restauracja „Evil Steak House”
przy ul. Świętokrzyskiej.
Źródła:
- The ostrich meat – an updated review, Animal Science Papers and Reports vol. 29 (2011) no. 2, 89-97 Institute of Genetics and Animal Breeding, Jastrzębiec, Poland
- Kurze, przepiórcze a może strusie, mgr inż. Diana Wolańska-Buzalska, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
- www,word.poznan.pl
- Paweł Banaś, www.strusiakraina.pl
- Piotr "Timi" Piotrowski, Steak House Evil Warszawa
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych