Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny
Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny
Najlepszy przepis na rosół
Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny przepis na najlepszy rosół. Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny podany z pielmieniami smakuje obłędnie. Właśnie podczas warsztatów kulinarnych w restauracji Villa Intrata w Wilanowie miałam okazję próbować go po raz pierwszy. Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny nawiązuje do polskiej tradycji kulinarnej, ma bogaty smak, piękny głęboki kolor i doskonale rozgrzewa w chłodne jesienne dni. Choć warsztaty kulinarne z Maciejem Nowickim miały miejsce już dawno temu, to ten rosół na stałe zagościł w naszym menu. Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny podczas warsztatów jedliśmy z pielmieniami, ale równie dobrze smakuje z makaronem.
Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny
Autor przepisu: Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
- 1 cały kurczak zagrodowy, a najlepiej wiejska kura
- 1 kg szpondra wołowego
- duży pęczek włoszczyzny (3 marchewki, 2 pietruszki, biała część pora, kawałek selera)
- 2 cebule białe opalone nad gazem lub na patelni,
- opcjonalnie 5 liści zwykłej białej kapusty
- suszony lub świeży lubczyk, sól, pieprz czarny w ziarenkach, ziele angielskie, liście laurowe, małą szczypta szafranu do smaku
Przepis na rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny
Kurczaka wraz ze szpondrem i włoszczyzną pieczemy przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. po czym przekładamy wszystko do garnka z wrzącą wodą (woda powinna całkowicie zakrywać mięso i warzywa). Dodajemy przyprawy z wyjątkiem liści kapusty i gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 3 godziny. Następnie wyjmujemy mięso. Do gotującego się wywaru dodajemy liście kapusty i gotujemy jeszcze około 1 godzinę.Rosół na pieczonym mięsie przepis z wolnowaru
Uwaga: do owalnego wolnowaru Crock-Pot o pojemności 5,7 litra mieści się mniej więcej połowa wyżej podanych składników.Kurczaka wraz ze szpondrem i włoszczyzną pieczemy przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. po czym wkładamy do misy wolnowaru. Dodajemy liście kapusty, przyprawy oraz tyle wody, aby mięso i warzywa były całkowicie zakryte.
Ustawiamy czas wolnowarzenia
- Opcja Low - około 12 godzin
- Opcja High - około 8 godzin
Tradycyjny polski rosół
Rosół zaliczany jest do polskich dań narodowych. Nazwa wywodzi się najprawdopodobniej od słowa "rozsolić", gdyż w dawnych czasach mięso było suszone lub konserwowane solą. Rosół polski po raz pierwszy pojawia się w literaturze kulinarnej w 1682 roku w książce "Compendium Ferculorum albo zebranie potraw" autorstwa Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza wojewody krakowskiego. W tamtym okresie, w kuchni dworskiej do rosołu często dodawano też sok z limonki, przyprawy korzenne m.in. cynamon i kwiat muszkatołowca oraz duże ilości pieprzu. I tutaj mała uwaga - w oryginalnym przepisie autor podaje trzy limonki i trzy laski cynamonu. Należy jednak pamiętać, że zależnie od pochodzenia cynamonu i tego, jak długo był przechowywany, jego aromat i "moc" będzie się znacznie różnić. W tym przepisie na rosół pominęłam sok z limonki i cynamon.
Więcej informacji o cynamonie znajdziecie w artykule Jak rozróżnić dobry i zły cynamon
natomiast bardzo aromatyczny, pochodzący z Indii, mielony cynamon, który
przyda się do świątecznych pierników i wielu innych ciast jest dostępny
w sklepie internetowym Kuchnie Świata
Suszone śliwki na pewno dają cudownego aromatu i smaku rosołowi :) Muszę kiedyś je wykorzystać, gotując rosół - świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńMasz rację, to istotnie okazało się świetnym rozwiązaniem. Ja czasami dodaję też szczyptę gałki muszkatołowej
UsuńCzy ptaka i szponder pieczemy bez przypraw i soli? Jeśli dajemy po połowie do wolnowaru, to drugą warto byłoby uszanować poprzez konsumpcję. ;)
OdpowiedzUsuńDodajemy całe mięso :) Kiedy zamieszczałam przepis dysponowałam wolnowarem o pojemności 5,7 litra. Teraz używam m.in. wolnowaru o pojemności 7,5 litra. Jeśli masz mniejszy, użyj proporcjonalnie mniej składników
UsuńWolnowar jak dla mnie to mistrzostwo świata! Lepszego rosołu nie jadłam jak właśnie z tego urządzenia.
OdpowiedzUsuń