Szparagi po mediolańsku
Szparagi po mediolańsku w oryginale asparaghi alla milanese to chyba jedno z najszybszych i najłatwiejszych do przygotowania dań ze szparagami w roli głównej. Nie od dziś wiadomo, że najprostsze potrawy bywają najsmaczniejsze, w tym przypadku lista składników jest wyjątkowo krótka, a efekt wyśmienity.
Szparagi po mediolańsku to nic innego szparagi z jajkiem sadzonym posypane startym parmezanem, więc nikt nie powinien mieć problemów z ich przygotowaniem.
Jajka usmażyć na maśle (żółtko powinno pozostać płynne), ułożyć na ugotowanych szparagach i posypać startym na tarce parmezanem.
Szparagi po mediolańsku to nic innego szparagi z jajkiem sadzonym posypane startym parmezanem, więc nikt nie powinien mieć problemów z ich przygotowaniem.
Szparagi po mediolańsku - składniki
proporcje na 2-3 osoby- około 300 do 400 g szparagów pozbawionych zdrewniałych końcówek
- po 1 lub 2 jajka na osobę
- 40 g parmezanu (to około 4 łyżek startego parmezanu)
- sól i pieprz do smaku
- masło do smażenia
Jak przygotować szparagi po mediolańsku
Szparagi opłukać zimną wodą (zielonych szparagów nie musimy obierać). W wysokim garnku zagotować wodę. Szparagi włożyć do włożyć do wrzącej, osolonej wody, w ten sposób aby główki wystawały nad jej powierzchnię. Można użyć do tego specjalnych garnków z koszyczkiem do gotowania szparagów. Gotować około 10-15 minut w zależności od grubości szparagów. Jeszcze lepszy smak uzyskamy gotując szparagi na parze.Jajka usmażyć na maśle (żółtko powinno pozostać płynne), ułożyć na ugotowanych szparagach i posypać startym na tarce parmezanem.
Jak przygotować szparagi po mediolańsku w Kohersen Mycook
Do naczynia głównego włożyć pokrojony na kilka kawałków parmezan i rozdrobnić ustawiając czas 8 sekund, obroty 8-10. Ser przełożyć do innego naczynia.
Szparagi opłukać zimną wodą (zielonych szparagów nie musimy obierać). Do naczynia głównego założyć koszyczek i wlać 700 ml gorącej, osolonej wody. Zaprogramować czas 20 minut, temperatura na 120°C i prędkość 3. (w przypadku dużych szparagów użyć przystawki do gotowania na parze).
Jajka usmażyć na maśle (żółtko powinno pozostać płynne), ułożyć na ugotowanych szparagach i posypać startym parmezanem.
Szybkie i jakie proste w przygotowaniu. A jakie fotogeniczne! :)
OdpowiedzUsuń