Kurczak Zagrodowy - co z ciebie za typ
Kurczak jaki jest, każdy widzi - chciałoby się powiedzieć parafrazując słowa Benedykta Chmielowskiego. I jest to w 100% prawda - kurczaki widzimy niemal na każdym stoisku z mięsem.
Ale jak wybrać tego najsmaczniejszego i najzdrowszego? Na co zwrócić uwagę? - o tym sprzedawcy nie mówią, a jeśli już, to niezwykle rzadko.
W ubiegły piątek miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach kulinarnych marki Zagrodowy. Oprócz świetnych dań, które przygotowaliśmy na podstawie receptur i pod czujnym okiem Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, mieliśmy też okazję dowiedzieć się co nieco o kurczaku Zagrodowym z Podlasia.
A jest to kurczak wart uwagi konsumentów, zwłaszcza tych, którzy w trosce o zdrowie, swoje i najbliższych, chcą dokonywać świadomych wyborów.
Słowo "zagrodowy" nie jest w tym przypadku jedynie nazwą marki, ale ściśle odzwierciedla metody chowu kurczaków, który przebiega pod ścisłym nadzorem weterynaryjnym i sanitarnym.
Z mięsa kurczaka Zagrodowego, możemy przygotować wszystko - od doskonałego rosołu, filetów, galaretek i legumin po pieczone udka i wiele innych pyszności. Podczas warsztatów przygotowaliśmy dania opracowane przez Macieja Nowickiego
Ale jak wybrać tego najsmaczniejszego i najzdrowszego? Na co zwrócić uwagę? - o tym sprzedawcy nie mówią, a jeśli już, to niezwykle rzadko.
W ubiegły piątek miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach kulinarnych marki Zagrodowy. Oprócz świetnych dań, które przygotowaliśmy na podstawie receptur i pod czujnym okiem Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, mieliśmy też okazję dowiedzieć się co nieco o kurczaku Zagrodowym z Podlasia.
A jest to kurczak wart uwagi konsumentów, zwłaszcza tych, którzy w trosce o zdrowie, swoje i najbliższych, chcą dokonywać świadomych wyborów.
Czy kurczak zagrodowy jest zdrowy?
- żywiony jest wyłącznie naturalną karmą roślinną bez GMO, jego dieta opiera się na zbożach i słoneczniku, czyli tym co kurczaki lubią najbardziej
- rośnie wolno, bo aż 56 dni, dla porównania - drób ras mięsnych, intensywnie tuczonych przed ubojem rośnie zaledwie 42 dni.
- chowany jest w naturalnych warunkach, w małych, rodzinnych gospodarstwach zlokalizowanych na Podlasiu, z dala od dużych miast i ma dostęp do zagrody na świeżym powietrzu,
- mięso kurczaka Zagrodowego jest wolne od antybiotyków, jeśli kurczak zachoruje, to nawet pomimo tego, że leczony jest za pomocą naturalnych wyciągów ziołowych (tzw. fitoterapia), nie jest już sprzedawany pod marką Zagrodowy
- jego mięso charakteryzuje się delikatnym smakiem, wysoką zawartością białka i niską zawartością tłuszczu, jest więc doskonałą propozycją dla osób na diecie lekkostrawnej, zwłaszcza dla dzieci i osób starszych
Słowo "zagrodowy" nie jest w tym przypadku jedynie nazwą marki, ale ściśle odzwierciedla metody chowu kurczaków, który przebiega pod ścisłym nadzorem weterynaryjnym i sanitarnym.
Z mięsa kurczaka Zagrodowego, możemy przygotować wszystko - od doskonałego rosołu, filetów, galaretek i legumin po pieczone udka i wiele innych pyszności. Podczas warsztatów przygotowaliśmy dania opracowane przez Macieja Nowickiego
- rosół polski z pielmieniami,
- kurczak na dyni w kminie i kolendrze
- skrzydełka z agrestem i anyżem
- zapiekanka z kurczaka z ryżem
Dobrze wiedzieć, takie artykuły otwierają oczy. Nie wiedziałam, że kurczaki rosną tak krótko
OdpowiedzUsuńWłaśnie za to cenię sobie możliwość udziału w warsztatach kulinarnych. Zawsze można się czegoś nowego nauczyć :)
Usuń