TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Sałatkę z arbuzem, serem pleśniowym Lazur i owocami tropikalnymi przygotowywaliśmy podczas Warsztatów z Gwiazdą, których bohaterami byli tym razem Ewa Szabatin i Rafał Maserak.
To właśnie oni są autorami wszystkich "warsztatowych" przepisów, a było ich niemało.
I muszę Wam w sekrecie powiedzieć - wszystkie dania były pysznie i z pewnością będę je jeszcze wiele razy przyrządzać. Mam nadzieję, że Wam także będą smakowały.

Sałatka z arbuzem - składniki 

  • 1 średniej wielkości arbuz
  • 1 zielony ogórek 
  • 1 opakowanie mrożonych owoców tropikalnych Hortex 
  • 1/2 zielonej papryczki serrano (chili) 
  • 1/4 szklanki bazylii 
  • 1/4 szklanki świeżej kolendry 
  • 1/4 szklanki rozdrobionych orzechów ziemnych podprażonych na patelni 
  • 200 g sera pleśniowego Lazur
  • sól morska do smaku

Sos do sałatki z arbuzem 

  • 1 łyżka sosu sojowego Tamari 
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • 1/2 łyżeczki rozgniecionego imbiru 
  • 2 łyżeczki soku z limonki 
  • 2 łyżeczki octu ryżowego

Jak przygotować sałatkę z arbuzem 

Kroimy arbuza, ogórka i mango na małe kwadraty. Papryczkę kroimy na cienki plasterki, bazylię i kolendrę szatkujemy. Wszystko wrzucamy do dużej miski i mieszamy. Składniki na sos wrzucamy do blendera i miksujemy. Polewamy sałatkę i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym oraz orzechami.

Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym
Zdjęcie: Paweł Wodyński

Sałatka z arbuzem

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych