Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola
Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola - rozgrzewająca zupa na jesień
Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola, to doskonała na nadchodzące chłody, aromatyczna i sycąca zupa, będąca kolejnym przykładem wykorzystywania resztek, tego co pozostało w lodówce. Pomimo długiej listy składników jest to posiłek, który nie zrujnuje domowego budżetu.
Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola ma dla nas jeszcze dwie inne zalety - przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a składniki można dobierać w zależności od tego, co akurat mamy w domu.
Świetnym uzupełnieniem jest dodatek wytrawnego białego wina (w naszym przypadku było to Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer 2017), które podkreśla smak zupy i dodaje jej charakteru.
Uwaga: Do kremu z białych warzyw możemy wykorzystać (oprócz podanych niżej produktów) także białą rzodkiew, białą rzepę, topinambur, białe szparagi czy pasternak.
Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola - składniki
- 1 duża biała cebula
- 1 duży por (tylko biała część)
- 2 łyżki masła
- pół małego selera
- 1 duża pietruszka
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- ok. 30 dag kalafiora (świeży lub mrożony)
- opcjonalnie ok. 30 dag topinamburu
- 75-100 ml białego wytrawnego wina
- około 1 litra bulionu warzywnego albo drobiowego lub wody
- 150-200 g sera gorgonzola
- kilka łyżek śmietany 18% lub 30% do zabielenia
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować krem z białych warzyw z serem gorgonzola
1. Warzywa obrać ze skórki i umyć. Cebulę drobno posiekać, białą część pora pokroić w plasterki, kalafiora podzielić na różyczki, a pozostałe warzywa pokroić w małą kostkę.2. Cebulę i pora zeszklić na maśle. Następnie dodać pozostałe warzywa, wymieszać i lekko podsmażyć - zajmie to około 5 minut. Całość zalać bulionem i gotować na małym ogniu do chwili, aż warzywa będą miękkie.
3. Dolać wino, pokrojony w małą kostkę ser gorgonzola (część sera pozostawić do dekoracji) doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i gotować około 10-15 minut, nie doprowadzając do wrzenia.
4. Całość zmiksować na gładki krem, w razie potrzeby podlewając wodą lub bulionem, jeśli zupa będzie zbyt gęsta. Na koniec zabielić śmietaną.
Zupę krem z białych warzyw z serem gorgonzola można podawać udekorowaną cieniutkimi plastrami podsmażonego na chrupiąco boczku, szynki lub innej wędliny, kawałkami sera gorgonzola i grzankami.
Myślę, że można również dodać żółtą fasolkę szparagową, nie zakłóci koloru, a doda smaku.
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jeszcze robić tej zupy z fasolką, ale pomysł uważam ze świetny :)
Usuń