Tarta z jabłkami
Tarta z jabłkami to idealny przepis na szybki i prosty do przygotowania deser. A ponieważ niespełna dwa tygodnie temu obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka, więc uczciliśmy go kruchą i wyjątkowo smaczną tartą z jabłkami, na którą przepis znajdziecie poniżej.
Tarta z jabłkami doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i podana na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych. Jeśli pozostaną wam niewykorzystane białka z jajek, możecie przygotować bezę i wyłożyć ją na warstwę jabłek, tarta będzie się prezentować bardziej okazale.
Przepis został przygotowany także dla użytkowników robotów Kohersen Mycook
Wyjąć ciasto, uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 30-40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3mm. Formę na tartę posmarować cienko masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto, obciąć wystające kawałki, nakłuć na całej powierzani widelcem. Podpiec przez około 10 -12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. .
Tarta z jabłkami doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i podana na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych. Jeśli pozostaną wam niewykorzystane białka z jajek, możecie przygotować bezę i wyłożyć ją na warstwę jabłek, tarta będzie się prezentować bardziej okazale.
Przepis został przygotowany także dla użytkowników robotów Kohersen Mycook
Tarta z jabłkami - składniki
proporcje na formę o średnicy od 23 do 25 cm- 250 g mąki pszennej tortowej
- 120 g zimnego masła
- 2-3 łyżki drobnego cukru (białego lub brązowego)
- 3-4 łyżki bardzo zimnej wody
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- opcjonalnie pół łyżeczki proszku do pieczenia
- dodatkowo masło do wysmarowania formy i bułka tarta do obsypania formy
- 4-5 kwaskowych jabłek (np. szara reneta,antonówka)
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- opcjonalnie cynamon do oprószenia jabłek
Jak przygotować ciasto do tarty z jabłkami
Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, sól, proszek do pieczenia, pokrojone na małe kawałki masło i wodę. Posiekać nożem, aż utworzą się niewielkie grudki przypominające kruszonkę. Zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3mm. Formę na tartę posmarować cienko masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto, obciąć wystające kawałki, nakłuć na całej powierzani widelcem. Podpiec przez około 10 -12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Jak przygotować ciasto do tarty z jabłkami w robocie Kohersen Mycook
Do naczynia głównego wsypać wszystkie składniki na ciasto (mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło, ekstrakt waniliowy, sól i wodę). Ustawić czas 1 minuta, obroty 6Wyjąć ciasto, uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 30-40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3mm. Formę na tartę posmarować cienko masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto, obciąć wystające kawałki, nakłuć na całej powierzani widelcem. Podpiec przez około 10 -12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. .
ooo dzięki za przepis, kupiłam Kohersena niedawno i własnie planuję zebrać wszystkie przepisy i wydrukowac sobie ksiażkę kucharską by zawsze mieć pod ręką. wypróbuję na pewno bo lubię ciasta ;)
OdpowiedzUsuńAgnieszko - w zakładce Kohersen Mycook znajdziesz więcej przepisów http://www.czteryfajery.pl/search/label/Kohersen%20Mycook%20przepisy
Usuń