Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem
Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem to jedno z naszych ulubionych dań i podobnie jak gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym czy młoda kapusta zasmażana z koperkiem, klasyka kuchni polskiej. Taką kapustę robiła moja babcia i mama, jednak najlepszą kapustę z pomidorami i koperkiem przyrządza mój Tata.
Kiedy tylko na lokalnych bazarkach pojawiają się pierwsze główki kapusty, nie możemy sobie odmówić tego smakołyku. Młodą białą kapustę przygotowujemy bardzo często i na wiele sposobów. Jeśli ma być dodatkiem do kotletów mielonych lub schabowego trzymamy się klasycznego przepisu, ale jeżeli ma stanowić danie główne do młodej kapusty z pomidorami dodajemy podsmażony boczek i zagęszczamy ją zasmażką.
Bez względu na to jak ją przyrządzimy, młoda kapusta, pozostaje niezmiennie jednym z naszych ulubionych dań na lato.
Kapustę z pomidorami i koperkiem można zrobić także późną jesienią, ale wtedy wielkie główki kapusty szatkuję nieco drobniej. Doskonała jest też kapusta włoska z pomidorami i koperkiem.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle (w wolnowarach z powłoką DuraCeramic można to zrobić bezpośrednio w misie urządzenia). Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryczkę chili oczyścić z nasion i drobno posiekać. Kapustę obrać z wierzchni liści, przekroić na pół lub na ćwiartki, wyciąć głąb i poszatkować (młodą kapustę można szatkować dość grubo, starszą staram się poszatkować jak najcieniej). Pomidory, kapustę, marchewkę, paprykę chili i przyprawy dodać do cebuli i wymieszać. Wlać wodę lub passatę pomidorową.
Czas wolnowarzenia (im starsza kapusta tym dłuższy czas)
Opcja low - 6 do 9 godzin
Opcja high - 4 do 6 godzin
Przed podaniem dodać posiekany koperek i wymieszać.
Kiedy tylko na lokalnych bazarkach pojawiają się pierwsze główki kapusty, nie możemy sobie odmówić tego smakołyku. Młodą białą kapustę przygotowujemy bardzo często i na wiele sposobów. Jeśli ma być dodatkiem do kotletów mielonych lub schabowego trzymamy się klasycznego przepisu, ale jeżeli ma stanowić danie główne do młodej kapusty z pomidorami dodajemy podsmażony boczek i zagęszczamy ją zasmażką.
Bez względu na to jak ją przyrządzimy, młoda kapusta, pozostaje niezmiennie jednym z naszych ulubionych dań na lato.
Kapustę z pomidorami i koperkiem można zrobić także późną jesienią, ale wtedy wielkie główki kapusty szatkuję nieco drobniej. Doskonała jest też kapusta włoska z pomidorami i koperkiem.
Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem - składniki
- 1 główka białej kapusty (około 1,5 do 2 kg)
- 4-5 mięsistych pomidorów (można zastąpić pomidorami z puszki)
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 mała papryczka chili (opcjonalnie)
- 250 - 350 ml wody lub passaty pomidorowej.
- 2 liście laurowe
- 1-2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1-2 łyżki masła
- pieprz do smaku
- świeży koperek
Jak przygotować młodą kapustę z pomidorami i koperkiem
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryczkę chili oczyścić z nasion i drobno posiekać. Kapustę obrać z wierzchni liści, przekroić na pół lub na ćwiartki, wyciąć głąb i poszatkować (młodą kapustę można szatkować dość grubo, starszą staram się poszatkować jak najcieniej). Pomidory, kapustę, marchewkę, paprykę chili i przyprawy dodać do cebuli i wymieszać. Wlać wodę lub passatę pomidorową. Dusić pod przykryciem około 30-45 minut (do czasu aż będzie miękka) od czasu do czasu mieszając. Przed podaniem dodać posiekany koperek i wymieszać.Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem z wolnowaru
Do wolnowarów o pojemności 5,7 litra mieści się około 2 kg poszatkowanej młodej kapustyCebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle (w wolnowarach z powłoką DuraCeramic można to zrobić bezpośrednio w misie urządzenia). Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryczkę chili oczyścić z nasion i drobno posiekać. Kapustę obrać z wierzchni liści, przekroić na pół lub na ćwiartki, wyciąć głąb i poszatkować (młodą kapustę można szatkować dość grubo, starszą staram się poszatkować jak najcieniej). Pomidory, kapustę, marchewkę, paprykę chili i przyprawy dodać do cebuli i wymieszać. Wlać wodę lub passatę pomidorową.
Czas wolnowarzenia (im starsza kapusta tym dłuższy czas)
Opcja low - 6 do 9 godzin
Opcja high - 4 do 6 godzin
Przed podaniem dodać posiekany koperek i wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych