Sałatka z arbuzem
Sałatkę z arbuzem, serem pleśniowym Lazur i owocami tropikalnymi przygotowywaliśmy podczas Warsztatów z Gwiazdą, których bohaterami byli tym razem Ewa Szabatin i Rafał Maserak.
To właśnie oni są autorami wszystkich "warsztatowych" przepisów, a było ich niemało.
I muszę Wam w sekrecie powiedzieć - wszystkie dania były pysznie i z pewnością będę je jeszcze wiele razy przyrządzać. Mam nadzieję, że Wam także będą smakowały.
Zdjęcie: Paweł Wodyński
To właśnie oni są autorami wszystkich "warsztatowych" przepisów, a było ich niemało.
I muszę Wam w sekrecie powiedzieć - wszystkie dania były pysznie i z pewnością będę je jeszcze wiele razy przyrządzać. Mam nadzieję, że Wam także będą smakowały.
Sałatka z arbuzem - składniki
- 1 średniej wielkości arbuz
- 1 zielony ogórek
- 1 opakowanie mrożonych owoców tropikalnych Hortex
- 1/2 zielonej papryczki serrano (chili)
- 1/4 szklanki bazylii
- 1/4 szklanki świeżej kolendry
- 1/4 szklanki rozdrobionych orzechów ziemnych podprażonych na patelni
- 200 g sera pleśniowego Lazur
- sól morska do smaku
Sos do sałatki z arbuzem
- 1 łyżka sosu sojowego Tamari
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki rozgniecionego imbiru
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 2 łyżeczki octu ryżowego
Jak przygotować sałatkę z arbuzem
Kroimy arbuza, ogórka i mango na małe kwadraty. Papryczkę kroimy na cienki plasterki, bazylię i kolendrę szatkujemy. Wszystko wrzucamy do dużej miski i mieszamy. Składniki na sos wrzucamy do blendera i miksujemy. Polewamy sałatkę i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym oraz orzechami.Zdjęcie: Paweł Wodyński
Uwielbiam takie niecodzienne połączenia :). Muszę koniecznie wypróbować przepis.
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
Usuń