Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni
Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni
pomysł na smaczny obiad
Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni to łatwy do przygotowania i mało pracochłonny sposób na smaczny, jesienny obiad. Soczyste mięso kurczaka zagrodowego, aromat cydru jabłkowego, doskonałe, idealnie gładkie puree dyniowe - tradycyjne polskie smaki zamknięte w jednym daniu - marzenie każdego smakosza i gotowa recepta na sukces kulinarny możliwy do osiągnięcia tanim kosztem.
Jeśli szukacie łatwego przepisu na kurczaka, ten będzie idealny - zarówno jako propozycja na dzień powszedni, jak i bardziej wystawne przyjęcie.
Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni dobrze komponują się z surówkami z kiszonych warzyw albo grillowanymi warzywami.
Puree z dyni
Poniżej znajdziecie także łatwy przepis na puree z dyni, które możecie przygotować w słoikach na zimę lub zamrozić. Puree dyniowe może być składnikom wielu wypieków, zup i sosów albo zastąpić ziemniaki. Pożywny i zdrowy mus dyniowy to bogactwo witamin i antyoksydantów, w tym beta-karotenu, witaminy C i błonnika.Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni
- składniki- 2 piersi kurczaka Zagrodowy
- 1 dynia piżmowa
- 400 ml cydru jabłkowego
- 100 g masła
- 100 ml śmietany 36%
- kmin i nasiona kolendry do smaku
- ulubione kiszonki np. rzodkiew, kapusta, kalarepa
- tłuszcz do smażenia
Jak zrobić kurczaka pieczonego w cydrze
Piersi obsypujemy kminem po czym podsmażamy na tłuszczu od strony skóry do momentu aż nabierze ciemno złotego koloru. Następnie przekładamy mięso do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni, zalewamy cydrem i pieczemy około 30 minut. Upieczone piersi przecinamy na pół, oprószamy rozdrobnioną w moździerzu kolendrą. Serwujemy na puree z dyni w towarzystwie kiszonych warzyw.Jak zrobić puree z dyni
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Dynię obieramy ze skóry, oczyszczamy z pestek kroimy w kostkę około 1 cm wielkości, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 do 60 minut (w zależności od odmiany dyni), do momentu aż zmięknie.Do upieczonej dyni dodajemy śmietanę i masło i blendujemy na gładkie puree.
Jeśli jesteście posiadaczami robotów typu Thermomix, Kohersen Mycook lub podobne ustawiamy czas 90 - 150 sekund, obroty 8-9.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych