Pulpety w sosie pomidorowym
Przepis na pulpety w sosie pomidorowym
- polskie comfort food.
Nie ma chyba takiego kraju, którego mieszkańcy nie mieliby swoich comfort food - potraw darzonych szczególnym sentymentem, kojarzących się z dzieciństwem czy przywołujących miłe wspomnienia. Dla Włocha będzie to spaghetti bolognese, dla Francuza zupa cebulowa, a dla Polaka m.in. rosół, pulpety w sosie pomidorowym czy kotlety mielone.
Chciałabym więc dziś przypomnieć, znany zapewne większości z Was, przepis na pulpety w sosie pomidorowym, które kojarzą mi się z czasami studenckimi. Przygotowywaliśmy je w akademiku w setkach wariantów, dodając do sosu, to co akurat było "pod ręką". Bywały więc pulpeciki w sosie pomidorowym zaprawianym śmietaną, ale zdarzały się i ubogie wersje, kiedy na coś, co szumnie nazywaliśmy sosem, składały się dwa pomidory i kostka rosołowa rozpuszczona w wodzie. A jednak zawsze z sentymentem wspominam to danie i po latach chętnie je przyrządzam.
Czy pulpety w sosie pomidorowym znane też jako klopsiki w sosie pomidorowym to także Wasze comfort food?
Pulpety w sosie pomidorowym
- składniki- 500 chudego mięsa mielonego (drobiowe, wieprzowo - wołowe lub wieprzowe)
- 1 duża cebula (biała lub czerwona)
- 1 jajk0
- 3-4 łyżek bułki tartej lub duża czerstwa bułka namoczona w mleku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz i mielona papryka do smaku
- garść natki pietruszki
- 2-4 łyżek mąki pszennej do obtoczenia pulpetów
Sos pomidorowy do pulpetów
- 400 ml przecieru pomidorowego albo dwie puszki pomidorów
- 150 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- sól, pieprz, duża szczypta cukru i ulubione zioła do smaku
Przepis na pulpety w sosie pomidorowym
Cebulę posiekać na bardzo drobną kostkę i zeszklić na maśle. Mielone mięso połączyć z bułką tartą, jajkami, połową podsmażonej cebuli i dokładnie wymieszać.Z mięsa uformować niewielkie kulki, obtoczyć w mące pszennej i na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć ze wszystkich stron, pod koniec smażenia dodać pozostałą cebulę i posiekany czosnek i smażyć jeszcze około 2 minut. Dodać przecier pomidorowy i bulion, gotować na niewielkim ogniu do miękkości. W przypadku mięsa drobiowego zajmie to około 15 minut, pulpety wieprzowe lub z mięsa mieszanego będą się gotować około 30 minut.
Pulpety w sosie pomidorowym można serwować z ziemniakami, kluskami, makaronem, ryżem lub pieczywem. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub tartym parmezanem.
Ale Włosi też mają pulpety w sosie pomidorowym. Podają je z makaronem lub zapiekają z makaronami i serami....Myślę, czy to właśnie nie dzięki nim pulpety są tak u nas popularne...
OdpowiedzUsuńMasz rację. To danie pod różnymi nazwami jest popularne niemal na całym świecie. Jedyną różnicę stanowią przyprawy.
UsuńPulpety w pomidorach są bardzo pysznym i sycącym daniem, a do tego łatwym do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńDla mnie ważna jest także ich różnorodność, w zależności od użytych dodatków można uzyskać zupełnie różne potrawy
UsuńPulpety bardzo smaczne, dzisiaj przyrządził je na obiad mój mąż, przepis do którego będziemy wracali dodając co raz inne przyprawy. Pozdrawiam serdecznie w Nowym Roku i życzę samych dobrych dni.
OdpowiedzUsuńPięknie dziękujemy i również życzymy wszystkiego najlepszego w 2022 roku i każdym kolejnym :)
Usuń