Sernik jagodowy z serkiem mascarpone
Sernik jagodowy z serkiem mascarpone - pyszna alternatywa dla serników na zimno
Sernik jagodowy z serkiem mascarpone i twarożkiem typu Philadelphia robiłam już kilkakrotnie i za każdym razem nasi znajomi prosili o podanie przepisu.
Sernik z serkiem mascarpone bardziej przypomina deser, niż klasyczny sernik na zimno. Jest doskonały, bardzo kremowy i wyjątkowo smaczny.
Sernik jagodowy z serkiem mascarpone dodatkowo wzbogaciliśmy dodając do jagód odrobinę zielonego sosu Tabasco, który nadał musowi wyjątkowego smaku. To inspiracja z ostatnich warsztatów kulinarnych, w których uczestniczyłyśmy wspólnie z Asią (Byłem tu. Tony Halik), Kamilą z bloga Ugotowae-Pozamiatane.pl i Magdą z Home Photo Shot. Magda jest też autorką zdjęcia, które widzicie poniżej.
Przygotowanie tego wyjątkowego sernika jest bardzo proste, więc bez problemu poradzi sobie z tym każdy.
Jestem pewna, że sernik jagodowy z serkiem mascarpone będzie Wam smakował
Sernik jagodowy z serkiem mascarpone - składniki
na 6 dużych porcji- 300 g jagód świeżych lub mrożonych
- 30 ml soku pomarańczowego
- 1 mała łyżeczka Tabasco Habanero Pepper Sauce
- 90 g brązowego cukru
- 75 g cukru pudru
- 10-12 herbatników typu Petit Beurre lub waszych ulubionych
- skórka i 1 łyżka stołowa soku z małej cytryny
- 120 g twarogu typu Philadelphia
- 250g serka mascarpone
- 300 ml gęstej śmietany
- pokruszone pistacje do dekoracji
Trzcinowy cukier melasowy jest też doskonałym dodatkiem do kawy. Można go kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata
Przepis na sernik jagodowy z serkiem mascarpone
Jagody wyłóż na patelnię, polej sosem Tabasco, sokiem pomarańczowym i posyp brązowym cukrem.Podsmaż na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż cukier się rozpuści i całość lekko zgęstnieje
Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia
Pokrusz ciastka, pozostaw kilka większych kawałków.
Zetrzyj skórkę z cytryny, a następnie wyciśnij sok
Ubij razem cukier puder, sok cytrynowy, skórkę, serek mascarpone, twarożek Philadelphia i połowę śmietanki, aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji
Na dnie szklaki lub pucharka ułóż warstwę masy serowej, na to porcję jagód.
Przekładaj warstwy, aż do wyczerpania składników i odstaw porcje sernika do schłodzenia w lodówce.
Ubij osobno pozostałą śmietankę.
Przed podaniem ozdobić bitą śmietaną, pokruszonymi herbatnikami i pistacjami.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych